2020-02-16 20:50

Economia României va scădea cu 1,2% în acest an, dar va reveni pe creştere în 2011

 |  16:21
Economia României va scădea cu 1,2% în acest an, dar va reveni pe creştere în 2011

România se confruntăcu măsuri severe de austeritate, care ar putea provoca instabilitate politică,iar economia va scădea cu 1,2% anul acesta, dar va reveni pe creştere în 2011,potrivit estimărilor Economist Intelligence Unit (EIU).

"Româniase confruntă cu măsuri dure de austeritate, iar economia se va contracta cu1,2% în acest an, înainte de a reveni pe creştere în 2011. Rezistenţa lareducerile de cheltuieli ar putea duce la instabilitate politică", searată într-un raport al EIU privind perspectivele economice globale.

Într-unraport din iulie, EIU indica pentru România o contracţie economică cu 0,6% înacest an şi o creştere de 0,8% a PIB în 2011.

PentruBalcani, regiune care include Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia, EIUanticipează o scădere economică de 0,2% în 2010, urmată de un avans de 3,1% în2011.

"ÎnBalcani, economiile rămân vulnerabile la criză. Statele sunt expuse laproblemele Greciei, din cauza legăturilor la nivelul investiţiilor, comerţului,sistemelor bancare şi remitenţelor", menţionează raportul.

Încazul Bulgariei, produsul intern brut (PIB) ar urma să coboare cu 0,1% în acestan. Capacitatea statului de a răspunde crizei este limitată de ancorareamonedei naţionale, leva, de euro şi de nevoia de a menţine o politică fiscalărestrictivă.

EuropaCentrală şi de Est, regiune formată din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şiSlovenia, va înregistra o creştere economică de 1,6% în acest an, după oscădere de 2,4% în 2009. Anul viitor, PIB va creşte, probabil, cu 3%.

EIUapreciază că Europa de Est a început să-şi revină, chiar dacă va consemnaperformanţe economice mai slabe decât alte regiuni cu economie emergentă în2010. Exporturile şi industria se consolidează în majoritatea statelor, însăîncrederea populaţiei şi mediului de afaceri rămâne fragilă, iar pieţelevalutare şi de obligaţiuni sunt vulnerabile în faţa riscurilor de răspândire aproblemelor din zona euro.

Înplus, revenirea în unele state, în special din Balcani şi zona Mării Baltice,este lentă. În aceste condiţii, EIU anticipează doar o relansare modestă înregiune în acest an, de 3,1%. În 2011 economia va creşte cu 3,6%, ritm totuşislab în comparaţie cu cele înregistrate anterior crizei. Condiţiile decreditare vor rămâne, în general, restrictive, iar consumul privat va filimitat de şomajul ridicat.

Lanivel mondial, EIU estimează un avans economic de 4,4% pentru 2010 şi de 3,6%pentru 2011.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine