2020-08-06 04:21

Curtea de Conturi a României: Strategia energetică a României există, de peste 10 ani, doar pe hârtie

 |  12:54
Curtea de Conturi a României: Strategia energetică a României există, de peste 10 ani, doar pe hârtie

Raportul de audit al performanței privind piața de gaze naturale din România, realizat recent de Curtea de Conturi a României, sub coordonarea consilierului de conturi Lucian Negrea, evidențiază că „rețelele de distribuție a gazelor naturale sunt caracterizate printr-un grad ridicat de uzură a conductelor și branșamentelor, circa 40% având durata normată de viață depășită”.

Totodată, auditul mai indică că „la data de 31.12.2016, se remarcă faptul că, 12.243 km reprezentând cca 57% din totalul conductelor și branșamentelor din oțel, au durata normată de viață depășită (peste 18 ani)”. Practic, Curtea de Conturi a României avertizează că „deși au trecut peste 10 ani de la data aprobării Strategiei energetice a României, prin Hotărârea Guvernului 1069/05.09.2007, act normativ prin care au fost prevăzute investiții în sectorul gazelor naturale, în valoare de 1.764 milioane de euro, până la sfârșitul anului 2016, majoritatea proiectelor nu au fost realizate și puse în funcțiune, unele dintre acestea nefiind demarate sau fiind în stadiul de proiect”. Astfel, spus strategia energetică a României există doar pe hârtie pentru că, în realitate, unele proiecte nici nu au fost demarate, iar aproape jumătate din conductele și branșamentele de gaze trebuiesc schimbate pentru că au durata de viață depășită. România are cea mai mare piață de gaze naturale din Europa Centrală și a fost prima țară care a utilizat gazele naturale în scopuri industriale.

De asemenea, Curtea de Conturi a României mai precizează că, în România, prețul gazelor naturale destinate consumatorilor casnici, raportat la puterea de cumpărare, în semetrul II al anului 2016, a fost de 66,5 PPS/MWh, peste media Uniunii Europene, de 58,3 PPS/MWh. Tot în acel raport de audit se mai menționează că la nivelul anului 2016 (semestrul II), din punct de vedere al ponderii taxelor și contribuțiilor în prețul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici, România ocupă unul din primele locuri, cu o pondere de 31,68%, urmată de Danemarca cu 30,56% și Suedia cu 22,14%. Cea mai redusă pondere în prețul gazelor naturale, a contribuțiilor și taxelor a fost inregistrată în Croația (1,45%), Portugalia (1,81%), Polonia (1,92%), media la nivelul UE, reprezentând 10,8%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz