2020-06-02 15:08

EXCLUSIV. Intrarea în faliment a companiilor care produc energie din surse regenerabile va afecta și băncile care le-au finanțat. Producătorii de energie “verde” se pregătesc să dea statul român în judecată

 |  21:01
EXCLUSIV. Intrarea în faliment a companiilor care produc energie din surse regenerabile va afecta și băncile care le-au finanțat. Producătorii de energie “verde” se pregătesc să dea statul român în judecată

Săturaţi să tot aştepte sprijin din partea statului, sub forma subvenţiilor care li se cuvin, producătorii de energie din surse regenerabile recurg acum la ultima etapă dintr-un şir foarte lung de discuţii şi solicitări. Potrivit informaţiilor obţinute de ziarul PUTEREA, producătorii de energie “verde” se pregătesc să dea statul român în judecată. Mai mult, intrarea în faliment a acestor companii ar putea avea un efect în lanţ şi asupra instituţiilor finanţatoare. Astfel, băncile vor să realizeze acum un studiu privind impactul noilor reglementări din domeniul energie asupra sectorului financiar din România.

“În ultimii ani, din cauza schimbării schemei de sprijin a energiei regenerabile (amânarea sau nealocarea certificatelor verzi - n.r.), am avut multe de pătimit. Foarte multe companii din sector au ajuns în pragul falimentului. Am solicitat recent, deschis, ajutorul Guvernului, care sperăm să fie receptiv la nevoile şi problemele noastre. Este ultima soluţie la care apelăm. Noi dorim ca toate certificatele verzi, inclusiv cele amânate, să fie valorificate. Fără acest lucru nu mai putem supravieţui”, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, mai mulţi reprezentanţi ai marilor jucători din sector, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Aceştia consideră totodată că modul de calcul al cotei anuale obligatorii de energie regenerabilă nu este funcţional şi îl consideră a fi “lipsit de coerenţă”. Astfel, producătorii de energie din surse regenerabile îi cer premierului Cioloş să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care, începând cu anul 2017, toate certificatele verzi, inclusiv cele amânate, să fie valorificate, “ca fiind singura măsură care poate salva industria de la faliment”. “Vă solicităm, de asemenea, fixarea valorii certificatului verde la valoarea minimă legală şi reintroducerea certificatelor verzi amânate într-o perioadă mai lungă de trei ani (varianta actuală a legii), pentru protejarea consumatorilor finali faţă de o creştere prea abruptă a impactului certificatelor verzi în factura de electricitate”, spun investitorii în energii regenerabile.

“Consternați” de propunerile ANRE

Producătorii de energie din surse regenerabile i-au trimis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş, precum şi preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, şefului Comisiei pentru Industrii a deputaţilor, miniştrilor Economiei, Finanţelor şi Energiei, precum şi preşedinţilor Consiliului Concurenţei şi ANRE.

În scrisoarea deschisă, reprezentanţii RWEA, PATRES şi ai Asociaţiei Române pentru Energie Fotovoltaică lansează un apel disperat la coerenţă şi responsabilitate şi solicită imperios realizarea de urgenţă a modificărilor necesare la Legea 220/2008, prin care se promovează energiile regenerabile.

“Industria energiei regenerabile a luat cunoştinţă, cu consternare şi îngrijorare faţă de viitorul energiei regenerabile în România, de propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE de stabilire a unei cote obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017 la nivelul de 8,3% din consumul brut de energie”, se arată în scrisoare.

“În situaţia în care nu se intervine şi nu se recalculează cota obligatorie de energie regenerabilă susţinută, în sensul creşterii semnificative a acesteia faţă de nivelul anului 2016 (12,15%), pentru asigurarea venitului minim necesar operării parcurilor şi rambursării finanţării obţinute pentru realizarea investiţiilor, singurul rezultat va fi distrugerea totală a industriei de energie regenerabilă, cu riscul real al ratării ţintelor pentru anul 2020. Aşa cum inclusiv ANRE menţionează în calculele care fundamentează cota de 8,3% propusă pentru anul 2017, mai puţin de 50% din certificatele verzi emise în 2017 vor putea fi valorificate, iar, dacă ţinem cont şi de excedentul existent deja în piaţă, de aproximativ 6,5 milioane certificate, care deja azi nu au cumpărător, acest procent va scădea la circa 30%”, mai arată documentul.

Investiții de miliarde de euro, periclitate

“Aducem, din nou, în atenţia autorităţilor faptul că industria eoliană a raportat pierderi de 500 milioane euro în 2014, pierderi care se vor regăsi şi în rezultatele pe 2015 şi 2016. Recenta propunere a ANRE, de instituire a unei cote de 8,3% în anul 2017 va reprezenta lovitura de graţie dată producătorilor de energie din surse regenerabile, care se văd azi puşi în faţa unui faliment sigur, care va genera acţiuni în instanţă împotriva statului român pentru recuperarea prejudiciilor, cât şi retragerea capacităţilor din producţie, cu consecinţele de rigoare asupra îndeplinirii ţintelor asumate de România pentru anul 2020. Nici propunerea alternativă (a ANRE, de prelungire a amânării emiterii unor certificate până la sfârşitul anului 2017, n.r.) nu va salva industria, chiar din contra, prin amânarea în continuare a emiterii de certificate verzi, dublată de lipsa cererii, efectul este acelaşi, şi anume falimentul masiv al industriei, care va avea consecinţe grave în economie, prin pierderea de venituri la bugetul de stat, pierderea de locuri de muncă şi, mai ales, prin creşterea preţului energiei electrice şi pierderea statutului de ţară exportatoare de energie”, se mai arată în scrisoare.

Pachetul legislativ comunitar “20-20-20” prevede ca, până în anul 2020, emisiile de gaze cu efect de seră să scadă cu 20%, eficienţa energetică să se îmbunătăţească cu 20%, iar energiile regenerabile în consumul total să reprezinte tot 20%. Pentru a atinge ţintele, cel puţin în domeniul energiilor verzi, România a adoptat o lege, 220/2008, prin care acestea sunt susţinute prin certificate verzi şi cote obligatorii de consum. Legea a fost amendată în numeroase rânduri, de la amânarea emiterii unor certificate până în anii 2017 – 2018, până la exceptarea unor consumatori şi revizuirea cotelor obligatorii. În privinţa acestor cote obligatorii, ANRE propune, pentru anul viitor, o cotă obligatorie de energie regenerabilă de 8,3%, în condiţiile în care legea 220/2008 prevedea o cotă de 18%. De altfel, legea prevedea ca, în anul 2014, cota să fie de 15% şi a fost de 11,1%, în 2015 trebuia să fie 16% şi a fost 11,9%, iar în 2016, în loc de 17% este de 12,15%.

Producătorii de energie din surse regenerabile spun că de la aplicarea legii 220/2008 şi până în prezent s-au investit circa 7 miliarde de euro în domeniu. Din această sumă, aproximativ 4 miliarde de euro au fost împrumutate de la bănci din România. Numai BERD a acordat împrumuturi de aproximativ 500 milioane de euro pentru proiecte regenerabile în ţară. Din cele 4 miliarde credite luate de la băncile din România, pentru circa jumătate din sumă riscul de default a devenit uriaş. Garanţiile pentru bănci au fost, pe de o parte, certificatele verzi, iar, pe de altă parte, instalaţiile de producere a energiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine