2020-07-03 14:58

EXCLUSIV | Responsabilii pentru dezastrul de la Spitalul CF 2 au scăpat basma curată

 |  15:50
EXCLUSIV | Responsabilii pentru dezastrul de la Spitalul CF 2 au scăpat basma curată

Concluziile raportului prezentat de Direcţia AsistenţăMedico-Socială (DAMS)din Ministerul Transporturilor privind controlul de la spitalul CF 2, după ce artistaAmelia Antoniu şi Alice Roxana Preda au contractat, în această vară, infecţiinosocomiale în această unitate spitalicească, care le-au pus în pericol viaţa, ascundadevărul. Din măsurile raportului parafat de fostul ministru alTransporturilor, Radu Berceanu şi de directorul DAMS, Victoria Iacob, rezultăcă fostul director Constantin Tănase şi reprezentanţii Comitetului Director aispitalului, care încasau venituri lunare de aproape 100 milioane de lei vechi, potdormi liniştiţi, pentru că nu li s-a găsit nici o vină în urma evenimentelorcare au „uşurat” bugetul Ministerului Transporturilor de cica 40.000 euro(costul tratamentelor celor două paciente în alte spitale) şi i-au adus grave prejudicii de imagine.Singurele sancţiuni dispuse de Direcţia Asistenţă Medico-Socială, condusă deVictoria Iacob, sunt o amendă cu 10% din salariu, pe termen de o lună, pentrudoi medici care nu au nicio vină că managerul spitalului CF 2 nu a alocatfonduri pentru material dezinfectant.

Echipa de control din cadrul DirecţieiAsistenţă Medico-Socială a Ministerului Transporturilor, care a realizatinspecţia la nivelul spitalului CF 2, în perioada 28-30 aprilie, a constatat căplanul de supraveghere al infecţiilor nosocomiale a fost depus pe data de 6ianuarie la cabinetul managerului, “darnu a existat confirmarea aprobării. “Există personal angajat în cadrulCompartimentului de prevenire a infecţiilor nosocomiale, dar normarea esteinsuficientă în raport cu numărul de paturi al spitalului. (…). Nu s-a putut indentifica existanţaunui ghid de prevenire a infecţiilor nosocomiale la nivelul spitalului,întocmit coerent. Materialele de curăţenie se asigură cu intermitenţă. Dezinfectantele lipsesc sau sunt încantităţi minime. Se asigură aprovizionarea cu dezinfectante de către personal fărăa cunoaşte circulaţia germenilor în spital, asftel că nu se asigurăspecialitatea acţiunii dezinfectantului”,se arată în raportul privind efectuarea controluluila Spitalul clinic CF 2 Bucureşti.

Farmacia spitalului nu mai fost igienizatădin 2008

Potrivit documentului citat, “starea de curăţenie aspitalului este asigurată prin eforturile proprii ale personalului”. Mai mult, igienizarea farmacieidin cadrul spitalului CF 2 nu s-a efectuat în 2009 şi anul acesta. “Materialele sanitare sterile sunt depozitate din ordinul managerului (n.n. C. Tănase) în afara spaţiului farmaciei, într-o magazie ce nuasigură condiţii de curăţenie şi microclimat corespunzător. Soluţiileperfuzabile necesare pe secţii au fost achiziţionate în timpul controlului; antibioticenu există. Medicamentele sub formă de tablete sunt obţinute din sponsorizări.Este o aprovizionare deficitară cu medicamente şi materiale sanitare aspitalului şi a farmaciei. Nu a existat până la data de 26 aprilie un contractprivind autocontrolul infecţiilor nosocomiale cu un laborator specializat. Nus-au efectuat determinări de salubritate şi nici probe de apă sterilă”, au maiconstatat reprezentanţii echipei de control.

CF 2 avea bani în cont, dar directorii nui-au alocat

În privinţa managementului administrativ, angajaţiiDirecţiei Asistenţă Medico-Socială au descoperit că deşi existau bani înconturile unităţii spitaliceşti, directorul administrativ şi directorulfinanciar-contabil nu au alocat fonduri pentru dezinfectanţi. “Directorul adminstrativ şi directorulfinanciar-contabil nu a pus la dispoziţie secţiilor şi laboratoarelormaterialul dezinfectant necesar, invocându-se lipsa fondurilor, deşi în timpulcontrolului a rezultat că atât minsterul cât şi CASMTCT au transmis fonduricătre spital, existând astfel în cont sumele necesare achiziţionării unorastfel de materiale”, se precizeazăîn raport.

Fosta conducere a spitalului este perfect “sterilizată”

Ministerul Transporturilor a avut grijă cafostul manager al spitalului CF 2, Constantin Tănase şi Comitetul Director săscape basma curată. “Înprimul rând, raportul acesta este bătaie de joc şi în al doilea rând, în raportscrie că toate s-au întâmplat pentru că deşi existau bani în spital, ei nu aufost dirijaţi în scopuri administrative. Managerul Constantin Tănase şiceilalţi membrii ai Comitetului Director au plecat bine merci de aici, nimeninu le-a făcut nimic. Ei sunt responsabili de tot ce s-a întâmplat. De ce nule-a făcut nimic? Nu ar fi trebuit să plece fără o sancţiune. Nota de plată dela Municipial, de circa 40.000 de euro, trebuie să o plătească cine a fost devină, pentru că bani erau în conturi, dar fosta conducere nu a alocat fonduripentru deyinfectabnţi”, ne-au declarat sursedin cadrul unităţii medicale. Potrivit raportului, singurele„victime” ale raportului de control au fost medicul şef al laboratorului deanalize medicale şi un alt cadru medical, ambii penalizaţi cu 10% din salariupe termen de o lună.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12

Mai multe imagini:
EXCLUSIV | Responsabilii pentru dezastrul de la Spitalul CF 2 au scăpat basma curată
zoom
Parerea ta...

ZIDEIARNA
15 Sep 2010

cum? nu au arestat nici o asistenta? nici o asistenta in puscarie? rusine domnilor ministri.v-a scapat vinovatii.o amarita de asistenta la bulau pentru opinia publica.sau asistenta era varianta in cazul doamne fereste pacienta murea.....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz