2019-10-23 21:12

Euribor atinge recordul ultimilor ani. Ratele la creditele în euro se vor majora ca urmare a creşterii dobânzilor

 |  19:10
Euribor atinge recordul ultimilor ani. Ratele la creditele în euro se vor majora ca urmare a creşterii dobânzilor

Dobânzile de pe piaţa interbancară europeană au ajuns la cele mai ridicateniveluri din ultimii doi ani. În consecinţă, persoanele care au credite în eurocu dobânzi variabile vor avea de plătit rate lunare mai mari. Mai mult, BancaCentrală Europeană semnalează noi creşteri de dobândă în iulie, conformMoney.ro. Totodată, bancherii avertizează că dobânda-cheie la euro va urca la2% la sfâr­şitul anului, ceea ce ar putea antrena creş­te­rea Euribor pestepragul de 2,25% pe an.

Euribor cu scadenţa la 3 luni (3M), cel mai utilizatindicator pentru stabilirea dobânzilor variabile la euro în România, a ajuns la1,477% în 14 aprilie, cel mai ridicat nivel din martie 2009. La începutulanului, Euribor 3M era de 1%, ceea ce înseamnă că avem o creştere de 47% înacest interval. Mai mult, faţă de minimumul înregistrat la sfârşitul luniimartie 2010 de 0,634%, avem o creştere de 133%.

De asemenea, Euribor la 6 luni (6M), utilizat şi de ceamai mare bancă din sistem pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare, aajuns la 1,741%, cel mai înalt nivel din martie 2009. De la începutul anului,când era la 1,224%, Euribor 3M a crescut cu 42%, în timp ce de la nivelul celmai scăzut întregistrat în martie 2010, de 0,944%, a luat un avans de 84%.

Estimările Eurostat arată că inflaţia anuală din zonaeuro a fost de 2,7% în mai, în scădere cu 0,1% faţă de aprilie, însă pestelimita BCE de 2%. Asta pune presiune pe banca centrală a eurozonei.

În ultima şedinţă de politică monetară, Banca CentralăEuropeană a decis să ţină dobânda-cheie la 1,25%, nivel la care se află din 7aprilie 2011. Însă Jean-Claude Trichet a rostit cuvintele-cheie care fac foarteprobabilă creşterea dobânzii în şedinţa din 7 iulie: „strong vigilance”(vigilenţă puternică) sau „risks to price stability are still very much on theupside” (riscurile privind stabilitatea preţurilor sunt în continure încreştere). Aproape de fiecare dată când Trichet a folosit cele două expresii aurmat o creştere de dobândă.

Piaţa a reacţionatrapidla discursul luiTrichet, dobânzile cu scadenţa la 1 săptămână şi 2 săptămâni sărind de la1,015% la peste 1,26%.

O creştere a dobânzii-cheie în iulie cu 0,25 p.p. ar puneo presiune suplimetară pe dobânzile de pe piaţa interbancară şi ar afectadebitorii.

Aproape toate creditele în euro au dobânda variabilă

Creşterea Euribor afectează creditele cu dobândăvariabilă, iar în România, aproape toate creditele în euro au o astfel dedobândă. Mai mult, 80% dintre creditele pentru locuinţe sunt în euro. Lacreditele de consum, proporţia în euro este mai mică (43%), conform datelorBNR.

OUG 50/2010 a obligat băncile să treacă la un calcultransparent al dobânzilor. Aşa că toate creditele cu dobândă variabilă în euroau început să fie calculate în funcţie de Euribor, indicator ce urma săînlocuiască dobânda internă variabilă a băncii (prime rate). Însă trecerea dela dobânzile interne ale băncilor s-a făcut prin scăderea Euribor de lajumătatea anului trecut (când era foarte jos) din dobânda totală, din care s-aobţinut o marjă mare de dobândă.

Astfel, după ce clienţii debitori nu au văzut nici oreducere de dobândă în cei doi ani în care Euribor a scăzut – în unele cazuriau fost chiar majorări –, acum urmează să fie loviţi din plin de creştereadobânzilor.

Veştile rele nu se opresc, analiştii estimând cădobânda-cheie la euro va urca la 2% la sfâr­şitul anului, ceea ce ar puteaantrena creş­te­rea Euribor peste pragul de 2,25% pe an. Un nivel al Euribor de2,25% pe an în decembrie ar însemna încă 30 de euro în plus la rata lunară. „Creştereacu un punct procentual a nivelului Euribor până la sfârşitul anului este unscenariu plauzibil. Gradul în care clienţii vor resimţi însă creştereadobânzilor la euro depinde de evoluţia cursului. Leul s-a apreciat anul acestachiar dacă presiunea creşterii dobânzii nu a fost absorbită integral deevoluţia cursului”, comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639250-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray