2020-08-10 12:15

Criza. Interesant de ce românii NU mai vor, momentan, joburi în străinătate

 |  14:32
Criza. Interesant de ce românii NU mai vor, momentan, joburi în străinătate

Anul trecut erau mai multe locuri de muncă decât oameni. Iar acum…Acum sunt peste 400.000 de români rămași fără serviciu. Cărora li se adaugă cei care s-au întors din străinătate și cei care doresc să-și schimbe job-ul.

Dacă înainte de pandemie vorbeam de o piață a candidaților, acum vorbim de una a angajatorilor spune Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare online eJobs. “Oamenii caută să se angajeze în industriile care par că vor rămâne în picioare indiferent de ce se întâmplă în economie foarte mulți orientându-se spre comerț”, a spus Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare online eJobs, într-un interviu pentru RFI. Tot potrivit aceleiași surse, tinerii din segmentul de vârstă 18-24 de ani vor fi cei mai afectați de criza coronavirusului.

 “La începutul acestui an , dar mai ales anul trecut, toate companiile țipau după candidați, nu mai găseau, reconverteau profesional, voiau candidați. Începusem să discutăm foarte mult despre importul de candidați din Asia. O și făceam destul de agresiv. Acum, având în vedere că datele oficiale arată 400.000 de oameni rămași fără muncă în ultimele două luni, asistăm la o piață a angajatorilor. Suntem la o piață în care pe lângă cei 400.000 care trebuie să își caute un job, se adaugă și cei care vor să își schimbe job-ul. Diferența de aici vine. Anul trecut își schimba job-ul doar cine își dorea. Anul acesta, pe lângă cine își dorește mai avem încă 400.000 de oameni care trebuie să își găsească un loc de muncă”.

Cam ce caută românii? Lanțurile comerciale, IT și comunicații, call center-uri (deoarece multe majoritatea dintre ele deja au anunțat că vor menține munca de acasă pe termen mediu sau chiar lung).

Așteaptă să se termine tot ce înseamnă coronavirus

Pe de altă parte, cererea de locuri de muncă în afara țării a scăzut dramatic, de la 20% anul trecut la doar 2-3 procente în prezent, dar e o tendință temporară crede Bogdan Badea. Pe de altă parte sunt de 10 ori mai multe locuri de muncă de acasă decât erau în urmă cu o lună și jumătate.

Interesant de ce românii nu mai vor, momentan, joburi în străinătate. “Motivația e foarte simplă. Fie așteaptă să se termine tot ce înseamnă coronavirus, fie așteaptă să se deschidă granițele, fie poate le este frică să plece într-o țară în care sistemul de sănătate costă foarte mult. Pentru că dacă nu ai o asigurare de sănătate bună sau foarte bună în anumite țări din Europa riști să plătești 1.000 de euro pe ziua de spitalizare, ceea ce nu își permit cei care pleacă de aici”, a mai evidențiat Bogdan Badea pentru RFI.  

Un lucru bun pe piața muncii din România? “Feed back-ul din partea angajatorilor este că avem candidați mult mai serioși din punctul de vedere al prezenței la interviu, al modului în care se comunică cu angajatorii. Această criză a coronavirusului a resetat foarte mult piața forței de muncă. Ambele părți, candidați și angajatori, sunt mult mai deschise, mult mai flexibile. Cred că au devenit mult mai îngăduitori unii cu alții”, a mai adăugat Bogdan Badea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz