2020-08-07 22:07

FMI va menţine austeritatea în România

 |  21:00
FMI va menţine austeritatea în România

Un nou acord cu FMI va fi posibil începând cu luna februarie 2013, în condiţia în care cel actual va fi încheiat cu două luni înainte de termen, mai exact în luna ianuarie a anului viitor. Potrivit analistului economic Ionel Blănculescu, această măsură nu face altceva decât să menţină percepţia că România încă are nevoie de plasa de siguranţă a FMI, nefiind capabilă să ia decizii proprii.

Percepţia investitorilor străini asupra stării economice a României ar fi mai bună în lipsa unui nou accord cu FMI, pentru că ar demonstra că ţara nu mai are nevoie de o “plasă de siguranţă”, consideră analistul financiar Ionel Blănculescu. “Eu sunt un adversar atât al actualului, cât şi al viitorului acord. Au fost puse anumite condiţii care sunt foarte greu de atins, cum ar fi reducerea arieratelor. În opinia mea, lipsa unui acord ar fi benefică, pentru că atunci România ar merge pe picioarele ei”, a declarat Blănculescu. Potrivit acestuia, lipsa unui nou acord ar permite luarea unor măsuri importante, precum reducerea TVA la alimente.

„Oricum, noi nu am avea nevoie de un nou acord, deoarece am lansa percepţia că România încă nu s-a vindecat, că încă are nevoie de cârja care este FMI. Interesul de a rămâne este clar al Fondului. Înainte de criză, FMI nu era jandarmul economic mondial care este acum, dar criza naşte monştri. Altfel, nu se explică un nou acord, în condiţia în care noi nu am îndeplinit aproape nici o condiţie din cel actual”, ne-a declarat Ionel Blănculescu.

Acord „precoce”

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Florin Georgescu, România va finaliza în ianuarie 2013 actualul acord cu FMI, cu două luni mai devreme decât era programat, şi va încheia un nou acord în luna februarie. ”Încheiem în ianuarie acordul actual şi probabil în februarie vom avea un nou acord cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială (BM). Acest acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor”, a declarat oficialul MFP, la Bucharest Forum. Ministrul Finanţelor a precizat că misiunea FMI va reveni la Bucureşti cel mai probabil în jurul datei de 15 ianuarie, când va fi cert că bugetul pe 2013 este gata, indiferent de cine va forma noul guvern după alegerile din decembrie. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639582-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz