2020-07-02 10:27

Exportatorii acuză “presiuni enorme” pe cursul valutar din partea speculatorilor

 |  19:18
Exportatorii acuză “presiuni enorme” pe cursul valutar din partea speculatorilor

Evoluţia leului este supusă unor presiuni"enorme" din partea unor speculatori atât din România, cât şi dinafara ţării, care doresc o evoluţie nefavorabilă a monedei naţionale, adeclarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilordin România (ANEIR), Mihai Ionescu. "Marea dilemă a exportatorilor este cese va întâmpla cu cursul valutar în 2011. Sunt presiuni enorme din partea unorspeculatori interni şi externi, care îşi doresc o evoluţie nefavorabilă acursului de schimb, adică pe care nici Banca Naţională a României (BNR) să nu omai stăpânească", a afirmat Ionescu, citat de Mediafax. Acesta a adăugatcă ANEIR are promisiunea BNR de a fi alături de firmele care vând produsele pepieţe externe şi de a asigura stabilitatea cursului de schimb, "care va dacuraj exportatorilor să semneze contracte pe 2011".

GuvernatorulBNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că banca centrală consideră că nu existămotive pentru o instabilitate a cursului de schimb valutar în 2011. "Nuvedem motive pentru care el nu ar fi în continuare stabil", a afirmatIsărescu, arătând că deficitul extern "extrem de mare", de 12-14% dinPIB în 2007 şi 2008 a coborât la 4-6% din PIB, un nivel sustenabil. Isărescu amai spus că stabilitatea cursului pe piaţă este de multe ori contestată."Apar puncte de vedere că leul ar trebui să se deprecieze. În momentul actualcredem că leul se situează în zona de relativă stabilitate, de relativăsustenabilitate şi corespunde fundamentelor (...). Puteţi să ne întrebaţi decene-am opusla toate aceste propuneri de depreciere. Pentru că elefac parte din categoria de iluzii care sunt vândute publicului din Românialegate de soluţii rapide, ieftine, uşoare, de genul faceţi deficite mai mari şivom ieşi din criză", a mai spus guvernatorul. Acesta considerăcăorice majorare a deficitului public nu se va duce în fonduri suplimentarepentru investiţii, ci se va duce în cheltuieli suplimentare pentru dobânzi şi,eventual, pentru acoperirea unui curs depreciat "pentru că un asemeneadeficit va descuraja intrarea de capitaluri, va rupe relaţiile noastre cucreditorii internaţionali". Totodată, va declanşa cheltuieli mai mari cufinanţarea acelui deficit.

Cursulvalutar a variat în acest an de la 4,2265 lei/euro în prima şedinţă la un minimde 4,0653 lei/euro atins în a doua parte a lunii martie, iar cea mai recentărată de referinţă anunţată de BNR se plasează la 4,2931 lei/euro. Rata de schimb a urcat până la maximul recordde 4,3688 lei/euro la sfârşitul lunii iunie, după ce Guvernul a anunţatimplementarea unor noi măsuri de austeritate, inclusiv reducerea salariilor dinsectorul bugetar cu 25% şi majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz