2020-04-03 08:37

Greenpeace acuză: Reactoarele de la Cernavodă, inutile

 |  20:19
Greenpeace acuză: Reactoarele de la Cernavodă, inutile

Construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă nu se justifică din punct de vedere al costurilor și nici a cererii de energie electrică, transmite Asociaţia Greenpeace.

"Greenpeace România solicită Guvernului o strategie energetică bazată pe dezvoltare durabilă și pe distribuție geografică a unităților de producție, care să accelereze tranziția către surse regenerabile de energie, ce nu presupun riscuri semnificative de mediu." se arată într-un comunicat Greenpeace.

Asociaţia atrage atenţia opiniei publice că toţi consumatorii finali vor plăti 55 de miliarde €, pe durata celor 35 de ani de exploatare, conform unui studiu(1) independent, sumă ce ar duce la majorarea facturilor consumatorilor casnici cu până la 18%. Tot cetăţenii vor suporta costurile pentru prima de asigurare subvenționată, depozitarea și tratarea deșeurilor de combustibili și dezafectarea centralei.

Construcția celor două reactoare adiționale ar reprezenta, în opinia Greenpeace România, şi o decizie politică nefondată.

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România declară: „Lipsa aproape totală de flexibilitate a energiei nucleare ar face imposibilă exploatarea în condiții de siguranță a reactoarelor 3 și 4 în absența unor soluții care să compenseze acest caracter rigid. Prin natura lor, reactoarele funcționează și produc constant, chiar și când consumul țării este la cote minime, de exemplu pe timp de noapte. Astfel, cele două reactoare adiționale nu vor putea funcționa în absența unui „consumator dispecerizabil” precum hidrocentrala cu pompaj de la Tarnița. Acesta este rolul principal al proiectului de la Tarnița și abia în plan secund compensarea caracterului variabil al regenerabilelor – motivația oficială. Cele două proiecte – Cernavodă 3 și 4 și Tarnița - nu se justifică decât împreună și tot împreună vor alcătui o povară economică însemnată pentru societate.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine