2019-12-06 02:42

Darea în plată, fără impozit

 |  21:01
Darea în plată, fără impozit

„Persoanele care vor să apeleze la darea în plată vor fi scutiţi de plata impozitului pentru transferul de proprietate doar pentru prima procedură de dare în plată, indiferent dacă acel credit este garantat cu una sau mai multe proprietăţi imobiliare. Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie și a intrat în vigoare pe 13 mai.

Analiştii financiari consultaţi de ziarul PUTEREA spun însă că această lege nu rezolvă marea problemă a românilor cu restanțe la credite şi subliniază că, în fapt, Banca Naţională a României este instituţia care ar trebui să umble la marja de dobândă.

„Debitorilor li se lua impozit. Şi scutirea aceasta nu face decât sa dea posibilitatea Legii dării în plată să se poate aplica. Altfel, nu mai cerea nimeni să mai renunţe la proprietatea respectivă, ca îi lua statul banii. Din punctul de vedere al Finanţelor, problema este pusă corect”, a declarat pentru ziarul PUTEREA analistul financiar Ilie Şerbănescu.

Acesta consideră că Legea privind darea în plată complică problemele, iar fiecare caz e unic în parte. Şi, mai mult, „bate într-o altă direcţie decât unde e buba”, spune Şerbănescu.

Acesta subliniază că, de fapt, nu ştie nimeni exact câte persoane şi-au dat casa băncilor, după aprobarea acestei legi şi că „nici nu vrea nimeni să spună”.

Ilie Șerbănescu: “BNR mai bine ar umbla la marja de dobândă!”

Analistul financiar subliniază însă că proiectul este unul important, în vederea ştergerii unor datorii. „Pentru că e o ştergere de datorii la care nu te-a obligat nimeni să te înhami, nu te-a forţat nimeni să faci creditul ipotecar”, spune analistul.

Acesta „sare iar la gâtul” băncii centrale.

„Mai degrabă ar fi trebuit luată o măsură legată de marja de dobândă cămătărească, şi nu pentru povestea asta. Băncile au monopol la credite, nu ai unde altundeva să te duci să iei credite. Şi singura autoritate care trebuia să ia o decizie este BNR, dacă vrea. Că de putut, poate. Doar că Banca Naţională a României nu e a României, ci e a băncilor străine”, a adăugat Ilie Şerbănescu.

De această nouă prevedere prevăzută în proiectul Ministerului de Finanţe vor beneficia şi cei care au fost executaţi silit, inclusiv cei care au apucat să achite impozitul, având posibilitatea să ceară restituirea lui. Modificările apar într-un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Finanţelor Publice.

De scutire va beneficia orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit şi care apelează pentru prima dată la darea în plată. Însă pentru orice dare în plată ulterioară, se plăteşte impozitul pe transferul proprietăţii imobiliare, menţionează Finanţele.

Persoanele care au fost deja executate silit şi care apelează la legea dării în plată pentru a  li se anula datoriile rămase nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal.

Totodată, cei care l-au achitat sub orice formă pot cere restituirea acestuia după intrarea în vigoare a ordonanţei.

În prezent, persoanele fizice care au fost supuse executării silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligaţia plăţii impozitului aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

Darea în plată, fără impozit
zoom

Puțini câștigă, mulți plătesc. ARB: „Vocea băncilor nu a fost ascultată!”

Oficialii Asociației Române a Băncilor (ARB) spun că vocea bancară nu a fost ascultată, lucru care a condus la apariția Legii dării în plată, iar în România, dintr-o astfel de abordare, câștigă foarte puțini și plătesc foarte mulți. “Despre Legea dării în plată, întrebarea este cât costă. Am auzit discursuri de genul 'De ce vă plângeți de Legea dării în plată, că impactul este mic?'. A trebuit să explicăm faptul că nu contează dacă suma este mare sau mică. Atunci când introduci un risc atât de mare, trebuie să ia în calcul și pentru creditele curente, și pentru cele viitoare, că un client poate să ramburseze mai puțin. Mă tem că nu se poate da o lege despre chirurgi fără să întrebi chirurgii...”, a afirmat Florin Dănescu, președinte executiv al Asociației Române a Băncilor.

Acesta spune că băncile reprezintă motorul economiei, indiferent cum sunt privite, iar din faptul că acestea nu au fost ascultate a rezultat Legea dării în plată. “Rele sau bune, băncile sunt motorul economiei. Ce câștigăm dacă nu vrem să ascultăm vocea industriei bancare, rezultatul este Legea dării în plată. În România, câștigă foarte puțini dintr-o astfel de abordare și plătesc foarte mulți. Scopul în sine nu este să ne depărtăm de Europa, ci să trăim mai bine. Ne punem întrebarea dacă în România ar exista o strategie de dezvoltare pe termen mediu, ar fi luată în discuție și situația industriei bancare? Ar fi băncile privite ca un rău sau ca un rău pozitiv? Ar fi luate măsuri care să dezvolte creditarea în România sau să o frâneze?”, a precizat şeful ARB.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-16Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Statutul elevului. Observații E vacanță pentru majoritatea elevilor. La mijlocul lunii, cu o săptămână înainte de vacanță, Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică Statutul Elevului. Ce dezbatere e aia, în vacanță, când vremea te împinge spre mare, spre munte, spre distracție? Atenție, e vorba de un document care, dacă va fi adoptat, și va fi publicat în Monitorul Oficial, va avea caracter de lege în unitățile școlare și va trebui cunoscut (învățat!) și aplicat întocmai de elevi, părinți, cadre didactice. Adică, de mai toată România
28 Iun 2016 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray