2019-08-22 18:47

COTROCENIUL nu crede în planurile economice ale Guvernului GRINDEANU. Vezi care e îngrijorarea lui IOHANNIS

 |  18:31
COTROCENIUL nu crede în planurile economice ale Guvernului GRINDEANU. Vezi care e îngrijorarea lui IOHANNIS

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu afirmă, într-un interviu acordat News.ro, că prognoza de creştere economică a Guvernului Grindeanu, de 5,2%, "pare lipsită de realism", iar explicaţii pentru care "prognoza este săltată" nu există. El spune că Administraţia Prezidenţială este îngrijorată că nu vor putea fi evitate anumite ajustări negative, inclusiv prin reducerea investiţiilor la un nivel mai mic decât în 2016 chiar.

Marinescu, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Politici Economice şi Sociale, afirmă că, din calculele Administraţiei Prezidenţiale, impactul bugetar al măsurilor adoptate în 2017, imediat după instalarea Guvernului, se ridică la 8,44 miliarde de lei, reprezentând un efort bugetar suplimentar faţă de deficitul calculat de precedentul Executiv, de 2,96%.

"Mult mai importantă este, însă, fundamentarea macroeconomică a construcţiei bugetare, conform prognozelor economice pentru 2017. Prognozele actualului guvern vizează o creştere economică de 5,2% pentru 2017, temă de asemenea discutată. În evaluările noastre, această prognoză pare lipsită de realism", spune Marinescu.

"Nu este clar de ce PROGNOZA este săltată!

El precizează că toate prognozele internaţionale anticipau rate de creştere economică mai mici de 4%. "Nu este clar de ce prognoza este săltată, la interval de doar 2 luni, de la 4,3% la 5,2%", spune consilierul prezidenţial.

"O creştere economică de peste 5% pare iluzorie, mai ales că nu avem şi politici care să ridice potenţialul de creştere economică, de exemplu prin îmbunătăţirea productivităţii. Potrivit evaluărilor noastre, o creştere economică spre 4,5% ar fi o estimare mai realistă. Tocmai de aceea, ar trebui să se argumenteze cum s-a ajuns, atât de uşor, de la o prognoză de 4,3% în noiembrie 2016 la 5,2% în ianuarie 2017, în condiţiile în care perspectivele globale comportă încă o serie de riscuri iar măsurile destinate mediului de afaceri par oarecum contradictorii", explică Marinescu.

El a mai spus că există o "îngrijorare" că nerealizarea veniturilor ar "reduce credibilitatea acestui buget" şi ar genera rectificarea negativă a cheltuielilor, în principal a cheltuielilor pentru investiţii.

Programul de guvernare al PSD, un document de 173 de pagini consultat de News.ro, estimează că economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani, ritm mult mai mare decât cel anticipat de analiştii economici, pe baza creşterii salariilor bugetarilor, a creşterii investiţiilor publice şi a reducerii taxelor. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-19Parerea ta...

VALERICă
20 Ian 2017

Eu am încredere mai mult în evaluările internaţionale de 3,5-3,7 % creştere economică pe care le primea acest guvern Grindeanu.Eu am citit Programul de Guvernare al P.S.D.-ului şi ştiu ce Macro-Economia.Aşa că o creştere economică de 5,5 % este praful în ochi aruncat românilor.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray