2020-08-14 17:20

EVAZIUNEA fiscală se va pedepsi doar cu amendă

 |  23:26
EVAZIUNEA fiscală se va pedepsi doar cu amendă

Deputații juriști au decis, marți, ca în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală să se acorde o amendă dacă prejudiciul nu depăşeşte 100.000 euro şi este recuperat integral. Totodată, fapta de evaziune fiscală nu se mai pedepsește dacă este plătit prejudiciul plus 20% din totalul acestuia. Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților care este și forul decizional.

Comisia juridică a reexaminat legea privind modificarea şi completarea art.10 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a deciziei CCR de neconstituţionalitate.

Amendamentele au fost propuse și susținute de PSD:

În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda. Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

La sfârșitul lui 2018 Parlamentul a adoptat proiectul de lege 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Deputații PNL, PMP şi USR au sesizat CCR, care a decis să accepte obiecţiile de neconstituţionalitate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz