2019-10-20 04:15

FMI solicită băncilor estimări privind potenţialele pierderi din aplicarea OUG 50/2010

 |  18:36
FMI solicită băncilor estimări privind potenţialele pierderi din aplicarea OUG 50/2010

Fondul MonetarInternaţional (FMI) a transmis băncilor comerciale, prin intermediul BNR, unformular tip, în care fiecare bancă va trece pierderile potenţiale calculate încazul în care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010 privind creditelepopulaţiei.

FMI a cerut douăsituaţii distincte, prima vizând impactul alinierii comisioanelor practicate lacele prevăzute de OUG 50, care cuprinde valuta de acordare, volumul creditelorîn sold la 30 iunie afectat de eliminarea comisioanelor, ponderea acestorcredite în total împrumuturi pentru populaţie, nivelul comisioanelor eliminate,maturitatea medie a creditelor în cauză, potenţialele venituri nerealizate însemestrul al doilea din acest an şi potenţialele venituri nerealizate până lamaturitate.

Cea de-a douasituaţie priveşte impactul înlocuirii dobânzilor interne cu indici de referinţăşi al menţinerii neschimbate a marjei fixe, conform OUG 50, informează Mediafax.Acest tabel cuprinde valuta de acordare, valoarea creditelor în sold la 30iunie pentru care s-ar impune ajustări, ponderea acestor împrumuturi în totalportofoliu de credite pentru populaţie, spread-ul nerealizat, maturitatea mediereziduală a creditelor de această natură, potenţialele venituri nerealizate însemestrul al doilea din 2010 şi potenţialele venituri nerealizate până lamaturitatea creditelor.

Scenariile serealizează prin simularea scadenţarelor pe condiţiile stricte ale OUG 50/2010,cu rate egale până la maturitate şi calculul diferenţei faţă de scadenţareleactuale.

Băncile vor facesimulările pe condiţiile actuale din OUG 50/2010, deşi nici o instituţie decredit nu a interpretat textul legii în acest sens şi nu a aplicat modificareacontractelor, cu excepţia eliminării unor comisioane.

De altfel,Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a depus la CameraDeputaţilor 20 de amendamente la OUG 50/2010, preluate de gurpul parlamentarPDL, inclusiv privind modul de calcul al marjei fixe pentru creditele înderulare cu dobânzi variabile. Amendamentul introdus de PDL propune calcululmarjei fixe pentru creditele cu dobândă variabilă în derulare prin scăderea dindobânda de la data încheierii contractului a indicelui de referinţă de la acelmoment.

ReprezentanţiiANPC au susţinut, în faţa delegaţiei FMI că aplicarea OUG 50 la creditele înderulare nu va distorsiona relaţia client-bancă şi au transmis oficialilorComisiei Europene că actul normativ respectă legislaţia comunitară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-03-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray