2020-04-08 09:22

Cota unică de impozitare, eutanasiată de ministrul finanţelor

 |  19:14
Cota unică de impozitare, eutanasiată de ministrul finanţelor

Ministrul finanţelor publice, SebastianVlădescu, a detonat ieri o adevărată bombă în interiorul Guvernului, anunţând desfiinţareacotei unice de 16% de la 1 ianuarie 2011 şi trecerea la un sistem de impozitareprogresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, în paralel cu scădereaTVA. În acest context, Opoziţia afirmă că o eventuală relansare economică aravea loc cel mai devreme în trimestul trei sau patru al anului viitor. Pensionariiîi aduc aminte preşedintelui Băsescu că pensia este de până la trei ori maimică decât nivelul unei chitanţe la întreţinere pe timp de iarnă.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu,clădeşte noua politică fiscală a României amestecând doctrinele de dreapta şide stânga după criterii doar de el ştiute. Vlădescu consideră că „pentru funcţionarea Românieieste neapărat nevoie de introducerea, de la 1 ianuarie 2011, a unui sistem deimpozitare progresivă a veniturilor, în trepte mici, care să plece cât mai dejos, cota unică de 16% fiind o etapă încheiată în noua conjunctură economică(n.n. - aşa cum a cerut PSD)”. “Cota unică a fost o epocă, dar acum s-aîncheiat şi nu o spun ca să lansez o discuţie politică, pentru că proiectul meude impozit progresiv pe venitul global nu este nici împotriva PDL (care ainiţiat cota unică şi o susţine în continuare - n.r.), nici în favoarea PSD(susţinător tradiţional al impozitării progresive - n.r.). Pentru fiecare lucruexistă o anumită perioadă de viaţă. Este o opţiune strict profesională, bazatăpe calcule ale experţilor din minister”, a spus Vlădescu, citat de Mediafax.

Noul sistem fiscal propus de ministrul finanţelorpresupune cote de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturorpensiilor, în trepte foarte mici şi cu zona de scutire plasată foarte jos,aproape de salariul minim pe economie, care în prealabil să fie majorat celpuţin cu 30% pentru descurajarea evaziunii pe piaţa forţei de muncă. Totodată,se vizează impozit pe profit şi impozit pe dividende reduse de la 16 la 15%pentru menţinerea competitivităţii fiscale a României sau cotă de TVA redusă cudouă-trei puncte procentuale faţă de nivelul actual de 24%. De asemenea, Vlădescua mai anunţat aplicarea unui impozit forfetar pentru activităţile care suntgreu de evaluat pe bază de bilanţ contabil (mai ales din sectorul serviciilor),impozitare solidă a proprietăţilor pe baza reevaluării valorii impozabile şilegislaţie privind impozitarea „averii vizibile”, care să asigure instrumentede taxare a discrepanţei dintre veniturile declarate şi valoareabunurilor/proprietăţilor deţinute de un contribuabil.

Vosganian: “Este ca un fel de criză deglicemie”

Fost ministru al finanţelor, senatorulliberal Varujan Vosganian consideră că “impozitarea cu peste 16% asalariilor este de nesuportat”. “Esteca un fel de criză de glicemie. Organismul bugetar se poate paraliza pentrumult timp. Înmod normal, la 1 ianuarie 2011, faţă de 31 decembrie 2008, veniturile vorscădea pentru aproape jumătate din salariaţi, care sunt bugetari sau dincompaniile de stat. Acestea vor fi cu 40% în termen real mai mici”, a spus Vosganian. Ela precizat că şi veniturile pensionarilor şi a angajaţilor din sectorul privat vorscădea cu 15-20%. “Suntcategorii unde scăderea se duce la mai mult de 50%. Aceştia nu au maibeneficiat de anumite sporuri şi prime şi de al 13-lea salariu”, ne-a mai spus Vosganian.

Constantin Niţă: “În 2011 se va trăi prost”

Şi fostul ministru al IMM-urilor, deputatulPSD Constantin Niţă, spune că măsurile vizate de Guvern sunt împotrivarelansării economice. „Această criză nu ţine nici şase luni, nici un an, nicidoi. Criza ţine între trei şi cinci ani. Prin urmare, este de aşteptat caaceastă criză să ţină trei ani. În anul 2011 se va trăi prost şi eventualarelasare a economiei va putea avea loc eventual în trimestrul trei sau patru.Nu este nici o măsură de stimulare a exporturilor”, a declaratNiţă. Deputatul PSD a adăugat că impozitarea tuturorpensiilor va fi un dezastru pentru pensionari. “Majoritatea au o pensie sub10 milioane de lei vechi, prin urmare vor avea un nivel de trai şi mai scăzutdecât acum, fără să mai adăugăm şi cheltuielile de întreţinere, care se vordubla”, a spus Niţă.

Pensia va fi de două-trei ori mai mică decâtîntreţinerea locuinţei

Preşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor,Dumitru Cojan, consideră că nu se mai poate trăi în România. “Sistemul de asigurărisociale de pensii este zdruncinat încă de la începutul crizei, din 2009. Conformlegii actuale, pensia trebuia să se mărească cu 9,5%, dar din cauza crizei auîngheţat majorarea pe trimestrul I al anului trecut, au dat numai 2,75%. În acestan ar fi trebuit să avem în plus 12,7%, dar nu s-a dat nimic. Mâncarea şiîntreţinerea s-au scumpit cu 25-30% în aceşti doi ani. Înainte de anul 2011, cândse vor impozita toate pensiile, vine şi întreţinerea locuinţei, care va creştede 2-3 ori”, ne-a explicat DumitruCojan. Acesta a amintit faptul că preşedintele Băsescu sedeclara îngrozit la începutul anului 2005 cu privire la faptul că nu se poateca în România pensia să fie la nivelul chitanţei de întreţinere. „Iată că, înanul 2010, pensia va fi de 2-3 ori mai mică decât întreţinerea. Nici măcar numai poţi supravieţui. Oamenii renunţă la hrană, la medicamente, ceea ce nuînseamnă decât scurtarea vieţii. Sunt măsuri de exterminare a pensionarilor. Pensiilenu sunt venit, sunt drepturi ale pensionarilor după o muncă produsă în timpulvieţii”, a conchis reprezentantul pensionarilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine