2019-10-14 11:33

Eroarea care a zguduit finanţele mondiale

 |  21:00
Eroarea care a zguduit finanţele mondiale

Un angajat interimar al Trezoreriei americane a descoperit o “eroare” de 2 trilioane de dolari în calculelele agenţiei Standard&Poor's, demonstrând că scăderea ratingului SUA a fost o decizie politică, nu economică.

După ce agenţia Standard&Poor's (S&P) a informat guvernul american de intenţia de a retrograda ratingul de ţară la nivelul AA+ de la AAA, oficialii au încercat cu disperare să înţeleagă motivele. Un angajat interimar, John Bellows, a fost cel care a descoperit, după doar câteva minute de la primirea comunicatului, faptul că S&P a comis o eroare majoră, potrivit thedailybeast.com. Astfel, calculele agenţiei arătau un deficit al SUA mai mare cu aproape 2,1 trilioane de dolari decât era acesta în realitate.

În acelaşi moment, secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, a reacţionat virulent cerând celor de la S&P să-şi îndrepte greşeala. Agenţia de rating şi-a recunoscut eroarea, însă a menţionat că ratingul SUA va fi oricum retrogradat. În aceeaşi seară, a fost făcut şi anunţul oficial care a pornit “furtuna”  pe bursele din întreaga lume.

Apoi, luminile reflectoarelor s-au mutat pe Bellows şi toată lumea a încercat să afle cine este el. Tânărul este angajat interimar şi ocupă poziţia de secretar adjunct în cadrul departamentului de politici economice. După ce a observat greşeala, el a postat pe blogul personal un material acid despre eroarea agenţiei de rating. "După ce Trezoreria a identificat această eroare, S&P şi-a menţinut decizia de a coborî ratingul, pur şi simplu şi-a schimbat principiul decizional dintr-unul economic în unul politic", a arătat el.

Ce s-a întâmplat de fapt? Pe scurt, S&P a interpretat greşit procentul din Produsul Intern Brut (PIB) la care ar putea ajunge datoria publică în 2012 şi asta folosind o ipoteză eronată asupra bugetului. În schimb, calculele Comisiei pentru buget a Congresului aratăo reducere a datoriei publice cu 2 trilioane de dolari. Răspunsul sec al S&P arată viziunea politică a agenţiei: greşeala nu are nici o importanţă, pentru că suma este destul de mare încât să justifice o retrogradare, mai ales ţinând cont de paralizia politică de la Washington.

Necunoscutul Bellows

În ceea ce îl priveşte pe angajatul Trezoreriei care a descoperit greşeala, cei de la Wall Street Journal scriu că titulatura sa de asistent adjunct pentru politici economice i-a subminat importanţa în cadrul instituţiei. Din octombrie 2010, Bellows a fost numit în fruntea Biroului de Politici Economice, o instituţie care analizează trendurile economice atât pe plan local, cât şi extern. Din această poziţie, el răspunde direct în fata secretarului Trezoreriei, Tim Geithner, şi participă la întocmirea bugetului. El a primit recent postul de asistent secretar interimar al Trezoreriei SUA, când fostul oficial Alan Krueger a renunţat la funcţia sa. Mai mult, persoana nominalizată să ocupe postul nu a fost confirmată în funcţie. Până să ajungă în atenţie presei, numele lui era legat mai mult de câteva lucrări academice şi de blogul său pe teme economice pe care dezbate probleme pentru măsuri pentru combaterea efectelor şomajului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639256-03-26

Mai multe imagini:
Eroarea care a zguduit finanţele mondiale
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray