2020-02-24 14:48

Golden Blitz, „contaminat” cu peste 10 milioane de euro

 |  20:13
Golden Blitz, „contaminat” cu peste 10 milioane de euro

Inconştienţa cheltuirii banului public în MinisterulTransporturilor şi Infrastructurii continuă. Conducerea Companiei Naţionale deAutostrăzi a aprobat plata, către firma Euro Construct Trading 98, a circa 10milioane de euro pentru lucrările de decontaminare de pe aliniamentulautostrăzii Transilvania, în zona tronsonului Turda-Câmpia Turzii. Asta după cecontractul de decontaminare a celor 12.000 mp de teren, în valoare de 16,2milioane de euro, a fost majorat cu 50%. Dan Besci, patronul Euro Construct,ne-a declarat că “numaitransportul” pământului s-a plătit de către Compania deAutostrăzi, întrucât CNADNR a anunţat că nu are bani şi pentru plata lucrărilorde decontaminare.

„Regele asfaltului”, Dan Besciu, patronulfirmei Euro Construct Trading 98 şi al restaurantului bucureştean Golden Blitz,este plătit cu aproape 3.000 de euro pentru fiecare metru pătrat de teren de pealiniamentul autostrăzii Transilvania, pe care l-a curaţat de cianuri, mercurşi alte deşeuri toxice. Firma patronată de Dan Besciu, în asociere cu MinesaICPM Cluj-Napoca, Uni Recycling, Setcar şi Transilvania Construcţii au câştigatanul trecut, în luna mai, un contract în valoare de 16,2 milioane de euro,aproximativ 1.300 de euro/mp, pentru decontaminarea amplasamentului autostrăziiTransilvania, pe o suprafaţă de circa 12.000 metri pătraţi. Potrivit unor surseavizate, după majorarea contractului cu circa 8 milioane de euro (creştere de circa 50% acontractului) pentruexcavarea şi transportul pământului, Compania Naţională de Autostrăzi a căutatformula prin care să pluseze cu nişte milioane de euro, fără bază legală. “După majorarea contractului cu50%, pentru suplimentarea lucrărilor ar fi trebuit să fie semnat un altcontract. Nimeni din Direcţia Achiziţii Publice a Companiei de Autostrăzi nu aavut curajul să semneze acel act pentru majorarea contractului cu aproape 100%.Prin urmare, cum nu s-a găsit nici o portiţă legală pentru semnarea unui noucontract, conducerea Companiei de Autostrări a emis un ordin care ţine locul decontract, conform Codului comercial, dar nu şi conform achiziţiilor publice. Contractulse referă la excavare şi transport”, ne-au declarat sursele citate.

CNADNR plăteşte decontaminări

Potrivit site-ului Companiei Naţionale deAutostrăzi, firma Euro Construct Trading 98 a încasat aproximativ 10 milioanede euro pentru lucrările de decontaminare efectuate anul trecut pe aliniamentulautostrăzii Transilvania. Conformcentralizatorului de plăţi al CNADNR, prima factură,de la sfârşitul lunii trecute, pentru Euro Construct Trading 98 are o valoarede circa 18,54 milioane de lei. A doua factură, de la începutul acestei luni,are o valoare de circa 26,58 milioane de lei. „Este foarte greu de depăşitvaloarea acestui contract. Trebuie să existe o justificare tehnică extrem de binepusă la punct. Majorarea contractului pentru decontaminarea aliniamentuluiautostrăzii Transilvania depinde de procedura de încadrare”, ne-au spus sursele citate. Depe aliniamentul autostrăzii Transilvania, asocierea Euro Construct Trading 98,Minesa ICPM Cluj-Napoca, Uni Recycling, Setcar şi Transilvania Construcţii arfi trebuit să excaveze să transporte aproximativ 50.000 tone de pământ infestatcu cianuri şi mercur. “Asociereaa transportat aprope 125.000 tone de pământ. Decontaminarea celor 12.000 mp deteren costă circa 34 milioane de euro”, ne-au mai declarat cursele citate.

Dan Besciu: „Numai transportul s-a plătit“

Patronul firmei Euroconstruct Trading 98, DanBesciu, ne-a explicat că a primit numai banii pentru căratul pămânului de peautostrada Transilvania. “Nuştiu pe de rost care este valoarea finală a acestui contract. Până acum nu ammai primit nici un leuţ pentru lucrări, pentru că cei de la Compania deAutostrăzi au precizat faptul că nu au nici un ban”, ne-a declarat patronulsocietăţii Euroconstruct Trading 98.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine