2020-08-07 22:11

Cresc impozitele şi taxele locale de la 1 ianuarie 2013

 |  15:21
Cresc impozitele şi taxele locale de la 1 ianuarie 2013

Guvernul Ponta, la prima sa şedinţă după ce USL a câştigat alegerile parlamentare într-o manieră categorică, a început cu măsuri care au impact direct asupra veniturilor populaţiei. Executivul a decis să permită primăriilor creşterea impozitelor şi taxelor locale de la 1 ianuarie 2013 cu până la 16,05%, dacă au nevoie de finanţare suplimentară. Culmea este că măsura a fost hulită de Victor Ponta în luna octombrie, dar atunci era înainte de alegeri. Acum nu mai poate fi sancţionat la vot.

În cazul în care autorităţile locale vor alege să opereze aceste creşteri, clădirile de locuit pentru persoane fizice amplasate în intravilan (cele de rang superior - cadre din beton sau pereţi din cărămidă, cu instalaţii de apă, canalizare, electricitate şi încălzire) vor avea, de la anul, o valoare de impozitare, de exemplu, de 935 de lei, faţă de 806 lei, valoarea la care se aplică acum impozitul, potrivit unei analize economica.net.

Totodată, terenurile aflate în intravilan pe care există construcţii vor avea o valoare de impozitare de 10.353 de lei hectarul, pentru zona A într-o localitate de rang zero, în condiţia în care vechea valoare de impozitare era de 8.921 de lei.

În cazul impozitului pentru mijloacele de transport, autorităţile au făcut o diferenţiere, pe baza capacităţii cilindrice. Astfel, pentru motorete, motociclete şi autoturisme de până la doi litri, impozitul rămâne acelaşi. Însă pentru o cilindree cuprinsă între 2.001 şi 2.600 cmc, noul impozit este de 72 de lei pentru fiecare fracţiune de 200 cmc, de două ori mai mare faţă de nivelurile din prezent. Aceeaşi dublare se aplică şi pentru următoarea treaptă de cilindree, 2.601-3.000 cmc, unde impozitul pe fiecare fracţiune de 200 cmc se dublează, până la 144 de lei.

Nu-i majorare, e rata inflaţiei

Analistul financiar Ionel Blănculescu este de părere că această majorare reprezintă o măsură tehnică, ce se întreprinde o dată la 3 ani. Totodată, acesta menţionează că, în opinia sa, nu se vor înregistra creşteri semnificative ale colectării la buget. „Nu putem vorbi despre o creştere a taxelor şi impozitelor, ci de o aliniere la rata inflaţiei care se întreprinde o dată la 3 ani. Cu privire la faptul că se auzea de aceste creşteri încă din octombrie, un răspuns diplomat poate fi că toată lumea era atunci concentrată la campanie, o campanie în care oricum nu s-a discutat nici un subiect economic. În opinia mea, aceste majorări vor aduce între 500 şi 800 milioane de lei la buget, ceea ce nu este mult”, a declarat, pentru PUTEREA, Ionel Blănculescu.

Vremuri noi, idei vechi

Acest proiect de ordonanţă a apărut, iniţial, în luna octombrie pe site-ul Ministerului Finanţelor, moment în care premierul Victor Ponta s-a arătat „enervat”. „La Ministerul Finanţelor este ca în «D'ale Carnavalului», de Caragiale”, a declarat premierul. Prim-ministrul a făcut această declaraţie în urma informaţiei conform căreia, în 2013, va fi o majorare a taxelor şi impozitelor. După toată tevatura produsă, proiectul a fost scos de pe site-ul ministerului. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-10-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz