2019-10-19 15:22

Gazele naturale se vor putea tranzacţiona pe bursă

 |  18:24
Gazele naturale se vor putea tranzacţiona pe bursă

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a început să dea pe bandă rulantă legislaţia necesară organizării şi funcţionării unei burse de gaze naturale. Pe plan mondial, o astfel de construcţie nu există, la dimensiunile consacrate pentru tranzacţiile cu petrol; preţul cu care se comercializează gazele naturale fiind, totuşi, dependente de preţul ţiţeiului. În România există doi mari producători, Romgaz şi Petrom, care ar putea face jocurile bursei, dar, cum aderarea la platfoma de tranzacţionare este voluntară, este puţin probabil să vedem şi altceva pe burse în afara gazului de stat.

ANRE a promovat Ordinul nr. 50/2013 prin care au fost aprobate Regulile generale privind piaţa centralizată de gaze naturale. „Prevederile se aplică operatorilor economici din sectorul gazelor naturale şi clienţilor eligibili noncasnici care achiziţionează gaze naturale de pe piaţa centralizată de gaze naturale”, precizează documentul. „Tranzacţionarea gazelor naturale pe piaţa centralizată de gaze naturale este voluntară”, precizează ordinul. Astfel, în cazul energiei electrice, toţi participanţii la piaţa de profil sunt obligaţi să încheie contracte numai prin intermediul bursei; tranzacţionarea gazelor naturale pe bursă este opţiunea celor care vând sau cumpără.

Fără discriminare

Pentru aplicarea acestui act normativ, tot ANRE a aprobat înfiinţarea a două burse de gaze, care vor fi administrate de Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale “OPCOM” şi de Bursa Română de Mărfuri (BRM). Pentru tranzacţionarea energiei electrice, OPCOM a fost desemnat operatorul de piaţă prin lege, după ce au existat mai multe contestări din partea BRM, care ar fi vrut să se implice în comerţul cu curent electric.

Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor este un angajament al Guvernului în faţa organismelor internaţionale, FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. După mai multe amânări, ultimul termen pentru organizarea bursei gazelor a rămas 1 aprilie. Însă nici acesta nu a fost respectat, informează HotNews.

Proiect cu recidivă

La începtul anului, ANRE lansase în dezbatere publică un proiect de ordin prin care producătorii de gaze ar fi fost obligaţi să vândă 45% din producţie prin licitaţie publică, conform unui regulament privind tranzacţiile pe piaţa concurenţială de gaze naturale. În România, cei mai mari producători de gaze sunt Romgaz şi Petrom, care asigură aproape toată cantitatea de gaze extrasă din ţară. Ultimele statistici ale ANRE arată că mai extrag gaze în România şi Amromco Ploieşti, Raffles Energy şi Foraje Sonde, producţia lor reprezentând doar câteva procente. În cele din urmă, ordinul nu a mai fost aplicat, pe motiv că firmele private nu pot fi obligate să vândă gazul prin licitaţii publice.

La ora actuală, preţul gazului din producţia internă are o particularitate foarte importantă - preţul cu care se comercializează este mult mai mic decât preţul gazului de import. De aceea, autorităţile au promovat un calendar de liberalizare a preţurilor, mult mai accelerat pentru industrie decât pentru consumatorii casnici. Acest salt a dus la proteste însemnate din partea reprezentanţilor industriei consumatoare de gaze naturale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray