2020-08-04 19:45

Cota unică, de neclintit în următorii doi ani

 |  21:01
Cota unică, de neclintit în următorii doi ani

Alina Oprea

Guvernul nu are în vedere impozitarea progresivă, cel puţin în următorii doi ani, întrucât Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu are posibilitatea, prin aplicaţia pe care lucrează, să aplice o cotă progresivă de impozitare a veniturilor, a declarat ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

„În următorii doi ani nu este posibilă trecerea la impozitarea progresivă pentru că astăzi ANAF nu are posibilitatea, prin baza de date, prin aplicaţia pe care o are la dispoziţie, să aplice impozitarea progresivă. Deci nu vom discuta de impozitarea progresivă nici măcar la nivel teoretic“, a afirmat Vâlcov. Executivul prevedea în programul de guvernare de la începutul anului trecut introducerea, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, a impozitului diferenţiat pe venitul salarial, cu deductibilităţi fiscale, prin aplicarea unor cote de 8, 12 şi 16%, care vor fi stabilite pe grile de venit.

Reducerea va diminua încasările la buget cu 4,8 miliarde lei în 2019, dar va genera şi venituri suplimentare de 2,3 miliarde lei din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, şi ca urmare a creării de noi locuri de muncă, impactul bugetar net fiind 2,5 miliarde lei. Guvernul anticipează, prin reducerea cotei unice, o creştere economică suplimentară de circa 0,5 puncte procentuale, creşterea numărului de locuri de muncă cu circa 50.000 de persoane şi creşterea suplimentară a investiţiilor cu 1,1 puncte procentuale.

Acciza la spirtoase loveşte bugetul

Pe de altă parte, asociaţia producătorilor şi importatorilor de băuturi spirtoase Spirits România a trimis joi Ministerului Finanţelor o adresă prin care arată că bugetul va pierde 15 milioane de euro dacă acciza la băuturile spirtoase nu va scădea la 1 octombrie, ci pe 1 ianuarie 2016, aşa cum s-a anunţat. „Propunerile din noul Cod fiscal, în care se regăsesc măsuri legate de scăderea accizelor la băuturi spirtoase şi la vinuri spumante sunt nişte măsuri reparatorii. În 2013, accizele la spirtoase au crescut cu 40%, iar acum le reducem cu 30%. Creşterea accizei la alcool a venit atunci ca o măsură compensatorie pentru reducerea TVA la pâine. În consecinţă, piaţa fiscalizată de băuturi spirtoase a scăzut după această măsură, în 2014, cu 20%“, a declarat Florin Rădulescu, preşedintele asociaţiei Spirits România, citat de Mediafax. El a amintit că acciza scade, potrivit proiectului noului Cod fiscal, de la 1.065 de euro, echivalent în lei, pe hectolitru de alcool pur, la 750 de euro. În Bulgaria, acciza este cea minimă admisă, respectiv 550 de euro.

Rădulescu estimează piaţa totală de băuturi spirtoase - import şi producţia internă - la aproximativ 165 de milioane de litri, din care 45 de milioane de litri este piaţa fiscalizată, care în bani înseamnă 180 de milioane de euro.

Asociaţia cere astfel Ministerului Finanţelor reducerea accizei să fie operată de la 1 octombrie, pentru că altfel şi producătorii, şi bugetul, vor pierde bani.

„Astăzi depunem la Finanţe documentul prin care cerem ca reducerea accizei să se facă de la 1 octombrie. Am făcut un calcul şi am estimat că bugetul ar pierde din taxe în jur de 15 milioane de euro, dacă măsura se va lua de la 1 ianuarie şi nu de la 1 octombrie“, a mai spus Florin Rădulescu.

Potrivit reprezentantului asociaţiei, preţurile după scăderea accizei s-ar putea reduce la 10% în cazul produselor premium, iar la băuturile ieftine, scăderea ar putea ajunge până la 15-18%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz