2019-07-23 03:48

Eolienele scumpesc curentul cu 2% anul viitor

 |  18:34
Eolienele scumpesc curentul cu 2% anul viitor

Preţul energiei electrice arputea creşte cu 2% anul viitor, din cauza costurilor mari a „certificatelorverzi”, necesare furnizorilor de energie regenerabilă. Acestă ipoteză a fostlansată la seminarul “Green. The Futureof Energy”, unde s-a dezbătut viitorul energiei regenerabile în România şiimpactului schemelor de suport pentru producerea de energie din sursealternative asupra consumatorilor.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor deEnergie Electrică din România (AFEER), a declarat că energia produsă din surseeoliene ar putea duce la o creştere cu 2% a preţului final al electricităţii în2011. Majorarea va fi determinată, în principal, de faptul că furnizorii vortrebui să cumpere anual „certificate verzi”. “Este adevărat că, pe termenscurt, asistăm la o creştere a preţului energiei, din cauza creşteriicosturilor furnizorilor obligaţi să achiziţioneze cote anuale de „certificateverzi”. Pe termen mediu şi lung estimăm că investiţiile în energiileregenerabile, verzi, ne vor aduce beneficii majore: eliminarea dependenţei desursele convenţionale, reducerea emisiilor de gaze şi CO2, creşterea siguranţeiîn alimentarea cu energie electrică a consumatorilor industriali şiindividuali, diversificarea surselor de producere a energiei şi impactul socialbenefic în urma dezvoltării zonelor rurale, unde sunt construite centraleleelectrice eoliene”, a afirmat Lungu. El a adăugat că anul viitor este prognozatăo producţie de 1,5 TWh de energie dinsurse regenerabile. Potrivit acestuia, influenţa surselor regenerabile înpreţul final al energiei era în 2005 de2 bani pe MWh, iar în 2009 a ajuns la 1,21 lei pe MWh. În acest an, influenţaîn preţ va ajunge la 2,85 lei pe MWh, iar în 2011 ar putea fi între 7 lei şi 14lei pe MWh, în funcţie de numărul de certificate verzi acordate pentruproducţia de energie din surseregenerabile. "Energia regenerabilă este o necesitate pe termen lung,având în vedere că resursele convenţionale se epuizează", a afirmat IonLungu.

Pe de altă parte, Gabriel Sidere, managing partnerîn cadrul casei de avocatură CMS Cameron McKenna, a declarat că „în România, lamomentul actual, se produc doar 350 MWh, care înseamnă foarte puţin. Existăposibilităţi de creştere până la 4.700 MWh, dar nu fără costuri. Energiaregenerabilă nu înseamnă şi energie gratuită. Un cost estimativ ar fi de 1,5-2milioane de euro pentru 1 MWh, iar investiţiile trebuie recuperate într-un fel.Subliniez potenţialul deosebit de creştere economică durabilă, iar pe termenlung, beneficiile pe care implementarea acestor noi tehnologii le va avea dinpunctul de vedere al protecţiei mediului. Sunt estimate investiţii de câtevamiliarde de euro ce pot fi atrase în următorii ani, dacă ar fi să ne referimdoar la cei 4.706,80 MWh pentru care autorităţile au emis deja avize tehnice deracordare“. Potrivit lui Sidere, România poate atrage între 7 şi 9 miliarde deeuro în sectorul energiilor regenerabile.

Prezent la eveniment, directorul Dispecerului de energie din cadrul Transelectrica, MarianCernat, a afirmat că transportatorul de energieare în diverse stadii de avizare peste 31.000 MW în turbine eoliene."Suntconvins că nu se vor instala toţi aceşti MW. Pentru sistemul nostru energetic,din calculele noastre, putem accepta undeva la 3.000 MW eolieni. Nu suntemîmpotriva centralelor eoliene, dar acestea trebuie făcute durabil", a spusCernat. El a precizat că o măsură de stimulare a investiţiilor în energiiregenerabile este stimularea consumului de energieîn economia românească.

Casetă

Legeaenergiilor regenerabile va primi avizul CE până la finele anului

Autoritatea Naţională de Reglementare îndomeniul Energiei (ANRE) se aşteaptă ca,până la finele anului, Comisia Europeană să avizeze Legea 139 privindpromovarea investiţiilor în producţia de energiedin surse regenerabile, a declarat, miercuri, Maria Mânicuţă, director încadrul Autorităţii. Mânicuţă, care conduce departamentul de energiiregenerabile din ANRE, a afirmat că în noiembrie Autoritatea va finaliza şilegislaţia secundară, necesară pentru aplicarea Legii 139. Legea a fostadoptată iniţial în 2006, dar nu a fost funcţională în lipsa legislaţieisecundare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray