2020-04-05 07:39

FMI: Economia românească nu scapă nici în 2011 de recesiune

 |  16:34
FMI: Economia românească nu scapă nici în 2011 de recesiune

Autorităţile române intră de luni într-o nouărundă de negocieri cu FMI şi Comisia Europeană, pe tema acordului de împrumut.Potrivit unei analize a FMI, 2011 va fi cel de-al treilea an consecutiv derecesiune, când scăderea PIB ar putea fi de 0,5%, afirmă surse oficiale, citatede Mediafax. MisiuneaFMI va evalua efectele majorării intempestive a TVA la 24% şi va începediscuţiile cu Ministerul Finanţelor asupra unor posibile recalibrări fiscale în2011. O altă problemă delicată va fi finanţarea deficitului bugetar până lasfârşitul anului, în condiţiile în care Finanţele continuă să respingă ofertelebăncilor care cer dobânzi mai mari de 7% pe an, iar condiţiile de piaţă tind săse înrăutăţească după cum avertizează şi banca centrală.

Prognozele vor fi revizuite

Dupăce economia a căzut cu 7% în 2009, pentru 2010 ar urma să fie luată în calcul oprognoză revizuită de contracţie cuprinsă între 1,5 şi 1,8% din PIB. Nouaestimare apare deja drept optimistă, având în vedere că mulţi analişti dinbănci avansează scăderi de 3%. Astă-primăvară, FMI anticipa că economiaromânească avea să "decoleze" în 2011, cu o creştere de 5,1%, însăchiar şi socotelile instituţiei de la Washington continuă să fie date peste capde realitate. În scrisoarea de intenţie pe care autorităţile române au trimis-oconducerii FMI pe 16 iunie, încă era prevăzut un scenariu de creştere economicăzero sau uşor negativă. După majorarea TVA la 24%, Ministerul Finanţelor aînceput să ia în calcul o scădere de cel puţin 1,5%.

CătălinPăuna, economistul-şef al Băncii Mondiale în România, consideră totuşi pozitivfaptul că declinul economic frânează vizibil faţă de anul trecut. "Contracţiaeconomică în 2010 va fi mult mai redusă decât în 2009. România îşi revineîncet-încet. Iese din criza economică. Ajustarea PIB va fi pe o uşoară pantădescendentă", a spus Păuna.

Ministrulfinanţelor, Sebastian Vlădescu, afirmă că ţinta de deficit bugetar de 18,2 mld.lei pentru sfârşitul semestrului I a fost respectată. "Vom vedea dacă e sărenegociem ţinta indicativă anuală de 6,8% din PIB", a afirmat Vlădescu.

Elspune că a remarcat în iunie o revigorare a veniturilor, în principal din TVA,fără a putea diferenţia cât este efectul creşterii vânzărilor şi cât alîntăririi colectării.

Pentrumenţinerea sub control a deficitului bugetar în această lună nu s-au făcutcheltuieli de investiţii de la bugetul de stat, iar pentru restul anuluicheltuielile vor fi aprobate în baza unui set de priorităţi: nu se începproiecte noi şi se finalizează doar cele aflate în faze avansate.

PIB-ul va scădea cu3%, cred analiştii

Potrivitangajamentului luat faţă de FMI, Trezoreria statului trebuie să ajungă la unbuffer de lichidităţi care să acopere finanţarea deficitului şi a rambursărilorde datorii pe patru luni în avans.

Deşila începutul anului analiştii economici erau mult mai optimişti şi aveau chiarpreviziuni pozitive, acum tot mai mulţi dau ca sigură scăderea PIB cu 3% în2010.

Lipsade flexibilitate a structurii economiei şi lipsa de coerenţă a politicilorguvernamentale par să fie principalii factori care determină volatilitateafoarte mare a prognozelor.

Adoua jumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă, în condiţiile încare se vor vedea efectele reducerii salariilor bugetarilor cu 25% şi alemajorării TVA la 24%. Consumul intern era văzut chiar şi înainte de anunţareamăsurilor de austeritate ca fiind principala piedică pentru revenireaeconomiei.

Uniianalişti estimează revenirea consumului pe o uşoară creştere anul viitor, dupădoi ani de declin, însă veniturile disponibile vor scădea în termeni reali dincauza creşterii anticipate a inflaţiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine