2020-08-10 19:45

Forfetarul se întoarce, din 2016

 |  21:01
Forfetarul se întoarce, din 2016

Alina Oprea

Impozitul care a închis zeci de mii de firme în 2009-2010 va fi reintrodus din 2016. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat că ministerul pe care îl conduce a reluat discuțiile cu mediul de afaceri privind impozitul forfetar și intenționează să îl introducă în Codul Fiscal pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2016. Impozitul fusese introdus inițial la 1 mai 2009, dar eliminat, ulterior, la 1 octombrie 2010.

"A fost și o discuție despre impozitul forfetar, foarte mult solicitat de cei din piață. A fost un proiect de act normativ anul trecut, a trecut de Senat, dar a fost respins în Camera Deputaților. A rămas ca până săptămâna viitoare dânșii să se uite din nou pe acest act normativ și odată ce avem cu toții un punct de vedere comun să încercăm în Camera Deputaților, acolo unde este Codul Fiscal în dezbatere, să adăugăm acest amendament, astfel încât de la 1 ianuarie 2016 să îl putem aplica, dacă acest lucru se dorește și într-adevăr este benefic pentru economie", a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

În opinia sa, introducerea unui astfel de impozit va fi benefică pentru toți actorii implicați.

Bacșișul scapă de Fisc

Ministrul Finanțelor s-a întâlnit cu reprezentanți ai industriei HoReCa, dar și reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie cu care a discutat pe marginea prevederilor referitoare la impozitarea bacșișului. La final, Teodorovici a anunțat că autoritățile renunță la impozitarea bacșișului, însă numai după ce ordonanța care reglementează acest aspect va fi modificată în Parlament, adică cel mai târziu la 1 iunie 2015.

”Astăzi (vineri, n.r.) am avut o discuție cu toți cei care reprezintă piața serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vizavi de bacșiș. Această idee a plecat de la o solicitare a celor din piață încă din 2012, an de când acest lucru s-a dorit pentru a soluționa acea situație în care controlul venea și identifica în casele de marcat sume suplimentare față de încasările oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacșișul. Azi am decis împreună, în urma unei discuții foarte constructive, că acest lucru ar trebui scos din ordonanța care reglementează bacșișul pentru a evita situațiile neplăcute în aplicarea acestuia, pentru că nu poți reglementa toate situațiile care se întâlnesc zi cu zi. A fost o decizie comună, a fost o solicitare din partea dânșilor de a scoate acest bacșiș din prevederea legală. Este scos definitiv”, a subliniat Teodorovici, citat de Agerpres.

Justiția, ultima șansă a firmelor amendate

Însă, impozitul rămâne în vigoare până ce Parlamentul va modifica Ordonanța Guvernului, cel mai târziu la 1 iunie 2015, a atras atenția ministrul Finanțelor.

"Mecanismul rămâne în vigoare așa cum este prevăzut de Ordonanța de Urgență până ce el se va elimina. Eu am spus că până la 1 iunie cel mai târziu acesta va fi eliminat în Parlament. Însă, este important pentru agenții economici să nu aibă diferențe de sume în casele de marcat. Dacă se constată aceste diferențe, se aplică legea așa cum este ea, pe baza plafoanelor stabilite", a precizat Teodorovici.

De asemenea, firmele amendate de agenții Fiscului, care obțin în instanță anularea amenzii, își vor putea recupera banii în baza acestei decizii, a mai afirmat Eugen Teodorovici, în replică la sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea Ordonanței nr. 8/2015, care prevede, printre altele, nereturnarea amenzilor către comerciant chiar dacă are o hotărâre judecătorească favorabilă. Potrivit acestuia, și cei care au deja decizii definitive în instanță de anulare a amenzilor își vor primi banii înapoi. "Categoric, ce spune instanța este lege și aplicăm. Și omul își primește înapoi sumele pe care instanța a decis că le are de recuperat", a spus Teodorovici.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, între altele, taxarea bacșișului și nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar și în cazul unei hotărâri judecătorești favorabile.

Un nou acord cu FMI

Guvernul vrea să finalizeze cu succes discuțiile cu cei trei finanțatori internaționali, ai căror reprezentanți vor sosi săptămâna viitoare la București, astfel încât acordul în derulare să se închidă în septembrie în bune condiții. Potrivit acestuia, discuțiile ce urmează a fi purtate cu misiunea Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale se vor axa pe proiectul de Cod Fiscal și pe reformele structurale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-17Parerea ta...

TITEL
18 Mai 2015

DICOTECARUL Teodorovici pus sa raspunda sau sa gospodareasca treburile TARII cand EL e cu gandul (mai mult decat NICHITA dela Iasi)DOAR la MAIMUTE nu conteaza de care blonde, roscate, brunete, etc NOI ROMANI CAND VOM FOLOSI RATIUNEA si LOGICA IN ACTUL DE GUVERNARE pentru binele tarii, CA IN POLITICA E DESTUL DE GREU DE PUS ACEASTA PROBLEMA, daca nu cumva e imposibil aici doar se consuma CACAOOO??? Joe Hockey, ministrul australian al Trezoreriei, a anunţat că Guvernul va introduce o taxă îndreptată împotriva a 30 de multinaţionale, pe care nu le-a nominalizat însă dar despre care a spus că „sunt evidente”. Hockey a menţionat că „marile corporaţii mută profitul făcut în Australia departe de această ţară, în paradisuri fiscale sau în jurisdicţii cu taxe mici”. Legea prezentată de ministru drept „prima de acest fel la nivel mondial” va fi introdusă marţi în Parlament. Giganţii IT Google, Apple şi Microsoft sunt printre firmele frecvent acuzate de transferul profiturilor realizate local în diverse state cu regim fiscal mai prietenos. Presa internaţională notează că, prin iniţiativa taxei de penalizare pentru astfel de companii, Australia se alătură Marii Britanii, în legislaţia căreia există deja taxarea pentru cei care încearcă să evite prin externalizare impozitarea profitului. Ministrul Hockey susţine însă că textul australian merge „mult mai departe” decât actuala legislaţie britanică. Se estimează că proiectul, odată adoptat de Parlament, va intra în vigoare la începutul anului viitor. Declaraţia oficialului vine cu o zi înainte de publicarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru următorul an financiar şi a politicii fiscale multi-anuale. O mare parte din veniturile bugetului australian provine din concesiunile miniere pentru exploataţiile de fier sau cărbune. Însă, conform Guvernului, scăderea preţului la minereul de fier a pus guvernul în faţa unor pierderi de venituri de mili
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz