2020-08-09 12:37

EXCLUSIV. Interviu cu directorul general al Nuclearelectrica. Daniela Lulache: “Sectorul nuclear, cea mai performantă industrie românească!”

 |  21:01
EXCLUSIV. Interviu cu directorul general al Nuclearelectrica. Daniela Lulache: “Sectorul nuclear, cea mai performantă industrie românească!”

Cele două reactoare de la centrala nucleară din Cernavodă sunt pe primul loc în lume în funcţie de coeficientul de utilizare a puterii instalate, spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, într-un interviu acordat ziarului PUTEREA. În opinia sa, nuclearul este cea mai performantă industrie românească în prezent, întrucât nu depinde de importuri, tot ciclul fiind asigurat din surse interne (referindu-se la producţia de uraniu şi de apă grea). În ceea ce priveşte proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4, estimat la peste 6 miliarde de euro, acesta merge înainte, urmând a se decide structurarea finanţării proiectului şi mecanismele utilizate.

“Conform celor mai recente statistici la nivel internaţional (luna octombrie 2015), România prin Unităţile 1 şi 2 ale CNE Cernavodă continuă să ocupe primul loc în lume în funcţie de coeficientul de utilizare a puterii instalate de la punerea în funcţiune, de 91,1%, dintr-un număr total de 398 de unităţi aparţinând 178 centrale nucleare din 29 de state. Este fără dubiu cea mai performantă industrie românească în prezent, o industrie care deţine un ciclu integrat, care nu depinde de resurse externe, cu o resursă umană de excepţie”, a declarat, pentru PUTEREA, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. Ea spune că Nuclearelectrica are expertiza necesară să pună în funcţiune şi să opereze încă două unităţi nucleare.

“Proiectul Unităţilor 3 şi 4 deţine deja o serie de avantaje (infrastructură, materie primă, resursă umană) pe care multe proiecte de new build nuclear nu le au. Recent, în conformitate cu Strategia de continuare a proiectului Unităţilor 3 şi 4, SN Nuclearelectrica SA şi China General Nuclear Power Corporation (“CGN”) au semnat Memorandul de Înţelegere privind dezvoltarea în comun a celor două unităţi de la Cernavodă. Practic, în prezent suntem în ultima fază a procedurii de selecţie, adică aceea a negocierii Acordului Investitorilor şi Actului Constitutiv al noii companii de proiect: un Joint-Venture in care investitorul selectat, CGN, va deţine cel puţin 51% din capitalul social”, a menţionat Lulache.

“Proiectul Unităţilor 3 şi 4, strategic pentru România”

“Am reuşit să avansăm într-un ritm susţinut, dinamic în 2014 şi 2015. Avem o strategie clară şi ştim ce vrem să facem, dar lumea trebuie să înţeleagă că un astfel de proiect nu poate fi tratat cu uşurinţă, negocierile aferente diferitelor etape ale procedurii sunt parte esenţială din robusteţea proiectului de mâine”, a afirmat directorul general al Nuclearelectrica.

Din punctul său de vedere, proiectul Unităţilor 3 şi 4 este unul strategic pentru România din mai multe considerente.

“Politicile şi strategia energetică europeană au prevăzute ţinte clare de mediu: reducerea emisiilor de CO2 cu 40% până în 2030, iar energia nucleară este singura sursă stabilă capabilă să contribuie eficient la realizarea unui mix energetic echilibrat, în concordanţă cu obiectivele europene asumate şi de România. Energia nucleară are unul din cele mai reduse costuri de producţie, nu produce impact major în reţea prin fluctuaţii în producţie”, a adăugat Lulache.

De asemenea, un alt considerent este necesitatea asigurării securităţii în aprovizionare, diversitatea surselor, necesitatea asigurării necesarului intern cu un preţ accesibil la consumator, cu atât mai mult cu cât multe din capacităţile convenţionale sunt vechi şi vor fi scoase din uz. Lulache precizează că, prin acest proiect grandiose, România are posibilitatea să joace un rol activ în zonă, sperând şi într-o modificare a legislaţiei aferente exporturilor. În plus, industria românească nucleară are posibilitatea să se dezvolte prin adăugarea de noi capacităţi.

“Vorbim şi de industria pe orizontală, care ar beneficia de implicarea în acest proiect, ceea ce înseamnă locuri de muncă şi bani la buget”, adaugă şefa Nuclearelectrica.

Contractul pentru diferenţă, o oportunitate

Un mecanism nou la nivel european este contractul pentru diferenţă, care este luat în considerare în ceea ce priveşte proiectul reactoarelor 3 şi 4, conform strategiei de continuare a proiectului, însă el trebuie aprobat de Comisia Europeană pentru fiecare proiect în parte, pe baza datelor de piaţă aferente fiecărui stat care intenţionează să utilizeze acest mecanism.

“Aprobarea de către CE a Contractului pentru Diferenţă în vederea dezvoltării proiectului britanic de la Hinkley Point C a creat un precedent puternic pentru dezvoltarea proiectelor majore de investiţii în tehnologii neutre. Atât sursele regenerabile, cât şi industria nucleară, dar mai ales aceasta din urmă, au nevoie de mecanisme suport pentru ‘new build’. Piaţa actuală de energie are nevoie de mecanisme care să evite supracompensarea! Aplicarea acestora merge dincolo de investiţie, un mecanism dual, cum este contractul pentru diferenţă, are şi rolul de a corecta anumite disfunctionalităţi de piaţă şi de reglementare, stimulând competiţia în piaţă. Odată mecanismul implementat, producătorul este obligat să îşi vândă energia la un preţ cât mai bun, prin urmare distorsionarea pieţei cauzată de efectul subvenţiilor, mecanism unilateral prin excelenţă, dispare. Utilizarea subvenţiilor pe durată nedeterminată determină o serie de disfunctionalităţi de piaţă şi sistem cu impact direct asupra producătorilor convenţionali, dar şi a consumatorului. Astăzi, simţim din plin acest impact, iar efectele sunt greu de contracarat”, punctează Lulache.

Aceasta a vorbit în interviul acordat PUTEREA şi de piaţa de energie şi problemele cu care aceasta se confruntă.

“Din păcate, în România un producător de energie nu are prea multe opţiuni de piaţă: piaţa reglementată, cu un procent din producţie stabilit de ANRE, la un preţ stabilit de ANRE, în scădere până la liberalizarea totală a pieţei de energie, iar restul pe o piaţă denumită competitivă care mai are nevoie de o serie de schimbări majore de legislaţie primară şi secundară pentru a le permite producătorilor să-şi valorifice real, competitiv producţia, la un preţ stabilit în mod real de piaţă, nu de subvenţii. La dificultatea contextului de piaţa de energie, se mai adăugă şi schimbări fiscale sub formă de noi taxe, dar Nuclearelectrica produce aceeaşi cantitate de energie anual. Am spus şi repet: gândesc ca un investitor şi nu îmi place această situaţie, acţionez ca un manager încerc să schimb lucrurile, în măsura în care acestea pot fi schimbate,  pentru a duce compania acolo unde merită să fie, în lipsa unui impact negativ al unor factori care într-o piaţă funcţională nu ar trebui să existe”, a mai spus Daniela Lulache.

EXCLUSIV. Interviu cu directorul general al Nuclearelectrica. Daniela Lulache: “Sectorul nuclear, cea mai performantă industrie românească!”
zoom

Reactorul 1, retehnologizat cu 1,5 miliarde euro

Unul din proiectele majore de investiţii ale companiei este şi extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 a CNE Cernavodă.

“Conform analizelor preliminare, oprirea efectivă ar fi în perioada 2025-2026, iar investiţiile vor fi realizate la începutul anilor 2020. Costul estimat al retehnologizării Unitatii 1 este între 1,2-1,5 miliarde de euro. Retehnologizarea permite extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 cu încă 25 de ani, ceea ce înseamnă o contribuţie semnificativă de energie stabilă, capabilă să facă faţă nevoilor de mediu şi să ofere un preţ accesibil consumatorului final”, a afirmat managerul Nuclearelectrica.

Compania are totodată un plan de investiţii strategice pentru perioada 2013-2017, cele mai multe având în vedere întărirea funcţiilor de securitate nucleară.

“Avem nişte rezultate în operare, vrem să le menţinem. Investim în Depozitul Intermediar pentru combustibil ars, upgradarea sistemului de protecţie fizică, instalaţia de detritiere etc. Dar proiectele strategice, majore de investiţii sunt retehnologizarea Unităţii 1, pentru care ne pregătim încă din present, şi continuarea proiectului Unităţilor 3 şi 4”, spune Lulache.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-24Parerea ta...

ANONIM
25 Noi 2015

Daniela Lulache este polivalenta poate fi director si la NASA daca acolo este si VLASOV........
MINONA
25 Noi 2015

Actioneaza ca un investitor!!! Cate actiuni a cumparat la SNN? Pai daca matale in calitate de director nu ai incredere in societatea pe care o conduci, cum naiba sa aiba altii? De aia de la 11.2 lei a ajuns o actiune 6,9 lei. De buna ce esti !!! Culmea e ca mai vrei si bonusuri. Bonusuri sa iei in actiuni nu in cash !!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz