2020-07-07 18:26

Exporturi de energie doar pe hârtie

 |  16:54
Exporturi de energie doar pe hârtie

Reprezentanţii Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător intern de energie electrică pe bază de cărbune, „sar la gâtul” Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aceştia arată, într-un comunicat de presă, că lăudata cuplare a pieţelor de energie electrică dintre România, Ungaria, Cehia şi Slovacia nu a dus nici pe departe la creşterea exporturile de electricitate ale României pe această piaţă. Conform CEO, exporturile româneşti în Ungaria, în primele 6 luni ale anului, au fost de 25.044 MWh, în timp ce importurile din Ungaria au fost de 61 de ori mai mari, ajungând la 1.530.750 MWh. CE Oltenia acuză că energia regenerabilă, subvenţionată de către consumatorii români, ajunge în Ungaria la preţuri de 10-20 euro/MWh şi apoi este reimportată, uneori la preţuri duble, de către companii private, cu sedii în România şi Ungaria. Mai mult, reprezentanţii CEO cred că energia nici nu este, de fapt, tranzacţionată, ci doar circulă actele între companii.

Conform reprezentanţilor CE Oltenia, ANRE a remis, recent, un comunicat cu titlul „Exporturile de energie electrică ale României au crescut după cuplarea pieţelor“, făcând referire la Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), care funcţionează în regim cuplat cu pieţele din Cehia, Slovacia şi Ungaria. „Comunicatul este intenţionat conceput pentru a induce în eroare opinia publică, Parlamentul României sau alte instituţii interesate de funcţionarea Sistemului Energetic Naţional“, arată reprezentanţii Directoratului CEO.

Conform acestora, creşterea cantităţii de energie exportată nu s-a realizat pe graniţa cu Ungaria, adică piaţa cu care este cuplată România, ci pe graniţele comune cu celelalte ţări (Serbia, Bulgaria, Ucraina) şi nu prin PZU.

„Analizând tranzacţiile din PZU în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015, Complexul Energetic Oltenia pune la dispoziţia celor interesaţi adevăratele cifre, trecute sub tăcere de către ANRE: energia exportată în Ungaria în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015 a fost de 25.044 MWh. Energia importată din Ungaria, în aceeaşi perioadă a ajuns la 1.530.750 MWh. Deci, din toată cantitatea de energie tranzacţionata pe PZU în primele 6 luni din an, prin folosirea ATC rezervat, rezultă că ponderea import/export este următoarea: import - 88,4%, export - 1,6%. Acest fapt se datorează în totalitate unor elemente de legislaţie secundară şi reglementări ANRE-DEN, care blochează producătorii români, ajungându-se ca, în situaţii de gol de sarcină, la un consum naţional de 4.700 - 4.900 MWh, să se importe din Ungaria între 500 şi 1.000 MWh, deşi preţul în România nu este mai mare decât în Ungaria“, se arată în comunicatul CE Oltenia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz