2020-04-07 11:37

Exclusiv. Berceanu instituie ajutorul forţat pentru inundaţii

 |  18:45
Exclusiv. Berceanu instituie ajutorul forţat pentru inundaţii

Disperat că ar putea fi schimbat de preşedinteleBăsescu, deoarece se află în fruntea listei de remaniabili la următoarea modificare a structurii Guvernului, din toamnă,ministrul trasporturilor, Radu Berceanu, caută în fundul sacului după banipentru repararea drumurilor afectate de inundaţii. În lipsă acută de fonduripentru reconstruirea podului de la Dorneşti, Suceava, Berceanu “jumuleşte”angajaţii Ministerului Transporturilor şi ai companiilor din subordine punându-leun adevarat bir sub masca unor aşa-zise donaţii.

Ministrul trasporturilor, Radu Berceanu, apus “taxă pe inundaţii” angaţilor din subordinea sa. Această taxă,care variază între 1 şi 17% din venitul net, îi vizează tot pe salariaţiicărora Guvernul Boc le taie 25% din salarii. Angajaţii companiilor,societăţilor şi autorităţilor din subordinea Ministerului Transporturilor arputea fi “zburaţi” din posturi dacă nu semnează tabelelecu taxa impusă de Berceanu. Ca şi în anii precedenţi, banii pentru refacereadrumurilor naţionale, a podurilor şi a infrastructurii feroviare vor fi alocaţiprin încredinţare directă clientelei politice.

La începutul acestei săptămâni, conducereaMinisterului Transporturilor a transmis companiilor din subordine o adresă princare cere angajaţilor să doneze bani pentru refacerea drumurilor afectate deinundaţii. “Având în vedere pagubele produse de inundaţiile ce au avut loc înultimele zile în mai multe regiuni ale ţării, cu precădere în zona Moldovei, vărog ca de urgenţă să purtaţi discuţii cu structurile sindicale şi cu angajaţii dinunitatea dumneavoastră pentru a face o apreciere a sprijinului pe care aceştiaar fi dispuşi să îl acorde. Aşa cum cunoaşteţi, deosebit de afectate suntpoduri rutiere şi de cale ferată, porţiuni ale drumurilor naţionale şi părţiale infrastructurii feroviare. Fondurile care s-ar putea strânge prinimplicarea dumneavostră intenţionăm să le folosim pentru reparaţiile urgentenecesare chiar la infrastructura de transport rutier sau feroviar”, se arată în adresa semnată deministrul Rau Berceanu.

Tironcere amărâţiilor cu salarii 701 lei să doneze 1%

Pentru că mâine este zi de salariu la Companiade Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR),drumarii trebuie să semneze tabele nominale şi să doneze între 1 şi 17% dinvenitul net aferent lunii iunie. “Având în vedere apelul ministrului transporturilorşi infrastructurii cu privire la solidaritatea angajaţilor CNADNR, (…), văcomunicăm că aveţi obligaţia să aduceţi la cunoştinţa tuturor salariaţilor dinsubordinea dumneavoastră solicitarea MTI (…)”, se arată în nota semnată dedirectorul general al CMADNR, Dorina Tiron, şi de subalternul acestei, IonuţMaşala. Cei doi şefi de la CNADNR propun reţinereadin veniturile nete ale lunii iunie 2010 a unor procente care variază între 1şi 17%. Până şi cel mai amărât angajat al CNADNR, care câştigă 701 lei, artrebui să semneze pentru reţinerea unui procent de 1% din venit. Cei care auvenituri între 701 şi 1.000 de lei ar trebui să doneze 5%. Angajaţii CNADNR cuvenituri între 1.001 şi 1.500 de lei ar trebui să îşi dea acordul pentru oreţinere de 8% din leafă. Drumarii care câştigă între 1.501 şi 3.000 de lei austabilit un procent de 10%, iar cei care câştigă peste 3.000 de lei ar putearămîne fără 17% din venitul pe luna trecută.

Pe holurile Companiei de Autostrăzise zvoneşte că directorii şi şefii de servicii din cadrul CNADNR ameninţăsalariaţii că în situaţia în care nu semnează tabelul nominal ar putea fi daţiafară. În direcţiile din subordinea CNADNR circulă tabele cu numele, funcţia,semnătura şi suma care poate fi donată de fiacare drumar. “Este furt ceea ce fac ei, nu ne poate obliga sădonăm. Au fost angajaţi care nu au vrut să semneze şi au fostameninţaţi că pot fi puşi pe lista de restructurări. Dacă tot primim baniimâine (n.r. - astăzi), măcar să oprească sute de mii de lei în conturileCNADNR pentru clientela politică”, ne-au declarat surse neoficiale.

Şide la CFR SA, AFER şi ARR s-au cerut bani

Pe de altă parte, salariaţii de laAutoritatea Feroviară Română sau Autoritatea Rutieră Română sau compania CFR SAau primit aceleaşi propuneri de a „dona” bani pentru repararea drumurilor şi acăii ferate afectate de inundaţii. “Lanoi, la CFR SA, este o dispoziţie prin care se cerdonaţii. Din câte am înţeles, propunerea constă într-un procent de 1% din venit.Nu este corect că ne ceară nouă bani. De ce nu donează şi Berceanu bani prinfirmele lui?”, întreabă salariaţiide la CFR SA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01

Mai multe imagini:
Exclusiv. Berceanu instituie ajutorul forţat pentru inundaţii
zoom
Parerea ta...

GEORGETA
09 Iul 2010

e mai usor sa ceri de la amarati decat sa impui companiilor sa-si plateasca darile catre stat; ma intreb el a donat ceva,pentru ca la teledon azi au donat tot cei saraci. ei sunt ca popii stiu doar sa ia, nu sa si dea.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine