2020-01-27 13:42

Fără prime, tichete de masă sau vouchere de vacanţă, în 2016. Bugetul lui Cioloş nu poate “plăti” toate promisiunile lui Ponta

 |  21:01
Fără prime, tichete de masă sau vouchere de vacanţă, în 2016. Bugetul lui Cioloş nu poate “plăti” toate promisiunile lui Ponta

Personalul bugetar nu va primi nici anul viitor tichete de masă, prime sau vouchere de vacanţă, iar banii pentru muncă suplimentră vor fi compensaţi doar prin acordarea de zile libere. Veniturile tuturor bugetarilor vor fi îngheţate anul viitor la nivelul sumelor din decembrie 2015, şi nici unul dintre cei 1,2 milioane de angajaţi ai statului nu va primi prime sau sporuri. Până acum, 31 decembrie 2015 era termenul-limită până la care toate aceste beneficii au fost amânate, iar de la 1 ianuarie 2016 ar fi urmat să fie acordate tichete de masă, vouchere de vacanţă şi să fie plătite sporurile şi orele suplimentare.

Oficialii Sindicatului Național al Funcționarilor Publici au declarat, pentru ziarul PUTEREA, că nu au primit foarte bine această veste şi, totodată, că vor pregăti o strategie pentru a influenţa opinia guvernamentală. Confederaţiile sindicale vor cere, de asemenea, o întâlnire cu premierul Dacian Cioloş pentru a discuta pe marginea acestui subiect.

“Acum lucrăm la strategia confederaţiilor sindicale, pentru a influenţa decizia privind salariul minim pe economie, dar şi cea privind drepturile colaterale: tichetele de masă, orele suplimentare şi voucherele de vacanţă. Ele trebuie trecute obligatoriu în legea bugetelor. Nu poţi face bugetul pe legi care prevăd doar obligaţii. Şi vom avea totodată săptămâna viitoare o poziţie foarte clară, luni avem Consiliu la CNSLR Frăţia, unde vom discuta despre o întâlnire cu premierul. Toate confederaţiile sindicale au solicitat o întâlnire cu premierul. Iar dacă dânsul este cu spatele la solicitarea noastră, noi vom lua în calcul acţiuni de protest. De asemenea, marţi, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România CNSLR Fraţia, unde sunt vicepreşedinte, va anunţa decizia luată”, a declarat, pentru PUTEREA, preşedintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu.

Deficitul bugetar, la nivel maxim

Tot în urma deciziei Guvernului Cioloş, diurnele de deplasare şi de delegare, precum şi valoarea financiară a normelor de hrană, rămân îngheţate şi în 2016. Potrivit Guvernului, deficitul a ajuns la nivelul maxim care poate fi admis de Comisia Europeană. Rămân valabile măsurile de creştere a pensiilor cu 5% şi a salariilor bugetarilor cu 10%.

“La construcția bugetară s-a avut în vedere faptul că, în 2016, asemenea anilor precedenți, nu vor fi acordate o serie de drepturi personalului bugetar (acordarea tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, plata orelor suplimentare). Totodată, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține în 2016 la nivelul lunii decembrie 2015, în măsura în care personalul bugetar își desfășoară activitatea în aceleași condiții. Nivelul acestora include majorările salariale aprobate de Guvern și Parlament în cursul acestui an (majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unitățile sanitare, majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de învățământ, majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din instituţiile publice de subordonare locală, majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenţă socială, majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar, actualizare normă de hrană şi echipament pentru militari şi poliţişti)”, a anunţat Guvernul.

“Văd că la noi ‘temporar’ devine ‘permanent’!”

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanța de Urgență privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.

“Potrivit actului normativ, se va menține aplicarea, și în 2016, a unor măsuri aprobate în anii anteriori, care au ca obiect limitarea cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv: neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanță, indemnizații la ieșirea la pensie, trecerea în rezervă sau retragere, precum și menținerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2015 indemnizațiilor de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revoluționari, artiști). Totodată, se propune ca munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru să fie compensată numai cu timp liber corespunzător”, a informat Guvernul.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spune că o astfel de decizie ar fi anormală, pentru că aceste drepturi nu s-au acordat nici în ultimii şapte ani, în pofida faptului că în decizia Curţii Constituţionale, din 2010, se vorbea despre "suspendarea aplicării temporar".

"Văd că la noi ‘temporar’ devine ‘permanent’", a spus liderul sindical.

Cheltuielile statului cu salariile nu au voie să depășească, anul viitor, 7,7% din produsul intern brut (PIB), iar în 2017, plafonul trebuie să scadă la 7,4% din PIB. În ceea ce privește deficitul bugetului general consolidat, exprimat ca pondere în PIB, acesta trebuie să fie de maxim 2,8% în 2016, respectiv 2,77% în 2017.

Pentru 2016, veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 231,1 miliarde lei, reprezentând 31% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate la 252 de miliarde lei, reprezentând 33,8% din PIB. Deficitul bugetar (cash) pe anul 2016 se estimează la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB şi unui deficit structural de 2,73% din PIB. Pentru anul viitor se estimează o creștere economică de 4,1%, în condițiile aplicării măsurilor de stimulare economică cuprinse în noul Cod fiscal, precum și majorarea cu 3,5% a numărului mediu de salariați, în paralel cu diminuarea ratei șomajului, de la 5,1% la sfârșitul acestui an, la 4,8% la finalul anului 2016.

finante, buget, prime, tichet, masa, bugetari


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine