2019-10-18 04:39

Exclusiv. “Blonda de la Străzi”, Alina Roman, “umflă” contractele de reabilitare din Capitală

 |  20:06
Exclusiv. “Blonda de la Străzi”, Alina Roman, “umflă” contractele de reabilitare din Capitală

Curteade Conturi a constatat că directorul Administraţiei Străzilor, Alina Roman, amajorat cu 50%, contrar prevederilor legii, contractul pentru reabilitareaunuia dintre cele mai importante pasaje rutiere din Capitală. Mai mult,Administraţia Străzilor, instituţie subordonată primăriei conduse de SorinOprescu, ar fi plătit lucrări inexistente, au notat inspectorii Curţii deConturi în raportul pe 2009 al instituţiei, ce urmează să fie publicat înzilele următoare. Chiar dacă valoarea reală a lucrărilor, al căror beneficiarva fi Primăria Capitalei, este depăşită cu milioane de euro în contracte,edilii nu pot fi amendaţi decât cu maximum 100.000 de lei.

AdministraţiaStrăzilor, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, a fost prinsă cu “mâţa în sac” de către Curtea de Conturi,cu privire la cheltuirea banilor publici. Administraţia condusă de Alina Romaneste acuzată că a majorat valoarea unui contract pentru reabilitarea unuiadintre cele mai importante pasaje rutiere din Bucureşti. Potrivit raportuluiCurţii de Conturi, contractul cu pricina a fost majorat cu 50%, respectiv, cusuma de 14.740.278 de lei, “contrarprevederilor legislaţiei privind achiziţiile publice”. Agenţia Naţională deReglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice a fost sesizată, în vedereaaplicării sancţiunii contravenţionale prevăzute de lege. Mai mult, Curtea deConturi a depistat că Administraţia Străzilor Bucureşti (ASB) a plătit lucrăriinexistente. “S-aconstatat efectuarea unor plăţi în sumă de 39.108 lei reprezentândcontravaloarea unor devize ce cuprind cantităţi de lucrări mai mari decât celereal executate. În timpul controlului, atât pagubele produse, cât şiaccesoriile calculate au fost recuperate integral”, se arată într-un răspuns oficial al Curţii deConturi, adresat ziarului “Puterea”.

De asemenea,instituţia condusă de Alina Roman are restanţe către furnizorii de servicii învaloare de 3.552.750 lei, suma pentru plata acestora nefiind cuprinsă înbugetul ASB. “De asemenea, s-au mai constatat: nefundamentarea bugetului devenituri şi cheltuieli şi nesolicitarea rectificării acestuia, în vedereaachitării obligaţiilor restante către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrăriîn sumă de 3.552.750 lei; nerespectarea principiilor economicităţii şieficacităţii în efectuarea unor cheltuieli de consultanţă şi reprezentarejuridică în sumă de 389.067 lei”, se mai menţionează în documentul citat.

Dacă iniţialdirectorul Alina Roman a promis că va oferi detalii despre cazurile semnalatede Curtea de Conturi, ulterior conducerea Administraţiei Străzilor s-a abţinutde la orice comentariu.

ANRMAP verifică majorările pentru pasajele Victoriei şiUnirii

Surse din cadrulPrimăriei Capitalei ne-au dezvăluit că Agenţia Naţională de Reglementare şiMonitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) verifică atribuirea banilorpublici pentru lucrările de reabilitare atât a Pasajului Victoriei, cât şi acelui din zona Pieţei Unirii. “Conform legislaţieiîn vigoare, contractele de execuţie lucrări se pot majora cu până la 50% dinvaloarea totală. În mod excepţional, în cazul în care cade un bolovan sau unperete, se poate majora cu peste 50% un contract de reabilitare a unui pasajrutier”, ne-au spus sursele citate.

Reprezentanţii ANRMAP ne-au declarat că auprimit mai multe sesizări din partea Curţii de Conturi a României cu privire lacontractele derulate de Administraţia Străzilor. “Este un raport de control înlucru la Administraţia Străzilor. Nu ne putem pronunţa până nu se finalizeazăacel raport. ANRMAP poate aplica o amendă contravenţională de maximum 100.000de lei pentru fiecare abatere”, ne-au precizatreprezentanţii instituţiei.

Urmează Administraţia Lacuri, Parcuri şi AgrementBucureşti

După controlul de la AdministraţiaStrăzilor, comisarii Curţii de Conturi a României urmează să finalizeze unaudit privind rezultatele acţiunilor de verificare a exerciţiului financiar încheiatpe anul 2009 la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. “Actele întocmite în urma acţiunilor de verificare aPrimăriei Municipiului Bucureşti şi Administraţia Lacuri,Parcuri şi Agrement Bucureşti urmează, în prezent, procedura legală devalorificare a constatărilor reţinute conform Regulamentului privindorganizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precumşi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi. Potrivit prevederilorarticolului 299 din acelaşi regulament, actele întocmite de structurile Curţiide Conturi a României au caracter public numai după încheierea procedurilor devalorificare”, se arată înrăspunsul Curţii de Conturi adresat ziarului nostru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-11-25Parerea ta...

DAN GLUMETU
08 Dec 2010

Multumim pentru poza, Alina este o femeie frumoasa, cit despre articol...si portarul de la ASB e mai informat!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray