2020-08-09 20:14

DOCUMENT: În ce oraşe vor creşte impozitele pentru locuinţe

 |  19:56
DOCUMENT: În ce oraşe vor creşte impozitele pentru locuinţe

Mai multe oraşe din România au decis creşterea valorii impozitelor pentru clădirile rezidenţiale valabile pentru anul 2016.

Conform unui studiu realizat de Dragos Patroi, doctor in economie si consultant fiscal, Adrian Benta, consultant fiscal si auditor financiar, si Robert Croitoru, expert contabil, Turda si Tecuci sunt localitatile cu cele mai mari impozite pentru cladiri.

DOCUMENT: În ce oraşe vor creşte impozitele pentru locuinţe
zoom
Autoritatile locale au avut obligatia ca pana pe data de 7 noiembrie 2015 sa adopte procentele de impozitare pentru locuinte valabile pentru anul viitor.

Pentru prima data in ultimii 25 ani, impozitul pe locuinte nu mai tine cont de calitatea proprietarului persoana fizica sau persoana juridica ci de scopul utilizarii cladirii, se arata in studiul remis Ziare.com, prezentat intr-o conferinta de presa.

Astfel, impozitele sunt structurate in urmatoarele 3 categorii:

a. folosirea cladirii in scop rezidential/locuinta, cu cote de impozitare intre 0,08% si 0,2%;

b. folosirea cladirii in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinete etc) cu procente de impozitare intre 0,2% si 1,3%, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate/ construite/ achizitionate in ultimii 5 ani;

c. folosirea cladirii in activitati economice dar constructia nu este reevaluata in ultimii 5 ani, cand procentul este de 2% din valoarea cladirii.

DOCUMENT: În ce oraşe vor creşte impozitele pentru locuinţe
zoom
In plus, in noul Cod fiscal apar urmatoarele majorari ale bazei impozabile pentru constructii:

 a. valoarea metrului patrat de constructie in anul 2016 este de 1.000 lei/metru patrat, cu o crestere de 6,95% fata de valoarea de 935 lei/ metru patrat din anul 2015;

 b. cresterea indicelui de majorare a valorii constructiei pentru masurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 fata de o valoare a indicelui aplicabila in 2015 de 1,2 cand procentul de actualizare era de 20%;

 c. autoritatile locale pot majora cu pana la 50% aceste procente.

Chiar daca media de impozitare la nivel de tara se pastreaza la 0,1% din baza impozabila, cresterea de 25,85% pentru rezidential este generata de cresterea valorii metrului patrat impozitat de constructie de la 935 lei - existent in 2015 - la 1.000 lei - valoare in 2016.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-09Parerea ta...

MARIA
11 Noi 2015

O escrocherie a statului ptr. a mai lua bani de la contribuabilii corecti, simplu nu?Iti da cu o mina si iti ia cu doua...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz