2020-05-29 03:35

De la regele Mihai I și până la Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. Puzderie de politiceni și afaceriști prezenți pe “lista rușinii”, publicată de Fisc

 |  21:01
De la regele Mihai I și până la Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. Puzderie de politiceni și afaceriști prezenți pe “lista rușinii”, publicată de Fisc

ANAF a publicat lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligaţii fiscale restante între 12 milioane lei şi 232 de milioane de lei.

Din total, ANAF poate recupera la această dată doar circa 2,3 miliarde lei (67%). Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

Nume grele în vizorul Fiscului

Pe primul loc pe lista Fiscului se află Sorin Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 al Capitalei şi actual candidat, cu obligaţii fiscale necontestate de 232 milioane lei, urmat de Florin Mateiu din oraşul Victoria cu obligaţii fiscale de 94 milioane de lei, însă contestate. Regele Mihai I datorează statului român 4.107.135 de lei, omul de afaceri Theodor Berna figureaza are o datorie de 7.920.912, iar George Becali și Silviu Prigoană au datorii la stat de 3,9 milioane de lei fiecare.

Omul de afaceri Daniel Guzu figurează cu datorii de 2 milioane lei, contestate integral, iar Cristian Ţânţăreanu are şi el 2,7 milioane de lei obligaţii fiscale necontestate.

Pe listă, cu datorii substanțiale, se mai regăsesc fosta șefă ANRP Crinuța Dumitrean - 1.241.690 de lei,  Avocatul Poporului, Victor Ciorbea cu o datorie de 201.765 de lei și soția sa, Lacrima Ciorbea, cu o datorie de 370.714 lei.

Pe „lista rușinii” mai figurează și alte nume cunoscute, precum fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, cu 116.264 de lei, Marian Vanghelie - 87.559 de lei și fostul ministru PSD al Finanțelor, Eugen Teodorovici - 73.702 de lei.

Pe lista ANAF sunt publicate restanțele din obligaţiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată, precum şi diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.

ANAF anunţase că va publica listele la începutul lunii mai, dar a amânat publicarea pe motiv că în săptămâna 25 - 29 aprilie a crescut foarte mult numărul contribuabililor care au decis să îţi stingă datoriile sau să îşi clarifice situaţia fiscală.

Secretomania ANAF a permis acumularea restanțelor

Firmele înregistrate în România, dar și persoanele fizice au acumulat datorii către stat de miliarde de lei. Din păcate, o mare parte din aceste datorii nu pot fi recuperate. În afară de situația propriu-zisă, catastrofală din punct de vedere economic, un aspect cel puțin dubios este motivul pentru care s-a ajuns la această situație.

”ANAF a tăinuit prea mult timp aceste liste cu datornicii. Este instituția care gestionează banii statului, dar și cea mai secretizată și secretoasă. Nu este de înțeles motivul pentru care nu a publicat până acum aceste liste. Vedem că există politicieni în aceste liste. Unii chiar candidează pentru noi mandate. Fie persoane din cadrul Fiscului, până acum, au optat pentru a proteja anumite personaje și interese, fie au acum interesul de a discredita persoane. Un alt aspect foarte greu de digerat este faptul că ANAF-ul nu a solicitat intrarea în insolvență a unor companii cu datorii mari, dar nici nu a prea a luptat să recupereze banii”, au declarat pentru ziarul PUTEREA surse oficiale guvernamentale, care au dorit însă să-și păstreze anonimatul.

Lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante se publică în baza art. 162 din Codul de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015.

Potrivit Fiscului, contribuabilii cu restanțe fiscale înregistrate au primit notificări prealabile și li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situației fiscale, iar în cazul în care astfel de situații sunt constatate de contribuabili după publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.

"Fac obiectul publicării doar creanțele fiscale, prevăzute de art. 162 din Codul de procedură fiscală. Nu fac obiectul publicării confiscările dispuse prin sentințe civile sau penale, atragerea răspunderii în procese civile de insolvență sau în faza penală, alte creanțe bugetare etc. Sunt exceptate de la publicare obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată și cele a căror executare este suspendată", a anunțat ANAF.

Listele firmelor datoare, deja publicate

ANAF a publicat, deja, listele cu contribuabilii mari, mijlocii și mici care figurează cu restanțe la stat la data de 31 martie 2016. La categoria contribuabili mari, pe listă sunt 186 de entități, cu restanțe totale de 2,6 miliarde de lei. Din total, 769 de milioane de lei reprezintă obligații de plată contestate.

Contribuabilii mijlocii, 2.486, au obligații fiscale restante în cuantum total de 3,8 miliarde de lei, din care 316 milioane de lei reprezintă sume contestate.

A treia listă publicată de ANAF conține contribuabili mici și instituții publice, în număr total de 144.829, care înregistrează obligații fiscale totale de 77,11 miliarde de lei, din care 19% (14,65 miliarde de lei) sunt arierate recuperabile, iar 81% (62,46 miliarde de lei) reprezintă arierate nerecuperabile.

Cel mai mare datornic a intrat în insolvență

Potrivit datelor ANAF, cel mai mare datornic la bugetul de stat este o firmă obscură din județul Buzău, Oana Management SRL. Firma avea la 31 martie datorii totale restante la bugetul de stat de 454.767.074 lei, plus 104.527 lei la bugetul asoigurărilor sociale de stat, 4.138 lei la bugetul de şomaj, plus  37.595 lei la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de  sănătate. Oana Management este un SRL înfiinţat în 2006 în localitatea Poşta Câlnău, din Buzău, cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi un singur angajat.

Firma a intrat deja în insolvență. Pe 17 martie, Tribunalul Buzău a admis cererea de intrare în insolvenţă a companiei Oana Management SRL, după ce şi Fiscul solicitase acelaşi lucru.

"Admite cererea formulată de debitorul SC OANA MANAGEMENT SRL. În temeiul art. 71 alin.1 teza I coroborat cu art.65 alin.1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă , Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei debitorului SC OANA MANAGEMENT SRL.Dispune conexarea dosarului nr.14359/3/2014 care cuprinde cererea creditorului Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii Constanţa de deschidere a procedurii insolvenţei debitorului şi cererea de intervenţie a creditorului SC Gemarco Industry SRL, care urmează a fi analizate ca şi cereri de creanţă. În temeiul art. 45 alin.1 lit.d) din lege, desemnează în calitatea de administrator judiciar provizoriu : practicianul în insolvenţă Refalex Star SPRL", se arată în decizia instanţei.

ANAF ar putea cere însă deschiderea procedurii insolvenței pentru oricare alt datornic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine