2020-01-27 05:18

Eugen Teodorovici: Anul în curs, mort în privinţa atragerii fondurilor europene

 |  12:59
Eugen Teodorovici: Anul în curs, mort în privinţa atragerii fondurilor europene

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene. a declarat, joi, că România s-a întors în perioada 2009-2011 în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. În opinia social-democratului, anul în curs este 'mort' din acest punct de vedere.

"În 2012, când PSD a preluat guvernarea, România, din păcate, era ultima țară într-un clasament în Europa, având undeva la 6% aproximativ. Deci, un nivel inacceptabil. Vă dați seama, prin 2007 începând, până în 2012, România nu a putut să facă dovada că este pregătită în a accesa o sursă de finanțare practic gratuită pentru țară, pentru diferite domenii de interes public. Azi, România, pentru primul ciclu financiar, 2007-2013, se află undeva la 74-75% și așa cum am estimat eu la începutul mandatului meu de ministru al fondurilor europene, România poate închide undeva la 80%. Știți foarte bine, atunci când am estimat acest nivel de absorbție, de 80%, chiar în programul de guvernare al PSD, noi am prins acolo că vom face între 50 și 80%. Iar în primul an practic de mandat al meu de ministru al Fondurilor Europene, am ajuns la nivelul minim propus de PSD în planul de guvernare. Ca paranteză și este demn și important, zic eu, de afirmat, cred că PSD e singurul partid care în ceea ce a promis în planul de guvernare și-a respectat în foarte mare măsură acele angajamente', a precizat Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Fostul ministru a susţinut că în perioada guvernării PSD, România a fost prima în Europa în ce privește banii încasați.

„Acesta este nivelul pe care eu l-am preluat ca ministru și ceea ce am lăsat în 2015, în martie, când m-am mutat la Ministerul de Finanțe. Adică 7,4 miliarde de euro în doi ani, facturi trimise către Bruxelles pentru a fi decontate. Sunt cifre pe care Comisia Europeană le confirmă, deci nu sunt date scoase din buzunar. Mai mult, ceea ce Comisia a trimis către România în rambursări de cheltuieli. La fel, ce am preluat la început de mandat și ce am lăsat, adică 7,1 mld de euro intrate în doi ani în țară. Este prima poziție a României timp de doi ani de zile la ceea ce înseamnă rambursarea de fonduri către un stat membru. Dar uitați ce au celelalte state membre, cam pe unde se află. Și aici o să aveți și alte câteva aspecte, și anume România nu a pierdut doi ani de zile nici un euro de la Comisia Europeană. De asemenea, important este următorul lucru: nu neapărat poziția lui Teodorovici sau a PSD, ci faptul că România a demonstrat că poate să fie acolo sus, între primele state”, a afirmat Eugen Teodorovici.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine