2019-12-13 04:21

FMI: Prognoza de creştere economică a României pentru acest an: 2%

 |  11:05
FMI: Prognoza de creştere economică a României pentru acest an: 2%

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în sus prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2%, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Andrea Schaechter, negociatorul-şef pentru România al FMI.

"Redresarea economică se accelerează şi continuă să se accelereze. În prima parte a anului exporturile au fost mai puternice, în timp ce cererea internă s-a menţinut relativ slabă în aceeaşi perioadă. Producţia agricolă este mult mai bună decât anul trecut, când agricultura a suferit de pe urma secetei. Având în vedere aceste lucruri, am crescut proiecţia PIB la 2% pentru acest an. Pentru anul viitor ne aşteptăm ca această redresare să continue. Proiecţia de creştere pentru PIB-ul real este de doi şi un sfert pentru anul viitor", a spus Schaechter Aceasta a mai afirmat că se aşteaptă ca inflaţia să revină în intervalul ţintit de Banca Naţională a României. "Anul acesta, Europa şi zona euro trec printr-o perioadă dificilă, având o rată negativă de creştere de jumătate de procent. Pentru România, ne aşteptăm ca inflaţia să scadă pentru ca, pe măsură ce se disipează şocurile induse de creşterea preţurilor alimentare, să ajungă înapoi în intervalul ţintit de Banca Naţională" a spus oficialul FMI. Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2013 este de 2,5%, plus/minus un punct procentual, prognoza de inflaţie pentru finele anului fiind de 3,2%.

Reducerea TVA la pâine este o măsură temporară

Reducerea TVA la pâine este o măsură temporară, iar după o perioadă se va face o evaluare dacă evaziunea fiscală s-a redus, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Banca Naţională a României, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Andrea Schaechter.

“A fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificării bugetare. Obiectivul Guvernului este a reduce evaziunea fiscală. Este o măsură temporară, după o perioadă se va face o evaluare dacă s-a redus evaziunea fiscal”, a spus Schaechter, care a adăugat că, dacă datele arată că evaziunea fiscală nu s-a redus, s-ar putea reveni asupra reducerii TVA. Oficialul FMI a spus că măsura trebuie evaluată cu atenţie, inclusiv de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/, de îndată ce datele existente vor permite efectuarea unei evaluări. Ordonanţa care vizează reducerea TVA pentru pâine a fost adoptată în şedinţa de marţi a Guvernului. Măsura vizează implementarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru livrarea de pâine, grâu şi făină şi urmăreşte combaterea fraudei fiscale în domeniului comerţului cu pâine, cota redusă aplicându-se pe tot lanţul de producţie şi distribuţie, potrivit Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-31

In legatura cu acest articol...

UPDATE. Acordul cu FMI şi CE va fi pe o perioadă de 24 luni şi va avea o valoare de patru miliarde euro

Liviu Voinea: FMI va comunica mecanismul de aprobare a noului acord
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray