2020-04-07 11:14

EXCLUSIV. FMI ar accepta o majorare a deficitului bugetar, pentru investiţii

 |  19:32
EXCLUSIV. FMI ar accepta o majorare a deficitului bugetar, pentru investiţii

Fondul Monetar Internaţional (FMI) propuneGuvernului majorarea garantării cofinanţărilor proiectelor europene pentruinvestiţii cu valoarea de până la 500 milioane de euro, ne-au declarat surseapropiate discuţiilor. În acest caz, Fondul ar accepta o majorare a deficituluibugetar peste limita agreată cu Executivul.Oamenii de afaceri spun că actualul Guvern nu va utiliza nici 50% din fondurilenerambursabile oferite de UE din cauza că birocraţiei excesive şi ainstituţiilor implicate în gestionarea fondurilor europene. În acest moment,România riscă să piardă peste 20 miliarde de euro, fonduri nerambursabile de laUniunea Europeană.

Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci ne-a declaratcă cele 20 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile de la UE pentru România,ar putea fi redirecţionate către alte ţări, dacă Guvernul nu utilizează banii.„S-a aprins un beculeţ roşu în privinţa utilizării fondurilor de la UniuneaEuropeană, bani pe care e posibil să-i pierdem mai devreme de 2013. Acestefonduri ar putea să ne fie luate dacă nu suntem în stare să utilizăm banii pentruproiecte. Nu se poate la nesfârşit să accepte Comisia Europeană să amâne finanţărilepentru proiectele din România. Comisia Europeană a descoperit multe nereguluiîn derularea proiectelor cu bani europeni. Una dintre acestea este conflictulde interese care face ca o parte din licitaţii să fie amânate. ReprezentanţiiComisiei Europene ştiu tot despre derularea licitaţiilor din România”, ne-a explicat CezarCorâci.

El a mai declarat că majorarea plafonului degarantare pentru investiţiile de până la 500.000 de euro ar însemna creştereadeficitului bugetar. „Este un balon de oxigen această posibilă majorare agarantării confinanţării proiectelor pentru utilizarea fondurilor europene. Sepot accesa de zece ori mai mulţi bani decât valoarea cofinanţării. Dacă suntproiecte care au o cofinanţare de 5% din partea statului, Guvernul poateutiliza 5 miliarde de euro din fondurile nerambursabile. Majoritatea proiectelor cufinanţare sunt în moneda autohtonă. În momentul aprobării finanţării europene,majoritatea proiectelor primesc cu 10-15% mai puţini bani”, ne-a mai spus preşedinteleUGIR-1903. Cezar Corâci a mai explicat că Uniunea Europeană, în cazul în caredescoperă anumite nereguli, poate cere banii înapoi şi după şapte ani. “Nu ne putem juca cu banii europeni. Şi după doi sautrei ani de la implementarea proiectului se verifică modul în care s-aucheltuit banii europeni”, ne-a mai explicat preşedintele UGIR-1903.

Pe de altă parte, purtătorul decuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Aghaton, adeclarat că reprezentanţii FMI au cerut plata unor arierate în valoare de circa2 miliarde de lei. “Numai la reprezentanţii Asociaţiei Românea Antreprenorilor în Construcţii există arierate de circa un miliard de euro. UniuneaEuropeană nu acceptă creşterea deficitului bugetar”, a afirmat Agathon.

MariaGrapini: “Nici 50% din fonduri nu se vor utiliza”

Preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceridin România, Maria Grapini, crede că actualul Guvern nu este în stare să atragănici jumătate din fondurile nerambursabile de circa 30 de miliarde de euro. “Noi am utilizat maximum 2miliarde de euro şi am plătit 5 miliarde de euro. Este o mare dezorganizare dinpartea autorităţilor care gestionează fondurile europene. Nu avem cei 15%pentru confianţarea proiectelor europene, pentru că sunt prioritare altecheltuieli aberante. Trebuie simplificate procedurile de utilizare a acestorfonduri”, a spus Maria Grapini.

Hossu:Birocraţia îngroapă banii de la UE

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu,avertizează că din cauza birocraţiei se pot pierde banii de la UniuneaEuropeană. “Aproximativ 8,5% din fondurilenerambursabile s-au utilizat de către Guvern. Fondurilenerambursabile destinate României, dacă nu se utilizează până la începutulanului 2014, se vor redistribui în noul buget pentru perioada 2014-2020. Trebuiesă existe un singur portal pentru programele privind utilizarea acestor fonduri.Toate instituţiile implicate în atragerea acestor fonduri blochează derulareaproiectelor. Utilizarea acestor fonduri conduc la relansarea economică a statului”, a conchis Bogdan Hossu.

Guvernul amână până luni adoptarea normelor laCodul Fiscal

Executivula decis, miercuri, ca normele metodologice de aplicare a recentelor modificărila Codul Fiscal, prin care a fost extinsă baza de impozitare, să nu fiedeocamdată adoptate, ci prezentate în dezbatere publică de către MinisterulFinanţelor, urmând să fie aprobate luni, 2 august. "Normele au fostdiscutate şi s-a decis să fie puse în dezbatere publică, urmând să fie adoptateulterior de Guvern", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului,Ioana Muntean. Ea precizat că Guvernul se va reuni luni în şedinţă pentru aadopta normele. Prin modificările efectuate recent asupra Codului Fiscal,Guvernul a stabilit că orice venituri de natură profesională, altele decât celesalariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit şi contribuţiiindividuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări deşomaj, baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii fiind de cincisalarii medii brute pe economie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine