2020-08-10 03:09

Falimentara CFR SA, obligată să plătească 600.000 de euro executorului judecătoresc Dorina Gont

 |  19:12
Falimentara CFR SA, obligată să plătească 600.000 de euro executorului judecătoresc Dorina Gont

Întimp ce compania CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare, pierde celemai importante active pe care le deţine în contul unor datorii către stat, MinisterulTransporturilor a angajat un executor în acest scop, care va încasa sumefabuloase din această “afacere”. Astfel, după trecerea Palatului CFR din patrimoniulcompaniei CFR SA la Ministerul Transporturilor şi preluarea societăţii Telecomunicaţii CFR, conducereaMTI obligă administratorul infrastructurii feroviare, o companie aflată înpragul falimentului, la plata a peste 600.000 de euro, onorariu pentru executoruljudecătoresc Dorina Gont. Surprinzător, reprezentanţii MinisteruluiTransporturilor ne-au precizat că executorul judecătoresc a fost angajat înluna iunie, adică în mandatul fostului ministru Radu Berceanu.Dupătăierea salariilor şi a bonurilor de masă şi după sistarea plăţii orelorsuplimentare, ceferiştii vor fi obligaţi să achite din bugetul companiei sutede mii de euro unui executor judecătoresc angajat de MinisterulTransporturilor. Pentru a încerca să o convingă pe Anca Boagiu cât de aberantăeste plata unei sume fabuloase către executor, membrii Adunării Generale a Acţionarilordin cadrul CFR SA au adresat o scrisoare conducerii MinisteruluiTransporturilor în care precizează că nu este nevoie de executor judecătorescpentru preluarea acţiunilor pe care administratorul CNCF CFR SA le deţine laGrup Exploatare şi Întreţinere Palat CFR, Telecomunicaţii CFR şi terenulaferent clădirii de lângă Gara de Nord. “Nu este nevoie executor judecătoresc înacest caz, pentru că Ministerul Transporturilor este acţionar la compania CFRSA. Actele administrative dintre Ministerul Transporturilor şi CFR SA se potrezolva fără executor. Ce să facă executorul judecătoresc? De ce să primească aproapeun milion de euro pentru ceva ce nu a executat? Ministerul Transporturilorfuncţionează în Palatul CFR, terenul aferent clădirii este cel pe care s-aconstruit Palatul CFR. Nu se precizează dacă executorul judecătoresc încasează2,7 milioane de lei pentru datoria de 109 milioane de lei sau pentru 6,7milioane de lei (datorii ale CFR SA către stat, n.n.)”, ne-au declarat surse dincadrul CFR SA.

Prinnota de mandat a AGA, Ministerul Transporturilor este solicitat să cearăexecutorului judecătoresc reducerea onorariului de 2,7 milioane de lei. “Aceastămodificare a cererii creditorului se întemeiază atât pe principiuldisponibilităţii care guvernează procedura de executare silită şi care permite creditoruluisă intervină în procedura execuţională prin modificarea cererii iniţiale”, searată în nota de mandat.

DupăPalatul CFR, urmează Gara de Nord?

Conformdocumentului citat, Ministerul Transporturilor nu ar fi trebuit să preia celedouă filiale ale companiei CFR SA odată cu executarea Palatului CFR. “Subliniemfaptul că în situaţia în care este imperativ necesar transferul pachetului deacţiuni deţinut de companie la cele două filiale ale sale, această problemă a transferuluide acţiuni ar trebui tratată separat de problema litigiului mai sus menţionat, deoarecesunt două probleme complet distincte. Numai după ce s-ar finaliza operaţiunea detransfer către MTI al acţiunilor deţinute de CFR SA şi s-ar stabili cuantumul despăgubiriila care este îndreptăţită compania urmare a acestui transfer, s-ar putea puneproblema modalităţii de plată a acestei despăgubiri, situaţie în care ar puteaopera compensarea între obligaţiile reciproce ale celor două entităţi juridicepână la concurenţa sumei de 6,75 milioane de lei”, se mai arată în nota mandat.

Dupăexecutarea Palatului CFR, este de aşteptat ca furnizorii de energie să executeGara de Nord din Capitală, în contul unor datorii de sute de milioane de euro,pe care CFR SA nu le plăteşte de câţiva ani. “Semnarea de către companie a acestui proces-verbalar valora din punct de vedere juridic recunoaşterea creanţei pretinse de MTI încuantumul solicitat executorului judecătoresc şi ar dăuna companiei înconsiderarea calităţii sale de contestator, deoarece ar determina instanţa săaprecieze societatea noastră ca neserioasă, de vreme ce pe de o parte contestă valoareasumei supusă executării, iar pe de altă parte recunoaşte prin acest act juridicîntreaga valoare pretinsă de MTI şi aflată în executare”, se precizează îndocumentul citat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-24Parerea ta...

NECOLAICIUC
28 Noi 2010

Felicitari Ancuta...incet, incet reusesti sa ma depasesesti!!! mie nu prea mi-a trecut ptin cap asa ceva, tu chiar exagerezi!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz