2020-06-05 10:14

Franks: Economia României îşi revine; perspectivele sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro

 |  16:04
Franks: Economia României îşi revine; perspectivele sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro

Perspectivele României sunt mai bune decâtcele ale unor state din zona euro care întâmpină dificultăţi, întrucâtdeficitul bugetar a scăzut semnificativ şi economia îşi revine, astfel căriscurile s-au redus, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks,citat de Mediafax. "Începem să resimţim revenirea creşterii economice şiobservăm, de asemenea, o reducere semnificativă a deficitului. Aceşti doifactori reduc riscul pentru România. Şi răspunsul meu este, da, cred căperspectiva privind situaţia din România este mai bună decât în unele state dinzona euro care întâmpină dificultăţi", a spus Franks, întrebat dacăsituaţia din România este mai bună decât în ţări precum Portugalia, Irlanda,Ungaria sau Letonia. Reprezentantul FMI a explicat că prima de risc a Românieieste mai scăzută decât în aceste state, întrucât România a luat deja"măsuri semnificative" pentru a ieşi din criză. "În România au fost luate măsuri foartedure în iulie pentru reducerea deficitului bugetar. Veniturile bugetare cresc,iar chetuielile scad. Prima de risc pentru România a scăzut pe pieţeleinternaţionale din momentul în care au fost luate aceste măsuri, pentru căpieţele internaţionale ştiu că România se află într-o situaţie mult maisustenabilă acum", a arătat Franks. El a explicat că, prin măsurilestructurale adoptate, situaţia fiscală a României s-a schimbat din una"explozivă" într-una care permite deficitului bugetar să coboare lasub 3% în 2012. "Aceasta este o schimbare uriaşă. Anumite reformestructurale au fost deja adoptate în cadrul programului şi altele urmează săfie aprobate, precum legea salarizării unitare, reforma pensiilor şi legearesponsabilităţii fiscale. Acestea au un impact uriaş asupra percepţieipieţelor internaţionale despre cât de sustenabilă este România. Ele se uită laaceste măsuri şi spun: „Nu iau doar măsuri de constrângere, ci îşi construiescacţiunile astfel încât să nu aibă probleme în viitor", a continuat Franks.

Referitorla decaraţiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, privindsituaţia mai multor ţări, printre care şi România, Franks a spus că acesta s-areferit la statele care au întâmpinat dificultăţi în trecut şi au căutatasistenţă de la FMI.

"Credcă el a vorbit despre faptul că, atunci când un stat caută asistenţă de laFond, ar putea fi într-un pericol iminent, dar acum acel pericol nu mai există.Directorul general se referea în mod evident la motivul pentru care statelecaută iniţial asistenţă de la Fond, iar state cu o situaţie nesustenabilă,precum Ungaria, România şi Letonia, au căutat asistenţă de la FMI. Aceste statepe care le-a dat ca exemplu sunt state care au cerut asistenţă de la FMI acumdoi ani şi, în orice caz, aceste ţări nu sunt în pericol de faliment", aspus Franks. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI),Dominique Strauss-Kahn, a declarat miercuri într-un interviu acordat postului elveţianTV TSR că nici un stat stat european nu riscă să intre în faliment, însă existăţări mai vulnerabile, precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România şialtele, unde trebuie implementate politici mai dure. "Ceea ce estedramatic, şi vorbesc de state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Româniaetc., state în care trebuie redresată situaţia - nu putem continua aşa,deoarece încetarea plăţilor este iminentă, prăpastia este chiar în faţă - suntcele care pătimesc mai mult, sunt cele mai vulnerabile", a afirmatStrauss-Kahn.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine