2020-02-25 21:24

''Economia nu e încă în siguranţă''

 |  18:15
''Economia nu e încă în siguranţă''

Revenireaeconomică a Europei este sub semnul incertitudinilor. După ce multe ţărieuropene au achitat o notă de plată încărcatăcrizei financiare, nivelul ridicat al îndatorăriistatelor, nesiguranţa care persistă asupra băncilor, şomajul ridicat suntelemente care arată că pericolul nu atrecut. Avertismente au fost lansate atât de analişti, cât şi de foruriinternaţionale financiare. Directorulului Fondului Monetar Internaţional,Dominique Strauss-Kahn, a declarat pentru Bloomberg Televison că Europa riscăsă treacă printr-o revenire economică dificilă, care să nu genereze un numărsemnificativ de locuri de muncă, situaţie întâlnită de altfel şi în planglobal. Potrivit şefului FMI, creşterea de 2% nu va fi suficientă pentru acombate şomajul prin crearea de noi locuri de muncă. “Cea mai prostă idee ar fisă credem că, pentru că am scăpat, după ce am ajuns la marginea prăpastiei, demarea criză care ar fi putut avea loc acum un an-un an şi jumătate, acum suntemîn siguranţă. Nu suntemîncă în siguranţă", avertizează Strauss-Kahn. El a adăugatcă situaţia actuală trebuie abordată prudent şi găsite modalităţile şimijloacele de sprijinire a creşterii economice în corelaţie cu crearea locurilorde muncă. Potrivit FMI, şomajul ridicat din Statele Unite, Europa şi din alteregiuni ale lumii afectate de acest fenomen va persista în următoarele luni. Înaceste condiţii, guvernele ar putea fi nevoite să extindă sau să majorezeprogramele de susţinere a economiei, din moment ce creşterea se dovedeşte a fimai slabă decât s-a estimat.

FMI vaprezenta în octombrie următoarea prognoză privind creşterea economică globală. Creşterea este puternică înmajoritatea ţărilor din Asia, dar şi în unele state din America Latină,în timp ce Africa îşi revine mai repede decât se estima, a mai arătat şefulFMI.

“Pariul greşit” al austerităţii

Guvernele europene au făcut “un pariu greşit” prin promovarea măsurilorde austeritate, iar menţinerea angajamentelor Germaniei, Marii Britanii şiFranţei de a reduce deficitele bugetare ar putea avea consecinţe sistemicepentru întreaga Europă, a averizat recent economistul Joseph Stiglitz, laureatal Premiului Nobel pentru Economie. Economia Europei este în pericol de a intradin nou în recesiune, deoarece guvernele taie cheltuielile pentru a reducedeficitele bugetare, a afirmat Stiglitz.

Guverneledin zona euro şi-au intensificat eforturile de a aduce deficitele în limita de3% acceptată de Uniunea Europeană. În Portugalia, Grecia şi Irlanda, dobânzileobligaţiilor de stat ating niveluri record, respectiv 5,7 %, 11,6 % şi 5,8 %.Aceste state sunt în vizorul comisarului pentru afaceri economice, Olli Rehn,care se pregăteşte să le reamintească public respectarea obiectivelor lor deausteritate pentru 2011. Potrivit presei germane, în Portugalia, "bugetul de rigoare 2011 riscă să eşueze în Parlament",în Irlanda "costurile salvării băncilor explodează", ceea ce face din ţară un candidat potenţial la cele 750miliarde de euro din fondul european de ajutorare, iar Grecia rămâne instabilă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine