2020-07-08 17:33

Cum se aplică TVA mai mică la casele şi apartamentele noi?

 |  14:00
Cum se aplică TVA mai mică la casele şi apartamentele noi?

Este arhicunoscut faptul că în România, cota unică de TVA este de 24%, dar nu foarte mulţi cunosc că, în cazul caselor și al apartamentelor noi, imobilele se pot vinde și cu TVA de numai 5%. Desigur, totul se desfăşoară numai în anumite condiții.

Imobilele noi se pot vinde și cu TVA de numai 5%, dar pentru acest lucru, apartamentele sau casele trebuie să aibă maximum 120 mp utili, iar în momentul vânzării, acestea trebuie să poată fi locuite. Apoi, locuințele trebuie să aibă teren sub 250 de mp (exclusiv anexe gospodărești – n.r.). O altă condiţie impune faptul că apartamentele şi casele trebuie să coste sub 380.000 de lei, fără TVA.

Conform , suprafața utilă a unei locuințe se calculează ca sumă a suprafețelor utile a tuturor încăperilor: living, dormitoare, băi, WC, duș, bucătărie, spații de depozitare precum și spațiile de circulație din interiorul locuinței. Din suprafața utilă nu fac parte balcoanele, suprafețele unde se află sobele sau cazanele de baie, rampa, nișele de radiatoare și pragurile golurilor de uși, ale trecerilor cu deschideri de până la un metru.

Printr-un exemplu concret, la un curs valutar de 1 EURO = 4,41 de lei (cursul BNR de la 22 octombrie 2014 – n.r.), doar pentru casele sau apartamentele noi care costă mai puțin de 86.027 euro se aplică TVA-ul de 5%.

Aceia care cumpără case sau apartamente noi și vor să beneficieze de TVA-ul de 5%, subvenționat de către stat, trebuie să ştie că nu trebuie să fi achiziționat o altă locuință pentru care să fi plătit aceeași taxă pe valoare adăugată, de 5%. De asemenea, una dintre obligațiile dezvoltatorilor imobiliari este înregistrarea ca plătitori de TVA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz