2020-08-11 16:54

Funcționarii din administrația locală ameninţă cu grevă generală

 |  21:01
Funcționarii din administrația locală ameninţă cu grevă generală

Alina Oprea

Angajaţii din administraţia publică locală au protestat miercuri printr-un miting în faţa Guvernului, ameninţând în plus cu declanşarea grevei generale pe termen nelimitat. Revendicările funcţionarilor din administraţia publică locală au vizat reglementarea şi liberalizarea acordării, din 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, precum şi creşteri salariale pentru salariaţii din administraţia publică locală sau aplicarea, din acest an, a Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Legat de miting, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va discuta cu sindicatele din administraţie despre problema salarizării, dar cu soluţii sustenabile, nu adoptate sub presiune şi nefinanţabile. Ponta a arătat că liderii sindicali „strigă puţin” pentru a apărea la tv, dar miniştrii lucrează serios.

„Pe 1 iulie, intră în vigoare salariul minim de 1.050 lei şi la 1 ianuarie de 1.200 lei. Ce au dreptate oamenii este că tot am împins de jos şi s-au aglomerat toţi la salariul minim şi vreau să vă rog să discutaţi, să găsim soluţii. Liderii sindicali îşi fac treaba lor, strigă puţin să-i vedem la televizor, dumneavoastră lucraţi serios ca să găsim soluţii pe care însă să le putem după aceea şi ţine pe termen lung. Nu vreau să acceptăm sub presiune şi mâine să nu mai fie bani. Vreau să fie lucrat serios”, a spus Ponta miniştrilor cu atribuţii în domeniu, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Mobilizare sindicală

Liderii sindicali au spus că, în cazul în care după această acţiune de protest Guvernul României va adopta „aceeaşi atitudine sfidătoare” faţă de problemele salariaţilor, federaţia sindicală va demara procedura pentru organizarea următoarei acţiuni de protest stabilită, respectiv greva generală pe termen nelimitat în administraţia publică locală, scrie Mediafax.

Potrivit acestora, la acţiunea de strângere de semnături pentru declanşarea grevei generale ar urma să participe şi alte federaţii din acest sector de activitate, existând deja un protocol încheiat în acest sens.

Federaţia sindicală a declanşat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, a înştiinţat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.

De asemenea, peste 32.000 de funcţionari din administraţia publică locală, din 36 de judeţe, au făcut, în 30 aprilie, grevă generală de o zi, ei solicitând creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-27Parerea ta...

FUNCTIONARU'
28 Mai 2015

Ma intreb daca Ponta e chiar atat de habarnist sau are un urias talent in a face pe prostu' . O da cu majorarea salariului minim pe economie , dar de 3 ani incoace ingheata prin Ordonanta de urgenta baza de calcul a salariilor bugetarilor la 600 de lei , cat era salariul minim pe economie in 2010 !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz