2020-01-26 18:10

Cresc redevenţele miniere, scad redevenţele petroliere în zona de offshore

 |  21:01
Cresc redevenţele miniere, scad redevenţele petroliere în zona de offshore

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Ministerul Finanţelor Publice lucrează de peste un an la noua modalitate de taxare a hidrocarburilor. Autorităţile nu au dat până acum foarte multe detalii despre noile valori ale acestor taxe, având în vedere sumele mari pe care le învârt pe degete jucătorii din sectorul energetic. Teoretic, noile taxe ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, prezent la o conferinţă pe energie, a început însă „să dea din casă”. Potrivit acestuia, redevenţele miniere ar putea creşte, însă redevenţele petroliere în zona de offshore ar putea scădea. Redevenţa reprezintă o taxă pe care statul o percepe din valoarea producţiei. În sectorul de petrol şi gaze, redevenţele au valori între 3,5 şi 13,5%, în funcţie de mărimea zăcământului. Oficialii ANRM anunţau în luna iulie că noul mod de taxare va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă şi va fi aplicat de la 1 ianuarie. Noul sistem va cuprinde redevenţele, dar şi un supraimpozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze), precum şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.

Reprezentanţii ANRM spun că societăţile care vor face explorări/exploatări la mare adâncime în largul mării, precum şi companiile cărora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reduceri ale unor taxe.

„Sunt state care depind de exporturile de petrol şi care resimt dramatic scăderea preţurilor petrolului. În România sunt redevenţe la un nivel acceptabil, să spunem, în zona minieră, poate aici se poate discuta şi creşte nivelul lor, mă gândesc în domeniul aurifer şi pentru alte zăcăminte. Pentru zona de petrol şi gaze trebuie să discutăm pentru operaţiunile care se fac de exemplu în offshore, în zonele de mare adâncime, în Marea Neagră, unde costurile sunt enorme, iar interesul României este să vedem materializate, finalizate explorările şi să trecem la faza de exploatare, unde putem să discutăm de o scădere a lor. Lucrurile sunt împărţite”, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Aplicarea de la 1 ianuarie 2016, incertă

Pe de altă parte, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) aprecia recent că sistemul de taxare a hidrocarburilor nu va intra în vigoare nici anul viitor, din lipsă de timp.

„Noi aşa am înţeles, am aşteptat să continuăm dialogul cu Ministerul de Finanţe şi cu Fondul Monetar Internaţional, şi faptul că încă nu am fost invitaţi la discuţii (…) ne-a condus spre concluzia că va exista o întârziere. De la ANRM nu avem veşti, ştim doar că a confirmat faptul că acea comisie interministerială care a fost însărcinată să elaboreze un raport pe redevenţe s-a desfiinţat. Asta înseamnă că raportul a plecat către Cancelaria primului-ministru, ce curs va avea acel raport şi noi aşteptăm să vedem”, declara, recent, preşedintele ROPEPCA, Artur Stratan, la o conferinţă de presă.

Valoarea totală a redevenţelor petroliere şi miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevenţe este plătită de Romgaz şi OMV Petrom.

În opinia lui Gerea, scăderea preţurilor petrolului nu este o tragedie pentru România, acest lucru fiind compensat pe deplin de creşterea consumului. „Lucrurile evoluează bine şi asta se vede inclusiv în rezultatele companiilor petroliere”, a adăugat Gerea.

Întrebat de diferenţa dintre cotaţiile petroliere şi preţurile carburanţilor la pompă, Gerea a spus că societăţile petroliere nu au motive să scadă preţul la pompă atât timp cât consumul se află la un nivel apreciabil.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-05Parerea ta...

BALACEALA EUROPENA
06 Oct 2015

Si uite asa raminem si fara petrol , ii rugam sa il ia pe degeaba , dar si datori vinduti , sa le platim si bani . LASAL DRACU ACOLO , INCA 50 ANI SI NU MAI EXPLOATAM SI FOLOSIM NIMIC . DECIT DIN IMPORT . HOTILOR .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine