2019-07-20 12:36

„Financial Times”, despre magnatul indian care vrea să cumpere combinatul ArcelorMittal Galați: „Nu cumva Gupta jonglează cu prea multe `farfurii`?”

 |  15:25
„Financial Times”, despre magnatul indian care vrea să cumpere combinatul ArcelorMittal Galați: „Nu cumva Gupta jonglează cu prea multe `farfurii`?”

Fostul combinat Sidex, actual ArcelorMittal Galați, este la un pas de a–si schimba proprietarul, iar viitorul patron provine tot din India. Doar că, afacerile derulate de acesta până acum, în România, nu au lăsat amintiri prea plăcute.

Combinatul de la Galați va trece de la familia Mittal (Arcelor Mittal) la familia Gupta (Liberty House), cea care a transformat laminorul și șantierul naval de la Oltenița într-o plantație de lavandă și de goji. Practic, cei peste 15.000 de angajați de la Combinatul siderurgic din Galați și familiile lor, în total, probabil, circa 50.000 de oameni, sunt parte dintr-o afacere impusă de birocrația de la Bruxelles și parafată în lumea financiară din Londra și Mumbai. Ca atare, fostul Sidex, cel mai mare combinat siderurgic de la granița NATO, trebuie vândut pentru că proprietarul lui, compania Arcelor Mittal, a devenit prea mare, după părerea birocraților europeni. Presa internațională ridică însă numeroase întrebări privind afacerile familiei Gupta în domeniul metalurgic.

Arcelor Mittal vinde combinatul de la Galați, ca să poată  cumpăra combinatul italian Ilva

Lakshmi Mittal, unul dintre cei mai bogați oameni din India, trebuie să vândă combinatul de la Galați pentru că vrea să cumpere un combinat în Italia, iar organismele europene spun că, dacă le-ar păstra pe ambele, ar deveni suficient de mare încât să amenințe concurența pe piața de profil. Și a găsit și cumpărător. O altă mare familie din India, familia Gupta. De meserie comercianți de orice, ei s-au remarcat, în ultimii ani, prin achiziții spectaculoase în domeniul metalurgiei, finanțate cu împrumuturi imense, unele dintre ele puse deja sub semnul întrebării, scriu cei de la Evz.ro si Capital.ro. Au început deja o serie de investigații asupra afacerilor familiei Gupta, care „survolează" România de aproape 20 de ani, fără să fi lăsat ceva remarcabil în urmă, cu excepția unor promisiuni pe măsura reputației de comerciant abil a lui Sanjeev Gupta, omul de bază din compania Liberty House, care ar urma să ia și combinatul din Galați. Aceleași surse au arătat într-o anchetă jurnalistică cum au promis investiții de 200 de milioane de euro, în siderurgie și transport naval, la Oltenița, și au sfârșit prin a administra 28 de hectare de pământ cumpărat nu se știe clar cum, un siloz și două plantații de lavandă și goji. Sursa tranzacției dintre familia Mittal (Arcelor Mittal) și familia Gupta (Liberty House) pentru combinatul siderugic Galați este birocația de la Bruxelles. Mai precis, Comisia Europeană și autoritatea sa de concurență, care a decis că Arcelor Mittal nu poate să cumpere combinatul italian Ilva (pe care și-l dorește), fără să scape de o parte din celelalte active pe care le deține în Europa. Aceasta pentru că, au considerat cei de la Comisia Europeană, ar fi devenit suficient de mare încât să amenințe concurența de la nivelul pieței de profil din Europa.

FT:” Sunt semne că Gupta are probleme cu lichiditățile”

Mai mult, de luni de zile, presa internațională a ridicat numeroase semne de întrebare în legătură cu afacerile familiei Gupta. Analiștii marilor publicații intrenaționale sunt greu de convins că o afacere axată zeci de ani exclusiv pe comerț cu diverse bunuri a ajuns, natural, să facă furori în industria metalurgică, un domeniu total diferit. Pentru că Liberty House, al familie Gupta, a făcut cu adevărat furori și a ajuns, în doar câțiva ani, să își atragă supranumele de salvator al industriei metalurgice din Anglia. Cu ce bani a făcut achiziții și, dacă tot le-a făcut, le poate gestiona pe toate? Acestea sunt întrebările pe care și le pune presa internațională. Recent, Financial Times se întreba dacă nu cumva Gupta are prea multe „farfurii” pe care să le ducă. FT amintește că, în doar trei ani, Gupta a construit un imperiu în metalurgie, cu afaceri pe 5 continente, venituri de 15 miliarde de dolari și 14.000 de angajați. Același prestigios jurnal financiar arată, însă, că sunt din ce în ce mai multe semne că Gupta are probleme cu lichiditățile. Cu un grad de îndatorare imens, nivelul datoriilor depășind cu mult veniturile anuale, nu este clar cât de frecventabil mai este Gupta pentru bănci, iar gesturile lui trădează un anumit tip de stres în această privință. De exemplu, amintește FT, pentru a cumpăra topitoria din Dunkirk, Gupta s-a îndreptat pentru un împrumut de 160 de milioane de dolari către concurenții săi din domeniul comerțului cu produse metalurgice. A fost o mișcare care a pus pe gânduri analiștii financiari, în contextul în care o astfel de achiziție poate fi ușor finanțată de către bănci, acolo unde clientul este solvabil. Iar împrumutul a venit tocmai când fondul elevețian GAM, despre care am mai scris, se apropia de lichidare din cauza unor investiții direcționate spre afaceri ale lui Gupta. Un purtător de cuvânt al Liberty House a negat presupunerile potrivit cărora firma nu ar mai putea accesa canalele clasice de finanțare, dar întrebările rămân valabile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray