2020-08-11 15:54

FMI i-a trasat lui Boc noi sarcini şi a amânat eliberarea tranşei cu o lună

 |  18:54
FMI i-a trasat lui Boc noi sarcini şi a amânat eliberarea tranşei cu o lună

Misiunea FMI, CE şi BM a ajuns la un acord lanivel de experţi în ceea ce priveşte cea de-a şasea evaluare a acorduluistand-by cu România, iar următoarea tranşă va fi eliberată la mijlocul luniiianuarie (n.r., faţă de mijlocul lui decembrie, cum era prevăzut), dacă vor fiimplementate condiţionalităţile convenite, a declarat, luni, şeful misiunii,Jeffrey Franks. "După ce condiţionalităţile vor fi implementate, vom puteasă solicităm aprobarea boardului la mijlocul lunii ianuarie, conformaşteptărilor noastre", a spus Franks. El a arătat că ţintele pentrusfârşitul lunii septembrie au fost în linii mari atinse. Franks a mai arătat căîn pofida plăţii unei sume semnificative a arieratelor la finele luniiseptembrie, continuă să se menţină presiuni semnificative pe partea decheltuieli, în special la nivelul sectorului de sănătate.

La rândul său,Istvan Szekely, director de ţară pentru România la Comisia Europeană (CE) adeclarat că “acţiunile pentru primirea următoarei tranşe de la executivul UE aufost îndeplinite. De exemplu, adoptarea bugetului pe 2011 cu deficitul bugetarde 4,4% din PIB şi cu fondul de salarii în limita convenită, de 39 de miliardeeuro. Apoi adoptarea strategiei fiscale pe termen mediu este deja înParlament".

Condiţiilenoului acord vor fi discutate în ianuarie

FMI va discutala următoarea evaluare, programată pentru începutul anului viitor, condiţiileşi tipul noii înţelegeri cu România, care va fi încheiată după finalizareaactualului acord stand-by, a mai declarat JeffreyFranks. Acesta a precizat, la începutul lunii octombrie, că noul aranjament pe care autorităţile româneîl vor încheia cu instituţia internaţională va avea "cu siguranţă" ovaloare mai mică decât împrumutul actual de 13 miliarde de euro, iar banii vorputea fi atraşi de autorităţi doar dacă vor apărea probleme neprevăzute.

Companiile de stat cu pierderi, vândute sau lichidate

Întreprinderilede stat monitorizate au înregistrat pierderi în creştere, iar FMI şi CErecomandă ca soluţie privatizarea sau lichidarea acestora, a declarat Jeffrey Franks,citat de Mediafax. "În domeniul în care evoluţiile au constituit odezamăgire este cel ce ţine de îmbunătăţirea performanţelor întreprinderilor destat. Multe dintre acestea încă înregistrează pierderi foarte mari şiacumulează arierate, existând puţine perspective de remediere. Rezolvarea vaimpune o abordare mai cuprinzătoare, care să cuprindă privatizarea saulichidarea acestora", a spus Franks. Ela precizat că arieratele cumulate ale primelor zece companii destat care înregistrează pierderi se ridică la 7 miliarde de lei, inclusivrestanţe privind obligaţiile bugetare, în timp ce arieratele pe bugetulconsolidat depăşesc un miliard de lei.

Ordonanţa 50 privind creditele trebuiemodificată

FMI şi ComisiaEuropeană insistă pentru modificarea OUG 50/2010 privind creditele populaţiei,pentru a asigura un echilibru între bănci şi consumatori, dar evită să prezinteîn clar dacă aceasta este o condiţionalitate strictă pentru eliberareaurmătoarei tranşe. "Ne interesează ca populaţia să fie protejată, dar vremsă ne asigurăm şi că nu există ceva care să pericliteze stabilitatea financiară.Sunt optimist că vom găsi o soluţie care respectă ambele obiective (...)",a afirmat Franks. Totodată, şeful delegaţiei CE, Istvan Szekely, a precizat căCE a trimis Guvernului scrisoarea de iniţiere a procedurii de pre-infrigementîn ceea ce priveşte forma OUG 50/2010, iar România riscă declanşarea proceduriide infrigement dacă ordonanţa nu va fi modificată.

Surse oficialeau declarat duminică pentru NewsIn că reprezentanţii CE au avertizatautorităţile române, în urmă cu câteva zile, că aplicarea OUG 50/2010 lacontractele în derulare ar putea fi interpretată ca o încălcare a prevederilordin tratatul de aderare şi astfel ar putea fi declanşată procedura deinfringement.

Creşterea economică se va relua în 2011

Economiava închide 2010 cu o creştere negativă de -2%, deşi revenirea va începe chiarde la sfârşitul acestui an, pentru ca în 2011 PIB să înregistreze un avans realde 1,5%, a afirmat Jeffrey Franks. El anticipează că economia va scădea din nouîn trimestrul al treilea, dar că există totuşi semne că trendul s-ar puteainversa în ultimul trimestru. "Aş anticipa că în trimestrul patru vomvedea, poate, creştere puţin pozitivă. În primele două trimestre ale anuluiviitor vedem sigur creştere economică", a continuat oficialul FMI. El a atenţionat,pe de altă parte, că schimbările constante în sistemul de taxe nu sunt productive, mai alesdupă ce au fost luate măsuri dure, şi arecomandat Guvernului să nu modifice substanţial taxele în următorii doi ani,pentru a asigura stabilitate pentru afaceri şi consum. "După cum ammenţionat, modificările constante în structura de taxe nu sunt productive şirecomandăm puternic autorităţilor să menţină stabilitatea, mai ales după ce aufost adoptate măsuri foarte dure", a spus Franks.

Potrivit estimărilorFMI, rata inflaţiei va depăşi uşor 8% lafinele acestui an, înainte de a reveni în intervalul ţintit de BNR în cursullui 2011.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz