2020-01-28 21:14

Cum stă România în Top 500 de firme din Europa Centrală și de Est

 |  21:01
Cum stă România în Top 500 de firme din Europa Centrală și de Est

Primele zece companii din Europa Centrală și de Est sunt societăţi din sectoarele de petrol și gaze, auto și energie din Polonia, Cehia și Ungaria. Este vorba de foste companii de stat (fie petrol, fie energie), mari retaileri sau multinaționale din sectorul auto. Deşi are și România companii cu afaceri de miliarde de euro, niciuna nu se află între primele zece din regiune. Dacia, compania controlată de francezii de la Renault, este pe poziția a 17-a, conform studiului anual Coface Top 500 ECE - topul celor mai mari 500 de companii din regiune după cifra de afaceri.

Una din trei companii prezente în clasament este poloneză. Cele mai mari companii româneşti, după cifra de afaceri realizată în anul 2015, sunt Dacia, OMV Petrom, Rompetrol şi Kaufland. Cele mai mari companii din regiune sunt: PKN Orlen (Polonia), General Electric Ungaria și MOL Ungaria. Datele apar în cel de-al optulea studiu anual al companiei internaționale de asigurări de credit Coface. Studiul Coface Top 500 ECE reprezintă un top al celor mai mari 500 de companii din regiune după cifra de afaceri și, în plus, oferă o analiză suplimentară, după numărul de angajați, tipul companiilor, sectoare, piețe. Romania ocupă locul al patrulea, cu 63 de companii, cu patru mai multe decât anul trecut. Companiile românești prezente în clasament au o vechime pe piață de 18 ani.

Potrivit calculelor realizate de ziarul PUTEREA, cele mai mari zece companii româneşti prezente între cele mai mari 500 de firme din Europa Centrală şi de Est au realizat anul trecut afaceri cumulate de peste 21,5 miliarde euro.

„Principalele sectoare în care activează cele mai multe dintre firmele românești sunt: produsele minerale şi chimice, petrol, plastic, sticlă și farmaceutice, dar şi auto şi agricultură, prelucrarea cărnii, produse agro-alimentare și vinificație. Ţările care domină topul sunt Polonia, Cehia și Ungaria. Cea mai sus clasată companie românească este Dacia, pe locul 17. De altfel, 12 din 13 sectoare din ECE au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri faţă de anul 2014, mai ales la textile, pielărie, auto, în timp ce singurul domeniu care a scăzut a fost sectorul produse minerale, produse chimice, petrol, plastic, sticlă şi produse farmaceutice. Cu toate acestea, după cum se poate vedea, chiar dacă au înregistrat scăderi, companiile din respectiva arie rămân profitabile”, au declarat pentru ziarul PUTEREA reprezentanţii Coface România.

PRIMELE ZECE COMPANII ROMÂNEŞTI DIN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST

1). Automobile Dacia (cu afaceri de 4,23 miliarde euro în 2015, locul 17 în top)

2). OMV Petrom Marketing SRL (cu o cifră de afaceri de 3,26 miliarde euro în 2015, locul 24 în top 500)

3). OMV Petrom SA (afaceri de 3,02 miliarde euro în 2015, locul 29)

4). Rompetrol Rafinare SA (afaceri de 2,16 miliarde euro în 2015, locul 53)

5). Kaufland România SCS (cu afaceri de 2,02 miliarde euro și locul 62)

6). Rompetrol Downstream SRL (afaceri de 1,82 miliarde euro și locul 71)

7). British American Tobacco România (cu afaceri de 1,62 miliarde euro în 2015 și locul 82 în top)

8). Lukoil România SRL (afaceri de 1,2 miliarde euro, ocupând locul 116)

9). Carrefour România SA (1,13 miliarde euro și locul 128)

10). E.ON Energie Romania SA (1,07 miliarde euro și locul 142)

Sursa: Studiu Coface

România, cea mai mare rată a insolvențelor din regiune

În ceea ce privește riscurile pentru 2016, aceştia enumeră: noul buget al UE, care este distribuit gradual la începutul execuției și nu va contribui la creșterea economiilor la fel de puternic ca în 2015; încetinirea creșterii economice a Chinei cu impact asupra Germaniei și a Zonei Euro, în calitate de partener comercial principal; consecințele Brexit-ului: reducerea exporturilor către Marea Britanie, scăderea încrederii la nivelul Zonei Euro.

De asemenea, Polonia are cea mai mică rată a insolvenței la nivel de CEE de 0,04%, iar România cea mai mare, de 4,05%, arată studiul. „România are cea mai mare rată de producere a insolvențelor din regiune, avem de o sută de ori mai multe insolvențe decât Polonia, din punct de vedere procentual”, spune directorul general al Coface Romania, Eugen Anicescu.

Companiile din România: o cincime acționariat autohton

Prezentă cu 63 de companii față de 59 în 2014, România domină alături de Polonia sectorul agricultură, prelucrarea cărnii, produse agro-alimentare și vinificație, cu șapte companii prezente în clasament, respectiv 19. Deși România înregistrează 7% din companiile Europei Centrale și de Est, în clasament țara noastră reprezintă 12%. 

Companiile prezente în România au doar în proporție de 21% acționariat local, în timp ce situația stă cu totul diferit în Cehia, unde în 37% din cazuri acționariatul este local, iar în Polonia 43%.

Punctele forte și cele slabe

„Ne bucurăm de o consolidare a nivelului de încredere a mediului de afaceri în evoluţia pieţei și a sectoarelor importante ale economiei. Punctele forte ale României, agricultura, industria auto, ne consolidează poziția în clasamentul Top 500, însă sperăm la o evoluție anul viitor, în așa fel încât poziția României în top să ajungă să reflecte și poziționarea noastră în regiune din punctul de vedere al PIB-ului și a îmbunătățirii evaluării mediului de afaceri de la B la A4”, mai spune reprezentantul Coface România.      

Studiul arată că poziționarea companiilor românești în Top 500 ECE rămâne sub potențialul economiei (din perspectiva domensiunii PIB, a populației și a creșterii economice).

Potrivit Coface, în România, față de alte țări, aspecte care fac diferența (în sens negativ) sunt: restructurarea și modernizarea târzie a companiilor de stat, lipsa infrastructurii  -ceea ce a împiedicat intrarea unor jucători mari din piața auto-, dar și lipsa expansiunii regionale.

Mai multe companii românești au scăzut, decât cele care au crescut în topul Coface

24 de companii românești au avansat în topul Coface, 29 au scăzut, iar 10 sunt nou intrate în top. Companiile românești ilustrează media la nivel de CEE cu 70% (44) de companii în creștere, respectiv 30% (19) în scădere a cifrei de afaceri. Cifra de afaceri a companiilor românești din top a crescut cu 2,4%, în timp ce profitul net a scăzut cu 12%. Gradul de îndatorare mediu constant în ultimii trei ani, sub 40%, pentru companiile prezente în top.

În ceea ce privește conjunctura economică în care au evoluat companiile românești, principala contribuție la creșterea PIB cu 3,8% a fost consumul intern stimulat de măsuri fiscale (reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare în iunie 2015). Ca urmare a extinderii măsurilor fiscale printr-un nou cod fiscal, pentru 2016 Coface previzionează o creștere a PIB de 4,2%.

2015 - un an bun

Una din trei companii prezente în topul 500 Coface este din Polonia. De altfel, Polonia, cea mai mare economie din zonă, a înregistrat o creștere PIB de 3,6% în 2015. Cu toate acestea, dificultățile întâmpinate de giganții din domeniul petrol și gaze au afectat evoluția per total a companiilor poloneze.

Cele mai mari companii din regiune sunt: PKN Orlen (Polonia), General Electric Ungaria și MOL Ungaria. Două din aceste trei companii activează în sectorul de petrol și gaze, deși sectorul a înregistrat scăderi. 

La nivel de Top 500, companiile au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 4,2% până la 593 miliarde euro și au crescut numărul de angajați cu 0,5%. Creșterea medie a PIB în ECE a fost de 3,3% în 2015 și de 2,4% în 2014, cea mai mare de la criza din 2009. Cea mai mare creștere a fost în Cehia, de 4,5%, iar cea mai slabă creștere a avut-o Serbia, de 0,7%.

De asemenea, 70% din companiile din Top 500 au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri, comparativ cu 62% în anul anterior. Iar 218 companii din 500 au urcat în top, 213 au scăzut, două au stagnat, iar 66 de companii sunt noi.

„2015 a fost un an bun pentru Europa Centrală și de Est. Evoluția medie a PIB-ului a fost de 3,3%, după 2,6% în 2014. Consumul privat a fost în creștere datorită reducerii șomajului și creșterii salariilor. Fondurile UE au sprijinit investițiile”, arată studiul Coface.

Companiile din Top 500 ECE și-au crescut cifra de afaceri cu 4,2% până aproape de 593 miliarde euro, au înregistrat o evoluție impresionantă a profiturilor nete cu 73,7%, atingând 26,9 miliarde euro. Cele mai mari companii din ECE rămân angajatori foarte importanți pentru regiune. Per total, 4,3% (+0,5%) din totalul forței de muncă din regiune lucrează în companiile din Top 500 ECE, ceea ce are un efect pozitiv asupra ratei șomajului.

„Clasamentul primelor 500 de companii ilustrează condițiile economice ale anului trecut, care a fost unul de succes”, explică Katarzyna Kompowska, director regional Coface pentru Europa Centrală și de Est. Ea spune că economiile au beneficiat de evoluția cererii interne ca urmare a creșterii consumului privat, susținut de scăderea șomajului și de creșterea salariilor, precum și a investițiilor în majoritatea economiilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine