2020-08-14 17:59

COTAR: „Legea RCA, prin care ASF nu va mai putea amenda asiguratorii, adoptată tacit de Senatul României!”

 |  12:53
COTAR: „Legea RCA, prin care ASF nu va mai putea amenda asiguratorii, adoptată tacit de Senatul României!”

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), atrage atenția asupra Legii RCA care a fost adoptată tacit de către Senatul României și care conține „torpile” ale asiguratorilor ce vor exploda în brațele păgubiților RCA.

Prin această modificare legislativă, ASF își asigură legal intervențiile în favoarea asiguratorilor pe care urmează să-i poată proteja în context legislativ favorabil, susține COTAR

Confederația patronală a transmis către Camera Deputaților o cerere/propunere prin care atrage atenția asupra pericolului adoptării Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, înregistrat la Camera Deputaților sub numărul Pl-x nr. 165/27.04.2020. Proiectul conține prevederi cu privire la îmblânzirea sancțiunilor ce pot fi aplicate de către ASF pieței de asigurări. Practic, a trecut tacit de Senat o modificare legislativă care legiferează ajutorul acordat de ASF firmelor „de casă”, pentru a nu mai fi nimeni tras la răspundere, consideră COTAR.

„Ultradubioasa Autoritate de Supraveghere Financiară, cea care ar trebui să apere consumatorii și să aplice această lege care va face imposibilă disciplinarea firmelor de asigurări, nu se autosesisează, nu transmite revoltată un punct de vedere pe marginea acestui subiect care o face și mai neputincioasă decât este în protejarea consumatorilor. Ce face, în schimb, ASF? Preferă să meargă târâș, pe burtă, în cârdășia care a consacrat-o, cu firmele de asigurări, în speranța că va putea din nou să-și justifice incompetența și neimplicarea, dând vina pe Parlamentul României, care a votat o lege proastă.” – a declarat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.

COTAR solicită sancționarea punctuală a firmelor de asigurări, pentru fiecare abatere în parte.

„Este strigător la cer că în condițiile în care se fac controale din an în Paște la firmele de asigurări, de către ASF, controale în urma cărora sunt aplicate mai multe avertismente decât amenzi, iar amenzile cele mai mari sunt recuperate de căre firmele de asigurări, într-o singură oră de vânzare de polițe RCA, să propui nici mai mult, nici mai puțin, decât îmblânzirea sancțiunilor firmelor de asigurări. Cei 25.679 de petenți din anul 2019 vor deveni 50.000 de petenți în anul 2020, iar acești petenți au drept de vot la următoarele alegeri!

  Solicităm public parlamentarilor aleși de popor să respingă propunerea de modificare a art. 37 alineat 11) din Legea 132/2017 și să accepte modificările propuse de COTAR astfel încât, în cazul săvârşirii a două sau mai multe contravenții, sancțiunile prevăzute de lege se aplică pentru fiecare contravenție în parte. În acest sens, COTAR subliniază necesitatea ca, în situaţia în care au fost săvârșite mai multe fapte contravenţionale prin încălcarea legislației RCA, să se individualizeze în mod concret sancţiunea contravenţională pentru fiecare faptă în parte și să se aplice câte o sancţiune faţă de fiecare contravenţie reţinută.

  Concluzia este că pentru a reduce numărul abuzurilor societăților de asigurări care se oglindește în numărul mare al reclamațiilor formulate la ASF, precum și a proceselor în instanță, amenzile trebuie înăsprite și aplicate punctual de ASF pentru fiecare contravenție a societăților de asigurări, așa cum se procedează în țările europene civilizate, nu invers.”  – a mai precizat Vasile Ștefănescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz