2020-04-05 06:49

Criza “taie aripirile” charterelor spre Turcia, Grecia şi Spania

 |  19:07
Criza “taie aripirile” charterelor spre Turcia, Grecia şi Spania

Dacă anul trecut, în fiecare zi erau programate charterespre Grecia, Turcia sau Spania, în această vară, doar la 2-3 zile decolează unavion spre aceste destinaţii de vacanţă. Cel mai mult a scăzut numărulcharterelor spre insulele greceşti cum ar fi Corfu sau Kos. Totodată, înperioada 1-15 iulie, vânzarea pachetelor turistice pentru destinaţiile internea scăzut cu aproximativ 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Reprezentanţiiagenţiilor de turism se plâng că situaţia economică actualăîi face pe români să renunţe la chartere şi în locul acestora să se deplasezeîn vacanţă cu maşina personală. Cel mai bun exemplu este Grecia, unde numărul charterelorspre insule a scăzut din cauza faptului că românii preferă să meargă cu maşina personală. “S-au amânat chartere pentru insule greceşti pentru că românii auînceput să prefere Grecia continentală. Din cauza măsurilor de austeritate,românii preferă deplasarea în vacanţă cu autoturismul personal. Anul trecut auexistat zboruri zilnice către insulele greceşti, către Tucia sau Spania. Uneledintre aceste zboruri s-au restrâns din cauza situaţiei economice din ţară. Înprezent, există zboruri la 2-3 zile spre Turcia”, ne-a declarat Lucia Morariu, directorul general al Eximtur. Potrivit acesteia, şi vânzarea pachetelor turistice pentru diferitedestinaţii din Spania a scăzut cu aproximativ 20% în prima parte a acestui ancomparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Turcia a redevenit destinaţia nr. 1 de vacanţă

“Turcia se clasează pe primul loc în topulpreferinţelor românilor care aleg sejururile cu curse charter. Aproximativ 28% dintre românii care preferă să îşi petreacă concediul înstrăinătate aleg staţiunile din Turcia. Pe locul doi se află Grecia, cu 14%, înscădere cu aproximativ 17% din cauza faptului că românii nu mai pleacă spreinsule. Egiptul este pe locul trei ca destinaţie turistică, urmat de Bulgariaşi Spania. În august şi septembrie s-ar putea să mai crească vânzareapachetelor turistice pe partea externă”, a afirmatLucia Morariu. Ea a explicat că şi vânzarea pachetelorpentru vacanţele interne este în scădere. “Comparativ cu primele şase luni ale anului trecut,vânzările de pachete interne a scăzut cu 30-40%. Din mai-iunie au începutscăderile de vânzări. În aprilie au mers bine vânzările pentru că românii nuştiau de măsurile de austeritate”, ne-a mai declarat oficialulagenţiei de turism.

Conform consultantului Besttourism.ro, Ciprian Enea, „există o scădere în industria turismului, nu foarte mare, dar ne aşteptăm capână la sfârşitul sezonului estival să înregistrăm o uşoară creştere”. „Româniiîncă mai merg în vacanţă, şi aleg să meargă în străinătate, mai ales Grecia,Turcia şi Spania. Cea mai mare scădere a vânzărilor s-a înregistrat pentruMalta şi Tunisia, aproape 80%”, a explicat Ciprian Enea.

FPTR: Românii renunţă la agenţii, făcând rezervări pe internet

Preşedintele FederaţieiPatronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Daniel Vasilescu, a afirmat că, faţă de anul trecut,numărul turiştilor a scăzut. “Dorim ca prin stagnarea preţurilor să atragem dinnou turiştii. Cei mai mulţi români pleacă în Turcia, Grecia şi un procent maimic în Bulgaria. Din păcate, foarte puţini apelează la agenţiile de turism, folosindo modalitate directă pentru a-şi rezerva biletele, prin internet. Sperăm caacest fenomen să nu ia amploare. Vânzarea pachetelor a scăzut cu aproape 50%comparativ cu 2008. Numărul charterelor către Turcia este mult mai redus faţăde anul trecut”, ne-a spus preşedintele FPTR.

Preţurile pe litoral, mai mari cu 10-20% în vârf de sezon

Referitor la scumpirile practicate de hotelierii de pelitoral în vârf de sezon, purtătorul de cuvânt alAsociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Traian Bădulescu, adeclarat că, în funcţie de perioadă,fiecare hotel îşi modifică preţurile aşa cum consideră. „Cea mai scumpăperioadă este oricum între 15-20 iulie şi 20 august. În opinia mea, începând cu1 iulie, preţurile se vor majora cu maximum 10-20%”, a spus Bădulescu. Conformsite-ului agenţiei Paralela45, membru ANAT, tarifele pe litoral variază de la500 la 1.500 de lei pe săptămână. Preţurilese vor majora de-a lungul sezonului estival cu până la 500 de lei pe pachet,atingând apogeul în perioada 30 iulie-30 august.

Cât priveşte locaţiile devacanţă preferate de români în această vară, purtătorul de cuvânt al ANAT aspus că „încă se pleacă în străinătate, mai ales în ţările apropiate, adicăBulgaria, Grecia, poate Turcia, unde lumea preferă ultra all inclusive, deci emai scump”. „În principiu, Bulgaria a rămas locaţia principală, pe motiv că ela fel de aproape ca litoralul românesc, poate chiar mai aproape, ţinând contcă se ajunge mai repede acolo decât la noi. Este inadmisibil să dureze până laşase ore drumul cu trenul din Bucureşti pe litoral. Turismul nu poate creştepână când nu se rezolvă tot ce ţine de infrastructură” a declarat acesta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-01



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE






PUBLICITATE


Conferinta-Business



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine