2020-03-29 10:59

Cum a păcălit un gigant mondial din industria IT statul român timp de patru ani

 |  17:05
Cum a păcălit un gigant mondial din industria IT statul român timp de patru ani

O importantă companie germană de software pentru calculatoarele de bord, o subsidiară din România cu sute de angajați și o firmă-paravan, tampon pentru o ingenioasă rețea de evaziune fiscală, iată ingredientele de bază pentru o afacere prin care statul român a fost prejudiciat cu o sumă atât de mare încât Fiscul încă încearcă să o estimeze.

Proverbiala rigoare nemțească – tradusă într-o schema clasică eludare a legii – a funcționat și de această dată, însă împotriva intereselor financiare ale României, iar clienții-mamut precum Volkswagen sau alte nume grele din industria auto ar putea utiliza chiar în aceste momente software realizat în România de IT-iști plătiți ilegal, potrivit presshouse.ro.

Povestea unei suveici financiare romano-germane

MSG System AG Germania este una dintre cele mai importante companii de software din Europa, cu un portofoliu de clienți din industria auto, sistemul bancar, telecomunicații sau chiar sectorul public. În România, compania este reprezentată de subsidiara MSG System România SRL, o firmă cu câteva sute de angajați, localizată în Cluj Napoca, având drept unic client întreprinderea mamă din Germania. Deși în perioada 2015 – 2019 firma din Cluj n-a livrat servicii decât pentru MSG System AG Germania, relație comercială e perfect explicabilă, având în vedere reputația României în materie de resursă umană calificată în domeniul IT accesibilă din punct de vedere financiar.

Însă oricât de rentabil ar fi fost raportul pret/calitate pentru compania-mamă din Germania, un control detaliat derulat de inspectorii ANAF a demonstrat schema prin care, cu ajutorul unei firme-paravan, CONPLAN RO SERVICES din Sibiu, nemții de la MSG plăteau serviciile de IT, dar nu achitau și statului român contribuțiile sociale obligatorii.

În 2015, MSG System Romania avea 264 de salariați angajați cu contract individual de muncă. În 2019, numărul acestora crescuse la 518. Pe de altă parte, firma din Sibiu, Conplan RO Services, nu are nici macăr un singur angajat pentru realizarea de servicii informatice, în baza de date a Ministerului de Finanțe, compania figurând cu un singur angajat, probabil administratorul. 

Cu toate acestea, în perioada 2015 – 2019, Conplan, fără niciun IT-ist angajat, a reusit să fie selectată de o companie dintr-o țară membru UE pentru realizarea de produse software. În mod straniu, clientul Conplan a fost chiar MSG System AG Germania, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană de IT, care, așa cum am prezentat anterior, avea în România o subsidiară cu câteva sute de angajați, MSG System România.

Potrivit informațiilor descoperite de inspectorii ANAF, tripleta MSG System AG Germania – Conplan RO Services – MSG System România a funcționat și a prejudiciat statul român timp de 4 ani. În timp de MSG System România își plătea angajații cu sume puțin peste salariul minim pe economie – absolut ridicol pentru industria IT -, 325 dintre acești salariați își înființaseră PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate în ”activități de consultanță în tehnologia informației”) și erau remunerați substanțial de Conplan RO Services. Astfel, IT-istii din România furnizau servicii pentru compania mamă din Germania, dar erau platiți din două surse distincte: în baza contractului individual de muncă (MSG System România) și al contractului pe PFA (Conplan RO Services). 

Rentabil? Cu siguranță. Legal? Dimpotrivă!

Pentru că în timp ce IT-iștii erau într-adevăr remunerați corespunzător pentru serviciile prestate, observăm că erau plătiți pe două filiere diferite de către două companii, aparent, fără nicio legătură între ele. Și cum întrebarea ”De ce ar primi cineva două plăți pentru același servicu prestat?” nu a întârziat să apară, inspectorii fiscali au căutat și un răspuns:

”Remunerarea diferită a serviciilor informatice are influență în ceea ce privește impozitele și contribuțiile datorate bugetului de stat, deoarece: Pentru salariul acordat în baza contractului individual de muncă (…) angajatorul datorează contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe veniturile din salarii (…), pentru sumele incasate de PFA-uri se datorează bugetului de stat impozite pe venit, calculat la norma de venit și contribuții de asigurări sociale de sănătate. În aceste condiții, obligațiile fiscale datorate pentru veniturile realizate de persoanele fizice autorizate sunt semnificativ mai mici decât cele datorate pentru veniturile din salarii. (…) Cele 325 de Persoane Fizice Autorizate nu au desfășurat în fapt o activitate independentă, acestea fiind într-o relație dependentă de un angajator, respectiv MSG System România SRL, totalitatea veniturilor realizate reprezintă în fapt venituri de natură salarială, anume pentru care se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-12Parerea ta...

COMISARUL PARAIPAN
12 Feb 2020

asta e nimica toata pe langa escrocheriile firmei Siemens si Thyssen-Krupp care au spalat zeci de miliarde de euro prin Dubai din banii de "dezvoltare autostrazi' si "aparare strategica".......in realitate banii ajungeau la AL-QAIDA pentru achizitii ilegale de arme,si managerul este si astazi dat in urmarire generala si fugit de politie.Totul se facea prin complicii lui Angela Merkel din KOMINTERN printre caremulti fosti ofiteri STASI care se ocupa de cazinouri si farmacii in Europa de Est iar armele erau din Rusia si Ucraina
COMISARUL PARAIPAN
12 Feb 2020

Merkel a fost adusă în CDU de către agentul Stasi „IM Czerny” și a făcut-o direct purtătorul de cuvânt al acestuia. Dosarul Stasi este încă reconstruit până în zilele noastre. Vărul său este recent ultimul ministru de interne cu același nume sub Merkel.In prezent Germania se indreapta catre alegeri anticipate datorita mafiei comuniste STASI din jurul cancelarului Merkel
COMISARUL PARAIPAN
12 Feb 2020

Cel mai mare lanț de farmacii din Europa Centrală și de Est își consolidează prezența în România, devenind unul dintre cei mai mari jucători de pe piața națională de farmaceutice. Este vorba despre Dr. Max, deținut de grupul Penta Investment. Grupul este unul controversat în Cehia, unde numele său a fost legat de un mega-scandal de corupție cu implicații în lumea politică și a serviciilor secrete, scrie G4Media.ro. Compania a anunțat că deschide în România peste 418 farmacii sub noul nume, în 93 de orașe din toată țara, după ce grupul din Cehia a cumpărat 43 de farmacii Belladonna. Anul trecut, Penta a mai cumpărat și A&D Pharma. De asemenea, Penta Investment Group este acţionarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive şi jocuri de noroc care deține o cotă semnificatică din piața internă. În 2017 operatorul a preluat în România companiile Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots şi Slot Arena de la Fortbet Holdings. Fortuna Entertainment Group este cea mai mare companie care acționează în domeniul pariurilor și jocurilor sportive din Europa Centrală și de Est, cu peste 6.200 de angajați. Grupul de investiții Penta Investment a fost fondat în 1994 de către Marek Dospiva (din Cehia) și Jaroslav Haščák, Juraj Herko, Martin Kúšik și Jozef Oravkin (din Slovacia) și a fost considerat un exemplu legat de modul în care nomenclatura comunistă și din fosta Cehoslovacie a reușit să se ”adapteze” la economia de piață. De altfel, ani întregi, Alojz Lorenc, fostul șef al Poliției secrete cehoslovace din vremea comunismului, a deținut o poziție importantă în companie, amplificând imaginea legăturilor cu trecutul comunist. Numele Penta a fost mențiunt ca un tribut pentru cei cinci fondatori. Imaginea Penta Group a fost atinsă și de așanumitul Scandal Gorilla, o afacere de corupție care a izbucnit în Slovacia în 2012, descrisă pe
COMISARUL PARAIPAN
12 Feb 2020

Imaginea Penta Group a fost atinsă și de așanumitul Scandal Gorilla, o afacere de corupție care a izbucnit în Slovacia în 2012, descrisă pe larg la acea dată de Euractiv. Mai multe informații care descriau potențiale practici corupte între politicieni și companii au fost făcute publice, deși se pare că erau cunoscute în mediul politic și al jurnaliștilor cu câțiva ani înainte. Numele lui Jaroslav Haščák a apărut în contextul scandalului. Documentele etichetate Gorilla și Gorilla1, publicate anonim în mediul online, în decembrie 2011, seamănă cu înregistrările realizate de un serviciu secret (aparent SIS), scrie spectator.sme.sk. Aceste documente par să descrie rezultatul urmăririi lui Jaroslav Haščák, șeful grupului financiar Penta, în 2005 și 2006. Dosarul sugerează că Haščák a folosit un apartament pe strada Vazovova din Bratislava pentru întâlniri cu politicienii. Scandalul Gorilla s-a terminat fără concluzii clare, după ce s-a invocat lipsa autentiticității înregistrărilor. Ulterior, Jaroslav Haščák a declarat pentru o publicație din Slovacia că persoanele și tranzacțiile care apar în dosarul Gorilla se bazează pe realitate, dar contextul acestor întâlniri nu este adevărat. În prezent, grupul deține companii în domeniul sănătății, al serviciilor financiare, imobiliare, media și multe altele, potrivit siteului propriu. În total este vorba despre 57 de companii investiții. În România activează în domeniul farmaceutic și de retail prin Dr. Max, o companie cu 15.000 de angajați la nivel european.
BOR ASC
29 Feb 2020

Statul român ce ar fii făcut cu banii dacă ar fii platit și ăștia toate impozitele?!?!? Ar mai fii donat inca un miliard de euro bisericiii ortodoxe?!? Ar fii dublat salariile de mii de euro ale funcționarilor trântori și spagari din administrație?!?!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine