2020-05-29 11:38

FMI dă de pământ cu Codul Fiscal

 |  21:01
FMI dă de pământ cu Codul Fiscal

Alina Oprea

Proiectul de Cod Fiscal aflat în prezent în dezbatere parlamentară va trebui revizuit semnificativ pentru că, altfel, Guvernul nu va reuși să se încadreze în țintele de deficit stabilite cu instituțiile financiare internaționale pentru 2016, susține reprezentantul Fondului Monetar Internațional în România, Guillermo Tolosa.

"Estimările noastre sunt că proiectul de Cod Fiscal, în forma actuală, va trebui revizuit semnificativ, pentru că doar tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă. Credem că țintele Guvernului pentru acest an vor fi atinse, dar pentru anul viitor este mult de lucru pentru a-și putea atinge obiectivele", a declarat reprezentantul FMI.

El a precizat că discuțiile din cadrul misiunii tehnice, care a avut loc la finalul lunii mai, au mers bine, însă FMI așteapă de la Guvernul României decizii care să ducă la îmbunătățirea situației viitoare, astfel încât să se poată modifica proiecția asupra deficitului și să se încadreze în ținte, pentru ca programul să continue cu succes.

"Am făcut progrese mari în a înțelege situația fiscală. Însă am descoperit că va apărea un gol semnificativ la venituri în 2016", a subliniat Tolosa, adăugând că deficitul de venituri este considerabil.

Progrese modeste

Pe de altă parte, GuillermoTolosa a spus că au existat discuții intense și în ceea ce privește reformele structurale.

"Am văzut ceva progrese în ceea ce privește prețul la energie și situația companiilor de stat din sectorul energiei, unde au fost recent luate niște decizii. Cu certitudine, sectorul de energie este în mijlocul preocupărilor noastre, are pierderi mari și credem că trebuie să avem o înțelegere profundă de ce există aceste pierderi și să se ia măsuri pentru a rezolva problemele", a mai spus reprezentantul FMI, citat de Agerpres.

În acest context, Fondul Monetar recomandă Guvernului să întreprindă studiile și analizele necesare pentru a restabili viabilitatea acestor companii, pentru că acum sunt compromise.

Actualul acord al României cu instituțiile financiare internaționale expiră în septembrie. Până atunci, ar trebui să mai existe o misiune de evaluare a economiei românești.

Isărescu: “Mai sunt multe de făcut până la euro!”

La rândul său, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, afirmă că România mai are multe de făcut pentru aderarea la euro la momentul potrivit, trebuie să se concentreze pe reformele structurale și să evite greșelile în politicile economice, pentru că acestea generează corecții dureroase și de lungă durată.

"Avem multe de făcut pentru a adera la euro la momentul potrivit. (...) România îndeplinește toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este să asigurăm stabilitatea acestora în timp. Viitoarea misiune a politicilor economice este să păstreze echilibrele macroeconomice dobândite cu atât de multe eforturi, concentrându-se pe reformele structurale", a precizat guvernatorul BNR.

El s-a referit în special la creșterea eficienței în sectoare cheie ale economiei, precum energia și transporturile, la rezolvarea problemelor cu șomajul în rândul tinerilor, prin reforme în educație, la îmbunătățirea absorbției fondurilor europene și la îmbunătățirea calității infrastructurii, în special cea de drumuri.

Guvernatorul BNR a reamintit evoluția economie post-criză și a atras atenția autorităților că orice greșeală de politici economice va genera corecții extrem de dureroase, al căror efect va dura mult în timp.

"Corecțiile sunt întotdeauna dificil de explicat și de înțeles de către publicul larg. Sfatul meu este: Nu faceți greșeli pentru că a le corecta devine dureros", a mai spus Isărescu.

Șeful BNR a reamintit și riscurile date de contextul geopolitic, respectiv de situația încă nerezolvată din Grecia și conflictul din Ucraina. În opinia sa, factorii de risc generați în acest context pot influența deciziile investitorilor și, implicit, direcția și volumul fluxurilor de capital, care ar putea duce la fluctuații mai mari ale cursului de schimb al monedei naționale.

Alte incertitudini provin, potrivit guvernatorului BNR, de la divergențele în creștere dintre politicile monetare practicate de marile bănci centrale le lumii, care pot, de asemenea, să influențeze dinamica fluxurilor de capital și, implicit, volatilitatea cursului de schimb. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine