2020-06-07 00:34

Datoria externă a României a depăşit 87 miliarde de euro

 |  19:12
Datoria externă a României a depăşit 87 miliarde de euro

Datoria externă a României a “explodat” în primele opt luni, urcândcu 9,3% comparativ cu sfârşitul anului trecut, la 87,76 miliarde de euro. Analiştiieconomici confirmă falimentul statului român şi sunt de părere că “Guvernul ne bagă în mormânt cu aceastăabordare”. Oamenii de afacerisunt mai optimişti şi spun că datoria externă a României reprezintăaproximativ 40% din PIB, “încontextul în care alte ţări din Europa au datorie externă de circa 110% din PIB”.

Potrivit datelor publicate, ieri, de BancaNaţională a României (BNR) datoria externă pe termen scurt a atins nivelul de17,14 miliarde de euro (19,5% din total datorie externă), mai mare cu 17,4%faţă de decembrie 2009. Per total, datoria externă a urcat în primele opt lunicu 9,3% comaparativ cu sfârşitul anului trecut, la 87,76 miliarde de euro.

Analistul economic Ilie Şerbănescu afirmă căaproximativ 70% din datoria externă oreprezintă obligaţiile firmelor străine. “Companiile cu capital românescsau românii nu au datorii în străinătate. Românii nu pot merge la banca dinGermania să ceară un credit. Partea externă din datoria statului este foartemică. Firmele străine au pus statul român să facă rost de bani. De aia statulromân este în faliment. Nu ne foloseşte această abordare a Guvernului. Prinmodul cum se pune problema, statul ne bagă în mormânt. Datoria privată străină afost pusă în capul statului român”,ne-a declarat Ilie Şerbănescu. Acesta afirmă că “totul este ţinut pe baniiFondului Monetar Internaţional”. “Din2012 intră la plată primul împrumut de circa 20 miliarde de euro. Statul va mailua un împrumut care nu va rezolva nimic, baza se va deteriora mereu”, a mai spus analistul.

Pe de altăparte, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România,Cristian Pârvan, consideră că România este printre ţările cu cele mai micidatorii externe. “Aceastădatorie reprezintă apoximativ 40% din PIB, toate ţările au probleme mari cudatoriile externe, alţii au datorii externe de 110% din PIB. Problema este: ceau făcut cu banii?”, spunePârvan.

Potrivit datelor BNR, deficitul contuluicurent al balanţei de plăţi s-a plasat în primele opt luni la 4,07 miliarde de euro,în creştere cu 48,7% faţă de perioada similară a anului trecut, influenţadeterminantă având-o balanţa transferurilor curente, care a consemnat un soldmai mic cu 38,8% faţă de ianuarie-august 2009.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine