2020-06-06 11:43

De azi intră în vigoare GHILOTINA Ordonanţei 50. Guvernul face jocul băncilor?

 |  19:28
De azi intră în vigoare GHILOTINA Ordonanţei 50.  Guvernul face jocul băncilor?

Băncilenu scapă de febra proceselor intentate de clienţi, cel târziu la jumătatealunii viitoare fiind anunţată sesizarea instanţelor de judecată. Milioane deromâni, care s-au împrumutat la bănci pentru maşină, termopane, gresie, parchetsau centrală termică, în al 12-lea ceas, se luptă cu băncile pentru renegociereacontractelor sau obţinerea unor condiţii mai avantajoase de plată a ratelor. Foartemulţi români datori la bănci se tem de procese din cauză că acestea vor începeabia anul viitor.

De astăzi, toate băncile aplică prevederileOrdonanţei 50privind modificarea contractelor de credite bancare. În această perioadă, Guvernular trebui să verifice dacă toate instituţiile bancare s-aualiniat pevederilor Ordonanţei 50. În schimb, băncile au abuzat de poziţiadominantă şi împovărează românii cu alte comisioane. Între timp, zeci de mii deromâni, nemulţumiţi de nivelul de calcul al ratelor, în urma aplicării Ordonanţei50, au format cel puţin 15 grupuri pe internet, în cadrul cărora vorbesc despreproblemele pe care le întâmpină în relaţia cu băncile. Un grup de aproape 500de clienţi ai Volksbank s-au întâlnit, ieri după-masă, la un liceu dinBucureşti, pentru a pune la cale ultimele detalii înainte de a începe acţiuniîn instanţă. Pe lângă clienţii Volksbank, românii care au credite la BCR,Raiffeisen, Banpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi la RBS Bank se pregătesc să declanşezeprocese colective. Avocatul GheorghePiperea, care ar putea reprezenta aproximativ 2.500dintre clienţii a trei bănci, ne-a explicat că “în perioada următoare demarăm procedurile deconciliere”. “Suntem în faza de semnare acontractelor, vom selecta clienţii în funcţie de probleme comune şi cele individuale. Existăclienţi care au împrumuturi în franci, euro sau lei. Clienţii au credite auto,de nevoi personale sau credite de refinanţare. Există anumite probleme comunecare interesează pe toată lumea, indiferent de tipul creditului, că este nevoi personalesau ipotecar”, ne-a declerat Gheorghe Piperea. Acesta a precizat că actele pentrudemararea procedurilor în instanţă ar putea fi depuse în cel puţin douăsăptămâni. “În primă fază, vom demara procedurile pentruaproximativ 400 de dosare. La un moment datse va închide lista şi, în momentul în care se va închide lista, demarămprocedurile de conciliere. În paralel pregătim dosarul pentru instanţă. Existăprobleme cu suspendarea plăţii ratelor pe perioada procesului. Riscul pierderiiprocesului ar însemna ca acele rate, care au fost suspendate pe perioadaprocesului, să fie plătite toate odată. Un efort financiar, pentru cineva carea cheltuit banii pentru acele rate, foarte greu de acoperit”, ne-a spusavocatul. Înainte de începerea proceselor colective,clienţii băncilor mandatează avocaţii să negocieze cu reprezentanţiiinstituţiilor de credit. “Băncilevor fi supuse presiunii. După începerea proceselor, băncile vor chema clienţiila negocieri”, ne-a mai spus unul dintreavocaţii care reprezintă clienţii băncilor.

“Comisionul derisc trebuie să se restituie după plata creditului”

Una dintre cele mai mari problemeale românilor, care au rate la bănci, o reprezintăcomisionul de risc. “Eu am un credit la Volksbank,învaloare de circa 12.000 de euro, pentru perioada 2007-2012. Am propus să plătimcomisionul de risc, într-un alt cont, până la sfârşitul ratelor, după care săîl primim înapoi, cu tot cu dobândă. Cei de la Volksbank nu au fost de acord. Băncile s-audecis să fenteze clienţii. Băncile au abuzat de poziţiile dominante şi au transformatcomisionul de risc în comision de administrare. De ce nu amendează Guvernulabuzul băncilor? Aşteptăm controalede la Protecţia Consumatorului”, ne-a explicat unul dintre clienţiiVolksbank care a participat la întâlnirea de ieri, de la Liceul “Mihai Viteazu”, din Capitală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine