2019-09-17 03:31

E bine de știut. Iată cum putem reduce consumul energetic în casă

 |  21:01
E bine de știut. Iată cum putem reduce consumul energetic în casă

Specialiștii în energie cred că resursele energetice ale Planetei sunt aproape epuizate, iar foarte multe state au început să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie și folosirea resurselor alternative, în special cele inepuizabile. Chiar și în legile din România sunt stipulate aceste aspecte, iar articolul 12 din Legea 159/2013 prevede ca începând cu anul 2021, clădirile noi trebuie să respecte anumite standarde, printre care consumul de energie din surse convenționale să fie aproape egal cu zero. Pentru instituțiile de stat, regula pentru clădirile noi se aplica începând cu 2019.

Inginerul Iosif Butuc, specialist în expertiză termică și tehnică în construcții și în termoviziune a clădiri, afirmă că românii au început de ceva timp să se adapteze la trendul mondial, și anume acela de a crește performanța energetică a unei clădiri și de a folosi surse alternative de energie. Referitor la mijloacele pe care românii ar trebui să le folosească pentru a reduce consumul de energie, specialistul consideră că acestea trebuie adaptate în funcție de cele două tipuri de realizare a energiei termice. “Pentru cazurile în care folosim combustibil în stare solidă, lichidă, gazoasă, lemne, gaz natural etc., cele mai profitabile soluții sunt panourile solare cu tuburi vidate și centralele pe gaz în condensație, în realizare directă cu un sistem de încălzire prin pardoseală. Pentru cazurile în care consumăm energie termică de la centrale eletrice, se recomandă panourile fotovoltaice, pompele de căldură cu inverter. Mai putem folosi aparatele de aer condiționat de tip inverter sau simple, panouri radiante, centrale electrice, calorifere electrice, aeroterme sau aparate de ventilație cu recuperare de căldură, sisteme terra air home, care aduce căldură naturală în mod gratuit, cu ajutorul căldurii din pământ, pe perioada iernii, sau răcirea clădirii cu ajutorul pământului, pe timp de vară”, declară ing. Iosif Butuc, director www.termice.ro.

E recomandabil ajutorul experților

Într-o primă instanță, experții fac o inspecție tehnică și termică a clădirii și pot elabora o analiză detaliată referitoare la pierderile de căldură, problemele găsite, cât și o gamă de soluții pentru rezolvarea acestora. Aceste inspecții se realizează de către firme de instalații și de audit în energie termică și expertiză termică în construcții. Pentru măsurarea pierderilor de căldură, se folosesc aparate speciale care generează o hartă termică a clădirii și se poate depista cu ușurință locurile unde se pierde cel mai mult căldura. “În imagini puteți vedea un astfel de exemplu, în care am folosit camera de termoviziune, în timpul iernii, la o temperatură de -10 grade Celsius. Putem vedea cu ușurință unde este izolată clădirea (sunt culorile mai închise) și unde nu este izolată (culori mai deschise). Am întâlnit foarte multe cazuri în care oamenii nu au apelat la serviciile unui specialist și au investit, spre exemplu, în panouri solare fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, însă ca sursă de caldură foloseau centrala termică, unde consumul era mai mare decât ceea ce se producea. Un expert ar fi recomandat folosirea echipamentelor în funcție de cum au fost aceste concepute: spre exemplu, panourile fotovoltaice nu sunt recomandate să fie folosite pentru producerea de energie termică indirect și, de fapt, acea energie electrică produsă o poate folosi cu o centrală electrică pentru producerea de energie termică, însă randamentul este mult mai mic. Ar fi mult mai avantajos din punct de vedere al consumului, dar mai ales financiar, dacă am folosi, în speța de față, direct panouri solare cu tuburi vidate pentru energie termică. În concluzie, pentru eficientizare, se recomandă ca tipul de energie produsă să fie folosită doar pentru utilitățile care folosesc același tip de energie. Așadar, dacă producem energie electrică, trebuie s-o consumăm tot pentru utilitățile electrice, iar dacă producem energie termică, trebuie s-o folosim pentru energie termică și nu invers”, declară ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

În cât timp se amortizează investițiile?

Specialistul consideră că sursele de energie “verde” cu consumul cel mai mic sunt, într-adevăr, mai scumpe decât cele convenționale, însă costurile acestora se amortizează surprinzător de repede dacă respectăm indicațiile din raportul tehnic. “Trebuie să ținem cont de faptul că aceste surse “verzi” pot acoperi costurile pentru mai multe utilități, cum ar fi apa caldă, încălzire și chiar pentru producerea de energie electrică. Un specialist poate spune, în funcție de suprafața locuită și alte criterii, care sunt sursele cele mai convenabile, iar cu cât aportul de energie acoperă cât mai mult din necesarul termic, cu atât perioada de recuperare a investiției este mai mică. Orice profesionist, care va întocmi un raport referitor la soluțiile de încălzire sau reabilitare termică, este obligat să ofere și o fișă tehnică cu valoarea estimativă a investiției și perioada de amortizare a investiției”, conchide ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

Studiu RE/MAX Europe

EFICIENŢA ENERGETICĂ E UN CRITERIU DE BAZĂ ÎN SELECTAREA LOCUINŢEI

Jumătate dintre români (50%) și-au achiziționat o locuință prin intermediul internetului, iar 55% dintre cumpărători au căutat o proprietate împreună cu partenerul de viață, relevă un studiu realizat în țările din Europa de către RE/MAX Europe, lider mondial în real-estate, informează Agerpres.

Pentru cea mai mare parte a europenilor costul locuinței este cel mai important aspect atunci când vine vorba de achiziția unei case. Pe locul al doilea se află locația, suprafața și alte costuri ce le implică noua casă. De asemenea, un rol important îl are gradul de eficiență energetică și anul de construcție.

Atunci când vizitează pentru prima dacă o locuință aflată pe lista de achiziție, europenii se uită, în primul rând, la dotările din baie, analizează atent ce reparații sunt necesare. Nu în ultimul rând, un aspect esențial în alegerea casei îl joacă împrejurimile, în acest context pentru aproape 20% dintre cumpărători apropierea de un loc de joacă pentru copii fiind crucială, iar pentru circa 19%, apropierea de o grădiniță sau o școală. Din topul locurilor ce nu trebuie să lipsească din zonă sunt centrele comerciale, restaurantele și bisericile. Tinerii și femeile ar dori, în mod special, să aibă o locuință în apropierea mall-urilor, în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani ar prefera să aibă în apropiere o grădiniță sau o școală.

Potrivit analizei de specialitate, 81% dintre europeni găsesc locuința visată în urma unei căutări realizate online și, de cele mai multe ori, împreună cu partenerul de viață. De asemenea, la nivel european, 67% dintre cei care se află în căutarea unei case încep prin a căuta pe site-urile specializate în anunțuri imobiliare, iar 44% din totalul respondenților întreabă prietenii și familia dacă știu de proprietăți scoase la vânzare.

Puțin peste o treime (35%) încep să caute o casă apelând la ziarele specializate în anunțuri. În ceea ce privește metodele prin care cei aflați în căutarea unei case chiar găsesc cea mai bună variantă, studiul RE/MAX Europe arată că, în cele mai multe cazuri, șansele mari de reușită (76%) le au cei care au încep căutarea online.

La nivel european, 40% dintre persoanele care caută o proprietate o fac împreună cu partenerul, iar 25% singuri. Cel mai mare procent, în acest sens, este în Spania, unde 60% din cei care doresc o casă sunt cuplu. Pe locul al doilea este România, unde procentul este de 55%, iar în Franța este de 31%. La polul opus se află Turcia, unde doar 14% dintre cei care cumpără o casă sunt într-un cuplu.

RE/MAX Europa a realizat acest studiu pe un eșantion reprezentativ de 8.000 de respondenți din 16 țări europene, printre care: Austria, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elveția, Turcia și Olanda.

CARTIERUL SOLAR

Cartierul Solar din zona de Sud a Bucurestiului, vis-à-vis de Metro Berceni, este singurul ansamblu rezidenţial cu energie verde din România dotat cu panouri fotovoltaice, care transformă energia razelor solare în energie electrică. Astfel, cheltuielile de întreţinere sunt mai mici iar cheltuielile aferente energiei electrice pentru spaţiile comune sunt egale cu 0. Prin folosirea panourilor fotovoltaice energia produsă este 100% verde, astfel fiind reduse considerabil emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul oraşului Bucureşti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray