2020-07-10 16:08

Grad ridicat de poluare în sistemul de termoficare din România

 |  21:01
Grad ridicat de poluare în sistemul de termoficare din România

Alina Oprea

Un raport al Consiliului Concurenţei pentru anul 2014 arată că sistemul de termoficare din România se caracterizează printr-un grad ridicat de poluare, ceea ce generează costuri indirecte suplimentare. În plus, ponderea cheltuielilor cu energia termică în venitul mediu al unei gospodării ar putea depăşi pragul acceptat de 10%, putând ajunge până la 12% la nivel naţional şi chiar 14-15% în unele regiuni ale ţării. Costul anual cu energia termică al unei gospodării branşate la un sistem centralizat ar putea fi mai mic cu 20-40% faţă de cazul energiei produse în mod individual pe bază de gaze naturale, acest procent variind în funcţie de eficienţă şi tehnologia adoptate de operatorii sistemelor centralizate.

Ineficienţa sistemului centralizat este generată atât de procesele de producţie existente, cât şi de pierderile din reţelele de transport şi distribuţie. Majoritatea operatorilor sunt ineficienţi din punct de vedere economic, pierderile de energie termică fiind acoperite cu eforturi bugetare din ce în ce mai mari. Producătorii susţin că unele pierderi sunt datorate şi sistemului reglementat al preţurilor, în sensul că autorităţile recunosc, la momentul fundamentării preţurilor, un anumit nivel al cheltuielilor, mai mic decât cheltuielile reale de producţie şi autorităţile acceptă să majoreze preţurile mai târziu decât momentul creşterii justificate a cheltuielilor (în special, creşterea preţului la combustibil), decalajele intervenite reflectându-se în pierderi.

Pentru a evita riscul de neplată a facturilor de către populatie, administraţiile locale trebuie să se asigure că preţul gigacaloriei se încadrează în gradul de suportabilitate acceptat la nivel naţional, astfel că recurg la subvenţionarea energiei termice. Această subvenţionare reprezintă o povară asupra bugetului general consolidat estimată la aproape jumătate de miliard de euro anual, sumă care finanţează de fapt ineficienţa operatorilor din sistem. În pofida volumului relativ ridicat al subvenţiilor, un număr semnificativ de operatori de pe această piaţă au un grad ridicat de îndatorare.

Liberalizarea pieţei gazelor loveşte IMM-urile

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, joi, că este posibil ca gazele din import, mai scumpe decât cele produse intern, să ajungă să fie consumate doar de IMM-uri, ceea ce ar reprezenta o problemă.

„Sunt îngrijorat că importurile de gaze vor merge, în mare măsură, doar la IMM-uri. (...) Dacă IMM-urile ar fi cabinete de avocatură, nu ar avea probleme să plătească câţiva lei în plus. Dar dacă vorbim de făbricuţe de pâine, de exemplu, unde ponderea gazului în costuri este ridicată, s-ar putea să avem o problemă”, a afirmat Nicolescu, la conferinţa organizată de Consiliul Concurenţei.

Nicolescu a adăugat că, în perioada de iarnă, consumul naţional de gaze depăşeşte producţia, astfel că este nevoie de importuri mai mari. Potrivit ministrului, România îşi va onora angajamentul luat faţă de Comisia Europeană (CE) de a liberaliza total piaţa de gaze naturale, din 1 ianuarie 2015, pentru toţi consumatorii non-casnici. Nicolescu a precizat că a solicitat CE aprobarea ca România să includă şcolile, grădiniţele sau azilele de bătrâni în categoria consumatorilor casnici de gaze, care beneficiază de o prelungirea a perioadei de liberalizare a pieţei, şi aşteaptă joi, 27 noiembrie, un răspuns de la Bruxelles. „IMM-urile trebuie să ştie că au posibilitatea de a-şi schimba furnizorul de gaze şi trebuie să înveţe mecanismele de piaţă. (...) Mă tem că România nu îşi poate permite să piardă locuri de muncă în acest moment şi să se închidă IMM-uri”, a mai spus Nicolescu.

La rândul său, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat că autoritatea nu anticipează o „creştere uriaşă” a preţului gazelor anul viitor pentru IMM-uri, dar orice liberalizare produce probleme, înainte de a avea beneficii. El a adăugat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îşi bazează această estimare inclusiv pe faptul că pe bursă a fost încheiată o tranzacţie, pentru primul trimestru din 2015, la preţul de 90 lei/MWh, apropiat de nivelul actual.

De asemenea, ANRE nu anticipează o creştere semnificativă a preţului gazelor de import pentru anul viitor. El a mai spus că orice liberalizare produce multe probleme, înainte de a produce beneficii, mai ales în cazul companiilor care nu sunt pregătite pentru un astfel de proces, iar cel mai sănătos lucru pentru o piaţă este eliminarea preţurilor reglementate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz