2020-05-31 21:13

De Crăciun, patru roşii vor costa cât un kilogram de carne de porc

 |  19:08
De Crăciun, patru roşii vor costa cât un kilogram de carne de porc

Începând cu această lună şi până la începutul verii lui 2011,samsarii îşi fac de cap în pieţele din Capitală. Dacăacum o lună se puteau găsi roşii la 6-7 lei/kg în pieţele sau însupermarketurile din Bucureşti, aceste legume se comercializează în prezent lapreţuri între 8 şi 9,5 lei/kg. Sindicaliştii din agricultură şi alimentaţieanunţă că, de la începutul lunii viitoare, preţul roşiilor va depăşi 10 lei/kg,iar preţul tuturor legumelor va exploda. Pe de altă parte, oficialiipatronatelor din domeniu spun că preţul uleiului a crescut mult în ultimaperioadă din cauză că produsele aflate pe raft sunt fabricate din materia primărecolată în acest an.

Explozia preţurilor înainte de Crăciun îi va obligape români să aleagă între carnea de porc şi legume. În preajma Crăciunului, româniivor fi obligaţi să cumpere roşii cu cel puţin 10 lei/kg. Deja,cu aproape o lună înainte de Crăciun, în pieţele şi supermarketurilebucureştene, roşiile se vând cu preţuri între 8,5 şi 9,5 lei. Dacă acum douăsăptămâni, miezul de nucă ce vindea cu aproximativ 25 lei/kg în pieţe, înprezent, preţul acestuia a crescut până la aproximativ 35 lei/kg. Şi varza,dovleceii sau portocalele s-au scumpit în ultima perioadă. Faţă de luna trecută,comercianţii au crescut preţurile între 15 şi 50% pentru aceste legume şifructe.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Agrostar, TudorDorobanţiu, ne-a declarat că, de Crăciun, kilogramul de roşii nu va mai fi sub10 lei, „din cauza samsarilor şi a comercianţilor”. “Pe baza analizeicolegilor noştri, preţurile legumelor, fructelor şi alimentelor vor creşte, înmedie, între 8 şi 15%, până la sfârşitul acestui an. Este un trend normal avândîn vedere că, de acum şi până la primăvară, samsarii fac legea în pieţele dinRomânia. Aceasta este o consecinţă a timpului nefavorabil, fermierii nu deţinsere sau spaţii de depozitare a legumelor şi fructelor. Cel puţin cinci luni pean suntem dependenţi de roşiile şi castraveţii importaţi din Orient, Poloniasau Italia. Este clar că nu vom mai găsi roşii sub 10 lei/kg din cauzasamsarilor”, ne-a declarat liderul de sindicat. Acesta a precizat că statulmimează controlul din vamă, “unde din 10 tone de roşii nu ştim dacădouă tone sunt taxate”. “Statul îşidovedeşte impotenţa în privinţa evaziunii fiscale la importul de legume şifructe. Prin neimplicarea statului în controlul şi verificarea preţurilor dinpieţe, samsarii schimbă preţurile legumelor şi fructelor în fiecare zi”, ne-a mai declarat Tudor Dorobanţiu. El a mai spus că “atât timp cât statul nu există în pieţe şi supermarketuri,samsarii şi comercianţii controlează preţurile”. “Dacă în varaacestui an, roşiile avea preţuri între 3 şi 4,5 lei/kg, în condiţiile în carelegumicultorii nu mai au disponibilitatea de a comercializa roşii, castraveţisau ardei, era de aşteptat ca din preajma sărbătorilor şi până în luna martie2011, samsarii şi retailerii să îşi facă de cap”, a maispus vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Agrostar.

“Uleiul de pe raft este din materia primă recoltatăîn septembrie

Pe lângă scumpirea legumelor sau a fructelor, românii trebuiesă suporte şi scumpiri masive la ulei. Preşedintelepatronatului din industria uleiului, Viorel Zichil, ne-a explicat că preţululeiului a crescut din cauza materiei prime deficitare. “Uleiul aflat perafturi este produs din materia primă recoltată în septembrie şinu cred că se va mai scumpi până la sfârşitul acestui an. Întrebaţiproducătorii de materie primă de ce au scumpit florea-soarelui. Nu facem noipreţurile de la raft”, a adăugat preşedintelepatronatului uleiului.

Preţurile alimentelor au ridicat inflaţia la unnivel-record, în octombrie

Preţurile de consumau crescut cu 0,55% în octombrie faţă de septembrie, iar rata anuală ainflaţiei a urcat la 7,88%, după ce au fost înregistrate scumpiri importante launele alimente, iar deprecierea leului a determinat creşterea costurilor pentruservicii, a anunţat, recent, Institutul Naţional de Statistică (INS). Înoctombrie, faţă de septembrie, creşterea inflaţiei afost determinată în cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,82%, dar şi de deprecierea uşoară aleului, care a contribuit la creşterea costurilor cu serviciile de 0,67%.Avansul preţurilor la mărfurile nealimentare a fost unul mai moderat, de 0,29%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine